23 Mayıs 2025 16:26

İki yaşındaki çocuk, annesini öldüren failin ailesine teslim edildi

Eylem Nazlıer
[email protected]


İstanbul – DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Büyükçatak Afet Evleri Köyü'nde 20 yaşındaki Hazal Mengüverdi'nin eşi tarafından boğularak katledilmesinin ardından Hazal Mengüverdi'nin iki yaşındaki çocuğunun, annesini öldüren failin ailesine teslim edilmesini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na üç ayrı soru önergesi sordu.

Koçyiğit, kadın cinayetlerinin artarak sürdüğü, devletin ise hem kadınları hem de çocukları korumakta sistematik biçimde yetersiz kaldığı bir dönemde, bu vakadaki ihmalleri açığa çıkarmak üzere bakanlıkları soru önergelerini yanıtlamaya çağırdı.

"Anayasa, çocuk hakları ve İstanbul Sözleşmesi ihlal edilmiştir"

Koçyiğit, önerge gerekçesinde Hazal Mengüverdi'nin erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini ifade ederek, "Çocuğun yüksek yararı açıkça ihlal edilmiştir. Devlet koruması altına alınması gereken çocuk, failin etkisi altındaki aile ortamına teslim edilerek yeniden travmatize edilmiştir. Çocuğun teslim edildiği ailenin geçmişinde de kadın cinayeti dahil olmak üzere ciddi suç iddiaları bulunmakta. Kamu vicdanını yaralayan bu kararın derhal geri çekilmesi gerekmektedir” dedi.

“Kararın kamuoyundan gizlenmesinin gerekçesi nedir?​”

Gülistan Kılıç Koçyiğit,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na verdiği önergede çocuğun yerleştirilme kararında hangi kriterlerin esas alındığını, fail ailesine dair yürütülen sosyal inceleme olup olmadığını ve bu kararın kamuoyundan gizlenmesinin gerekçesini sordu. Ayrıca çocuk koruma mekanizmalarının, kadın cinayetleri sonrası mağdur çocuklar açısından nasıl işlediği ve çocukların psikososyal destek hizmetlerine erişimini de gündeme getirdi.

Adalet Bakanlığı'na yargı süreci soruldu

Adalet Bakanlığı'na sunulan önergesinde Gülistan Kılıç Koçyiğit failin ve ailesinin geçmişine dair iddiaların ciddiyetle araştırılıp araştırılmadığını, ailenin daha önce benzer vakalarda rolü olup olmadığı ve bu kapsamda "azmettirme" ya da "örgütlü suç" şüphelerinin değerlendirilip değerlendirilmediğini sordu. Önergede ayrıca, adli süreçte mağdur yakınlarının taleplerinin dikkate alınıp alınmadığı ve alınan gizlilik kararlarının gerekçesi de soruldu.

İçişleri Bakanlığı'na bölgedeki kadın cinayetleri ve tedbirler soruldu

İçişleri Bakanlığı'na sunduğu önergede ise Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars'ta son aylarda yaşanan kadın cinayetleri ve koruma tedbirlerinin etkinliğine de değinerek, özellikle kadın cinayetleri öncesinde kolluk güçlerinin risk değerlendirmesi yapıp yapmadığını, 6284 sayılı Kanun kapsamındaki koruma kararlarının nasıl uygulandığını ve bölgedeki kadınların iyi olma halini sağlamak amacıyla hangi adımların atıldığını sordu.

“Kamu otoritesi de sorumludur"

Koçyiğit, önergesinde çocukların fail ailelere teslim edilmesini önleyecek, çocuk hakları alanında uzmanlaşmış bağımsız bir Çocuk Koruma Kurumu kurulmasının artık elzem hale geldiğini belirterek, Ayrıca, kadın cinayetlerinin durdurulabilmesi için İstanbul Sözleşmesi'ne yeniden taraf olunması ve 6284 sayılı Kanun'un tüm hükümleriyle etkin biçimde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Kadın cinayetlerinin önlenebilir olduğununun altını çizen Koçyiğit, "Bu cinayetlerin sorumluluğu sadece faillerde değil; koruma mekanizmalarını işletmeyen, kadına ve çocuğa yönelik suçlarda erkekleri koruyan ve sistematik bir şekilde cezasızlıkla ödüllendiren, şiddeti önlemek yerine gizlemeyi tercih eden kamu otoritelerindedir" diyerek yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et