Mecliste komisyon kurulmasına partiler ne diyor?
PKK'nin silah bırakma kararı sonrası sürecin Mecliste yürümesi için, komisyon kurulması üzerine tartışmalar sürüyor. Peki partiler komisyon kurulmasını nasıl değerlendiriyor?

Fotoğraf: ANKA
Dilan Temiz
[email protected]
PKK’nin silah bırakma ve fesih kararı sonrası, muhalefet partilerinin sürecin Meclis zemininde yürütülmesi gerektiği ve daha önce dillendirdiği komisyon fikrini, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de gündeme getirip, önermesi tartışmaların odağında. Bahçeli, “16 siyasi parti temsilcisinin olduğu 100 üyeli komisyon oluşmalı” dedi. Komisyonun yapısı, yetkileri ve zamanlaması kadar, anayasa değişikliği gibi kritik süreçlerin önünü açıp açmayacağı da kulislerin sıcak başlığı. Komisyonun kurulması için silahların teslim edilmesinin bekleneceği bunun da meclisin açılacağı Ekim ayını bulacağı konuşuluyor.
Komisyonun kimlerden oluşacağı, nasıl kurulacağı ve sürecin nasıl işleyeceği kulislere yansıyor. Peki partiler bu komisyon fikrini nasıl değerlendiriyor?
DEM Parti, CHP ve EMEP komisyonun kurulmasına ilkesel olarak sıcak bakarken; Bahçeli’nin komisyon için sayı vermesine karşı kapsayıcı olması gerektiği noktasında ortaklaşıyor.
DEM Parti komisyonun bir kanunla kurulması gerektiği ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da bir an önce inisiyatif olarak komisyonun kurulması gerektiği yönünde çağrıda bulunuyor: “Sürecin sağlıklı ilerlemesi için TBMM çatısı altında, tüm siyasi eğilimlerin temsil edileceği ve demokratik uzlaşı arayışını kolaylaştıracak tam yetkili bir komisyon kurulması önerisini muhataplarına ilettik."
CHP ise Bahçeli’nin sayı verdiği komisyon fikrine saygı duyduğunu ancak Meclise böyle bir şeyin dayatma olamayacağını belirtiyor: “Bunu bütün partiler birlikte müzakere ederler. En doğruda en makulde buluşulur. Toplumsal mutabakat deniyorsa, o salt çoğunlukla olmaz. Salt çoğunluk dediği ‘Gelin konuşun, biz AKP ile anlaştık. Ne dersek o’ olur. Bu olmaz. Mutabakat aranıyorsa, nitelikli çoğunlukla aranması lazım. Tam mutabakat olmayabilir ama bir nitelikli çoğunluk aynı doğruyu savunuyorsa, o noktada karar verilir ve ileriye doğru gidilir.”
“Halkın etkin katılımına açık olmalı”
EMEP de Bahçeli’nin komisyon fikrini şöyle değerlendiriyor: “Antidemokratik uygulamaların mekanı haline gelen Meclisin bir prototipi olarak kurmak yönünde bir öneri yapıyor. Biz Mecliste tüm partilerin temsiliyetiyle, demokratik, halkın sürece katılımı ve talepleriyle etki etme gücünün tanındığı bir komisyonun kurulmasının, önemli olduğunu düşünüyoruz. Ama bu yetmez. Kürt sorunun çözümünün esas muhatapları Kürt halkıdır, Kürt ve Türk emekçileridir, ezilenlerdir, emek ve demokrasi güçleridir. Bu yüzden, tartışmaları halkın bilgisine, katılımına açmak olmazsa olmazdır."
Evrensel'i Takip Et