23 Mayıs 2025 17:30

Avrupa’daki Rusya karşıtı NATO askeri hareketliliği sürüyor 

Almanya, Litvanya’ya asker gönderdi. NATO’nun doğu kanadındaki binlerce kişilik tugay “Rusya tehlikesi” karşısında Avrupa savunmasını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak gerekçelendiriliyor.

Avrupa’daki Rusya karşıtı NATO askeri hareketliliği sürüyor 

Fotoğraf: Yauhen Yerchak/AA

Almanya, Litvanya’ya asker gönderdi. Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Litvanya’da gönderilen Alman tugayı için Vilnius’ta düzenlenen askeri törende konuştu. Merz, Almanya ve NATO ortaklarının “ittifak topraklarının her karışını savunmaya hazır olduklarını” söyledi.

NATO’nun doğu kanadındaki binlerce kişilik tugay, “Rusya tehlikesi” karşısında Avrupa’nın bölgenin savunmasını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak gerekçelendiriliyor.

‘Vilnius’u korumak Berlin’i korumaktır’

Merz de yeni 45 Zırhlı Tugay için yapılan törende, “NATO’ya meydan okuyan herkes bizim hazırlıklı olduğumuzu bilmelidir. Bir müttefiki tehdit eden herkes bilmelidir ki tüm ittifak NATO topraklarının her santimini ortaklaşa savunacaktır. Vilnius’u korumak Berlin’i korumaktır” ifadelerini kullandı. Merz’e törende Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius’un yanı sıra Rusya ve Belarus’un ülkesinin sınırında askeri tatbikat yaptığı açıklamasında bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da eşlik etti.

NATO’nun ana topraklarına Suwalki Gap olarak bilinen dar bir koridorla bağlı olan üç Baltık ülkesi, bir Rus saldırısına karşı en savunmasız bölgelerden biri olarak kabul ediliyor. Alman tugayının merkezi başkent Vilnius yakınlarındaki Rudninkai’de olacak.

Yaklaşık 400 Alman askeri personel, 2027 yılı sonunda tam olarak faaliyete geçtiğinde 4 bin 800 asker ve düzinelerce tank da dahil olmak üzere 2 bin araçtan oluşacak tugayı kurmak üzere Litvanya’ya taşındı.

Yatırım patlaması

Merz, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Avrupa genelinde casusluk, sabotaj ve siber saldırılar gibi hibrid saldırılarıyla Avrupa barışı ve düzeni için bir tehdit olduğunu ileri sürdü.

Almanya’nın kendi sorumluluğunun farkında olduğunu belirten Merz, selefi Olaf Scholz’un da yaptığı gibi, Almanya’nın uzun süredir ihmal edilen ordusunu modernize etme sözü verdi. Merz, “Amacımız gelecekte Bundeswehr’in (Alman Ordusu) Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu olması için gerekli tüm mali imkânları sağlamaktır” dedi.

Almanya 2017’den bu yana Litvanya’da, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından NATO’nun doğu kanadını güçlendirme gerekçesiyle Baltık ülkeleri ve Polonya’da kurduğu dört muharebe biriminden biri olan çok uluslu bir muharebe grubuna liderlik ediyor.

Alman meclisi geçtiğimiz mart ayında savunma harcamalarındaki artışı finanse etmek için anayasal borç frenini gevşetmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul da Trump’ın NATO’nun savunma harcamalarının GSYH’nin yüzde 5’ine çıkarılması talebini desteklediklerini açıklamıştı.

NATO tahminlerine göre Almanya’nın 2014 yılında yüzde 1.19 olan savunma harcamaları geçen yıl GSYH’nin yüzde 2.12’sine ulaştı.

Bu yıl GSYH’sinin yüzde 3’ünden fazlasını savunmaya harcaması beklenen Litvanya ise, gelecek yıldan itibaren savunma harcamalarını GSYH’sinin yüzde 5’inin üzerine çıkarmayı planladığını duyurdu. (Dış Haberler)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et