'ABD Vatandaşlığı, TV Show’u ile hızlandırılmış sınırlara ulaşacak'
ABD'de yarışma programı kazananına vatandaşlık verilmesi tartışılıyor. Öneri, TV Yapımcısı Rob Worsoff'dan İç Güvenlik Bakanlığı'na sunuldu.

Fotoğraf: Beyaz Saray
ABD göçmenlik yetkilileri bir televizyonda yayımlanan yarışmanın kazananına vatandaşlık verebilir mi? Muhtemelen hayır. (ya da en azından kazanan kişi vatandaşlık için diğer tüm yasal gereklilikleri karşılamıyorsa…)
Göçmenleri ABD vatandaşlığı için karşı karşıya getirmek, daha önce “Duck Dynasty” ve “The Biggest Loser” gibi programların TV yapımcısı Rob Worsoff tarafından ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na sunulan bir yarışma programının konusu. Geçici adı “Amerikalı” olan gösteri için yapılan tanıtımda, vatandaşlığa geçmeyi hedefleyen göçmenlerin ülke genelinde çeşitli yarışmalara katılması ve kazananın vatandaşlık alması planlanıyor.
İlk raporlara yönelik kamuoyunun tepkisinin ardından yarışmayı gündeme getiren TV yapımcısı Rob Worsoff, gösteri konseptini bir kutlama ve “Amerikalı olmanın ne anlama geldiğine dair ulusal bir sohbet” olarak savundu. 16 Mayıs'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda, yarışmayı kaybetmeleri halinde hiçbir yarışmacının sınır dışı edilmeyeceğini veya vatandaşlık sürecinde geriye götürülmeyeceğini söyledi.
DHS vatandaşlığı ödül olarak sunabilir mi?
İlk olarak The Daily Mail'in haber yaptığı öneri, Trump yönetiminin göç politikasını elden geçirmesi ve sınır dışı etme işlemlerini artırmasının ardından geldi. Bu durum, göçmenler için belirsizlik yaratıyor. ABD Yüksek Mahkemesi, 19 Mayıs'ta bu reformun bir parçası için yolu açarak, birçoğu çalışma iznine sahip olan 350 bin Venezuelalı göçmenin geçici koruma statüsünü iptal etmişti.
DHS (United States Department of Homeland Security - Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı) böyle bir gösteriye onay verirse bir dizi hukuki soruyla karşılaşabilir.
Öncelikle bakanlığın vatandaşlık için normal yasal gerekliliklerden ve başvuru sürecinden feragat etmesi mümkün değil. Göç Politikası Enstitüsü'nde politika analisti olan Kathleen Bush-Joseph, “ABD yasaları ve yönetmelikleri, ABD vatandaşı olma gerekliliklerini ve prosedürlerini belirler, bu nedenle Trump yönetimi yasayı tek taraflı olarak değiştiremez. Bunu yalnızca Kongre yapabilir” dedi.
Bu gereklilikler arasında, bir kişinin vatandaşlığa başvurmadan önce 5 yıl boyunca yeşil kart sahibi olması gerekir. İkamet gerekliliği, bir ABD vatandaşıyla evli olan başvuru sahipleri için 3 yıla düşürülür. Ya da 1 yıllık askeri hizmeti veya savaş ve çatışmanın belirlenmiş dönemlerinde hizmeti olanlar ikamet gerekliliğinde yer alır.
Başvuru süreci, yarışma programlarından çok farklı zorluklar içeriyor. Başvuranlar; vatandaşlık ve İngilizce dil testlerini, parmak izini ve mülakatı geçmeli ve ayrıca ABD'ye bağlılık yemini etmelidir.
Kazanan ‘hızlı vatandaşlık’ alabilir mi?
Kişi ikamet takvimini ve uygunluk şartlarını yerine getirdikten sonra, N-400 başvuru süreci, davanın karmaşıklığına ve en yakın ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri saha ofisinin işlem sürelerine bağlı olarak yaklaşık 6 ay (bazen daha fazla, bazen daha az) sürebilir.
USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services - Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri) başvuruların hızlandırılması taleplerini değerlendiriyor; ancak kurum, hızlandırılmış sürecin genellikle yalnızca “ciddi mali kayıp riski”, “acil durum” veya “insani krizler” gibi zamana duyarlı durumlarda geçerli olduğunu söylüyor.
İstihdam ne kadar önemli?
Vatandaşlık başvurusunda özel olarak istihdam kanıtı istenmiyor, ancak başvuru sahiplerinden ABD'de ikamet ederken mevcut ve önceki işlerini listelemeleri isteniyor. İşverenler genellikle vatandaşlık başvurusunda bulunmadan önce ihtiyaç duyulan daimi ikamet için başvuranlara sponsor oluyor. Fakat Trump yönetimindeki göç politikasındaki değişiklik, işverenleri (geçici korumalı statülerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan çalışanlar da dahil olmak üzere) değişikliklerin çalışanlar üzerindeki etkisini anlamaya zorluyor.
İç Güvenlik Bakanlığı nasıl yanıt verdi?
DHS Sekreteri Kristi Noem, Salı günü yapılan kongre duruşmasında, bakanlığa “bir şey sunulmuş olabileceğini” ancak kendisinin ve yönetici ekibinin konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmadığını ve “bir realite şovu yapma gibi bir planları olmadığını” söyledi.
DHS Yardımcı Sekreteri Tricia McLaughlin, 16 Mayıs'ta gönderdiği e-posta açıklamasında, bakanlığın sık sık TV şovları için teklifler aldığını ve incelediğini aktardı. McLaughlin, e-postada “Bu ülkede vatanseverliği ve vatandaşlık görevini canlandırmaya ihtiyacımız var ve sıra dışı teklifleri incelemekten mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
** Bu yazı Bloomberg'den Chris Marr’ın yazısından çevrilmiştir…
(Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et