HTŞ’den yağmaya çağrı: Yatırım için herkese kapımız açık
HTŞ yönetiminin Dışişleri Bakanı Şeybani “Gün yaptırımların kaldırılmasından yararlanma günüdür. Yatırım yapmak isteyen herkese kapı açık” diyerek yabancı sermayeyi adeta ülkeyi yağmalamaya çağırdı.

Esad Hasan Şeybani | Fotoğraf: AA
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yaptırımları kaldırma kararını duyurması ve 14 Mayıs’ta Riyad’da Heyet Tahrir Şam (HTŞ ) lideri Ebu Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile yüz yüze görüşmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) de bu yönde adım attı.
Salı günü Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, kararı kısa bir açıklamayla duyurdu. “Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarımızı kaldırma kararı aldık” diyen Kallas, amaçlarının “Yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye'nin yeniden inşasında yardımcı olmak” olduğunu öne sürdü.
Beşar Esad yönetimi döneminde uygulamaya koyulan yaptırımların kaldırılmasıyla Suriye bankalarının küresel bankacılık sistemine geri dönmesi ve dondurulan merkez bankası varlıklarının serbest bırakılması mümkün olacak. AB kaynaklarına dayandırılan haberlere göre Esad yönetimini hedef alan yaptırımlarla “sivillere baskı için kullanılacak türden” silah ve teçhizata yönelik yaptırımlar ise yürürlükte kalacak.
AB, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından 24 Şubat'ta, Suriye'ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan bazı yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurarak bu konuda ilk adımı atmıştı.
Rubio: Muazzam fırsatlara kapı aralanacak
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı konuşmada Suriye’ye yaptırımları kaldırmaktaki temel motivasyonlarının ülkeye yardım girişine izin vermek olduğunu iddia etti ve “Bölgedeki ülkeler yardım götürmek istiyorlar ama yapamıyorlar çünkü yaptırımlarımızdan korkuyorlar” dedi. Ardından ise asıl amacı açıkladı: “Yaptırımların kalkması Suriye'ye yabancı yatırımın önünü açacak.” 'Yabancı yatırım' ülke kaynaklarının yağma, talan ve ranta açılması anlamına geliyor.
Suriye'de olanların Lübnan'ı da etkileyeceğini belirten Rubio, iki ülkenin "istikrara" kavuşmasının "muazzam fırsatlara" kapı aralayacağını dile getirdi.
Şeybani: Yatırım için herkese kapımız açık
AB'nin kararı sonrasında açıklama yapan HTŞ yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, bu kararın “Şam yönetimine destek konusunda uluslararası iradeyi yansıttığını” söyledi. “Çok önemli ve tarihi bir fırsat” diyen Şeybani, “Gün, yaptırımların kaldırılmasından yararlanma günüdür. Suriye'de yatırım yapmak isteyen, Suriye ile iş birliği yapmak isteyen herkese kapılarımız açık. Artık yaptırımlar yok” ifadelerini kullandı.
İlk anlaşma Tartus Limanı için imzalanmıştı
Trump'ın, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararı sonrası ilk anlaşma geçtiğimiz günlerde Tartus Limanı için Birleşik Arap Emirlikleri şirketi DP World ile HTŞ arasında 800 milyon dolara imzalanmıştı. HTŞ yönetimi ele geçirdikten sonra limanın yönetimine ilişkin Rus şirketi Stroytransgaz ile yapılan yatırım anlaşmasını feshetmişti.
Suriye'deki en büyük patron örgütü olan Suriye Ticaret Odaları Birliği, Esad yönetiminin düşmesinden bir gün sonra 9 Aralık’ta, HTŞ liderliğindeki yeni yönetimle bir araya gelip ‘el sıkışmıştı’. Patronlar, yeni yönetimden serbest piyasaya geçilmesi, küresel ekonomiyle bütünleşilmesi ve ülkenin dışarıdan ‘yatırımlara’ açılması konusunda güvence almıştı.
(Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et