22 Mayıs 2025 13:59

Erdoğan 'sadede' geldi: Bütün mesele, CHP de bizlerle anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı?

Erdoğan, bir süredir çeşitli biçimlerde tartışılan 'yeni anayasa' konusunu net cümlelerle gündeme taşıdı. "Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok" dedi.

Erdoğan 'sadede' geldi: Bütün mesele, CHP de bizlerle anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı?

Fotoğraf: TCCB

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyaretinden dönüşünde uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, bir süredir çeşitli biçimlerde gündeme getirilen 'yeni anayasayı' net cümlelerle gündemin tepe noktasına yerleştirdi. CHP'ye "Gelin el ele verelim" diye seslenen Erdoğan, "bütün meselenin" ne olduğunu "Acaba Cumhuriyet Halk Partisi de bizlerle ortak, müşterek bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu" sözleriyle açıkladı. DEM Parti'nin de 50'den fazla milletvekili bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Yeni dönemde farkını ortaya koyması kendi tabanları için hayırlı olacaktır" ifadelerini kullandı. Bu açıklama aksi durumun DEM Parti tabanı için "hayırlı olmayacağı" anlamını da taşıyor.

"DEM Parti fırsat yakalıyor"

PKK'nin 12 Mayıs'ta duyurduğu fesih ve silah bırakma kararını değerlendiren Erdoğan, "Silah vesayetinden kurtuldukça, DEM Parti de siyasi mücadelesini çok daha farklı bir şekilde sürdürme fırsatını yakalıyor. Mecliste 50’nin üzerinde milletvekilleri bulunuyor. Siyaseti çok daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi DEM’e yeni avantajlar sağlayacaktır. DEM’in de yeni dönemde farkını ortaya koyması hem kendi tabanları için, hem ülkemiz için hayırlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

"CHP'ye diyoruz ki gelin el ele verelim"

Ardından esas gündemi "Artık darbecilerin yazdığı, darbecilerin ortaya koyduğu bir anayasayla Türkiye geleceğe yürüyemez" sözleriyle ilan eden Erdoğan, CHP'ye seslenerek şunları kaydetti:

"Artık darbecilerin değil, sivillerin ortaya koyduğu bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun için de AK Parti olarak biz bir çalışma yapıyoruz. Bazı arkadaşlarımıza görevler de verdik. Bütün mesele, acaba Cumhuriyet Halk Partisi de bizlerle ortak, müşterek bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu. Diyoruz ki; gelin el ele verelim. Komisyonlarımızı kuralım ve bu komisyonlarla beraber sivil anayasayı bir an önce oluşturalım ve milletimize takdim edelim. Hem milli olsun hem yerli olsun."

"İlk dört madde ile ilgili herhangi bir sorun yok"

Yeni anayasa yapılamaması için hiçbir sebep olmadığını savunan Erdoğan, "İlk dört madde ile ilgili herhangi bir sorun yok. AK Parti olarak bizim böyle bir sorunumuz yok ve diğer siyasi partilerin de hemen hemen birçoğunun böyle bir sorunu yok. Sadece yol haritasını belirleyeceğiz. Fazla vaktimizi almaz" dedi.

"Tekrar aday olma gibi bir derdim yok"

Erdoğan ayrıca "yeni anayasayı kendileri için değil, ülke için istediklerini" savunarak, "Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok" dedi.

Erken seçime kapı kapalı: "Türkiye’yi böyle bir badirenin içerisine sokmayız"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim çağrılarına kapıyı kapalı tutan Erdoğan, bu konuda şunları kaydetti:

"Yatıyorlar kalkıyorlar 'Erken seçim' diyorlar. Yani erken seçim olduğu zaman ne olacak, bunlar iktidara mı gelecekler? Şu anda elindeki boş veya dolu sandalye sana yeter. Tepe tepe kullan. Kaldı ki Özgür Bey’in anlattığı erken seçim değil başka bir konu. Buna erken seçim denmez, ara seçim denir. Şu anda TBMM’deki tabloya bakıldığında ara seçimi gerektiren bir durum da yoktur. Millet, bundan 2 sene önce vekilleri 5 yıl görev yapsınlar diye Meclise göndermiştir. Diğer yandan Sayın Özel’in anladığı manada erken seçimi bugüne kadar çok dillendirdiler. Türkiye’yi böyle bir badirenin içerisine sokmayız, sokamayız, buna gerek de yok. Türkiye şu anda tarihinin en istikrarlı, güçlü zamanlarını yaşıyor. Tam bir birliktelik ruhuyla terörü bitirmenin arifesindeyiz. Enflasyona karşı topyekûn mücadeleyi başarıyla yürütüyoruz. Dış politikada hamdolsun yıldızımız giderek parlıyor. Cumhur İttifakı olarak birilerinin keyfi için bunların zarar görmesine müsaade etmeyiz." (Politika Servisi)

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et