22 Mayıs 2025 15:09

Kağıt fabrikası için ÇED olumlu kararı | “Suyumuzu bitirecek fabrikaya geçit yok”

Konya  Kağıt  San.  ve  Tic.  A.Ş.  tarafından  İzmir’in  Torbalı  ilçesi  Gazi  Mustafa  Kemal Mahallesi yakınında yapılmak istenen Kağıt Fabrikası’na karşı ilçedeki kurumlar tepki gösteriyor. 

Kağıt fabrikası için ÇED olumlu kararı | “Suyumuzu bitirecek fabrikaya geçit yok”

Özer Akdemir
[email protected]


Konya  Kağıt  San.  ve  Tic.  A.Ş.  tarafından  İzmir’in  Torbalı  ilçesi  Gazi  Mustafa  Kemal Mahallesi yakınında yapılmak istenen Kağıt Fabrikası’na karşı ilçedeki kurumlar tepki gösteriyor.  Tepkilerin ana gerekçesini ise kağıt fabrika sının yeraltı sularını tüketeceği endişesi oluşturuyor.

Fabrika tarım alanında açılmak isteniyor

Bera Holdinge ait Konya Kağıt Şirketi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan (ÇŞİB) ÇED Olumlu belgesi aldı. Firmanın Torbalı’da açmak istediği fabrika için belirlenen alan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “sanayi alanı” olarak belirlenmişken, açılan davalarda Danıştay 6. İdare Dairesince planın iptali sonrası “Tarım alanı” niteliğine döndürüldü. Alan yine İzmir Büyükşehir Belediyesince yapılan 1/25.000 ölçekli İzmir Çevre Düzeni Planı’na göre de tarım alanları içinde yer alıyor. Şirketin ÇED Dosyasında da “Tapu belgelerinde ÇED alanının “Tarla” niteliğinde olduğu belirtilmiştir” cümlesi yer alıyor. Bu kararlara rağmen İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, parsellerin tarım dışı kullanımı için izni verirken, şirket de plan değişikliği için ÇŞİB’na başvuracağını açıkladı. Firma, tesiste MDF, mobilya, inşaat ve laminant parke endüstrisinde kullanılmak üzere yılda 130 bin ton baz kağıt üretmeyi hedefliyor.

Günde 233 bin kişinin içme suyunu tüketecek!

Kağıt fabrikalarının çok büyük oranda suya ihtiyacı olduğu ve özellikle yeraltı sularını kullandığı bilinen bir gerçek. Nitekim Torbalı’da kurulacak kağıt fabrikası da bölgede zaten kıt olan yeraltı sularını kullanacak. ÇED Dosyasındaki bilgilere göre 1 ton kağıt için 8 ton civarında su kullanmak gerekiyor. Fabrikanın su ihtiyacının karşılanması için günlük 500 ton kapasiteli 3 adet kuyu açılacağı, hali hazırda da günlük 20 ton su çekilen 3 adet kuyunun olduğu ÇED dosyasında dile getiriliyor. Küçük Menderes Havzası’na bitişik olan bölgede açılacak olan toplam 6 kuyunun (şimdilik) yeraltından çekeceği toplam su miktarı günlük 560 ton (560 bin litre), yıllık ise 498 bin tonu buluyor. 70 kilo ağırlığındaki bir kişinin günlük 2, 4 lt su içmesi gerektiği düşünülünce fabrika günde 233 bin kişinin tüketmesi gereken su miktarını tek başına tüketecek demektir.

“Laminat parkesiz yaşarız ama susuz yaşayamayız”

Kağıt fabrikası girişimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir Gurgur Dağı eteklerine kurulmak istenen fabrikayı basından öğrendiğini belirterek, “ Hiçbir meşruiyeti olmayan, Torbalı’mızın doğasını katledecek; çiftçisini aç, tarlasını yetim bırakacak bu projeyi bir de allayıp pullamak için epey çaba gösterildiğini de gördük. Bu kâğıt fabrikası bir yatırım değil, bir tehdittir. Suyumuza, havamıza, toprağımıza bir tehdittir. Laminant parkesiz ölmeyiz ama susuz yaşayamayız” dedi.

“Torbalının havası, suyu satılık değil!”

Fabrikanın yapımına izin vermeyeceklerini söyleyen Demir, “Bizi istihdam ve ihracat gibi plaza diliyle kandırmalarına müsaade etmeyeceğiz. Fabrikanın kurulacağı bölgenin, Torbalı Ovası’nı besleyen hayati yeraltı su kaynaklarının tam merkezinde yer aldığı biliniyor. Torbalı’yı besleyen bu su yatağına yapılacak her müdahalenin yaratacağı zarar, hem bilimsel verilerle hem de Devlet Su İşleri’nin resmi görüşleriyle ortaya konmuştur” dedi. Havzanın su kaynakları zaten kritik seviyelerde olduğuna dikkat çeken Demir, “Torbalı’nın ne havası, ne suyu, ne toprağı satılık değildir” sözleri ile belediye olarak fabrikaya kesinlikle izin verilmeyeceğini dile getirdi.

“Fabrika yeraltı sularını kökünden kurutur”

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun da kağıt fabrikasının kullanacağı suya dikkat çektiği açıklamasında “Kağıt fabrikası kurmak ilçenin yer altı suyunun kökünü kurutmak anlamına gelir. Tire ve Söke’nin yer altı suları kâğıt fabrikaları yüzünden kuruma noktasına geldi” dedi.

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et