05 Mayıs 2011 11:51

Üç insan bir vicdana sığmayabilir...

Bazı filmler vardır; derdi ve gideceği yer bellidir. Bazı filmler ise daha ilk sahnelerinde ya da belli bir noktadan sonra akışını değiştirip şaşırtıcı hamlelerle zihinlerimizi allak bullak eder. Sonucu başlangıca koyarak, parça birleştirme işine girmek riskli bir iştir. Zira dağınık parçaları finalde birleştirmek izleyici için işkenceye dön&u

Üç insan bir vicdana sığmayabilir...
Paylaş
Suzan Demir

Rıza Kıraç’ın senaryosunu yazıp yönettiği. Küçük Günahlar, 12 Eylül ve Türk-Kürt çatışması konularını, politik alt metinlerle besleyerek ve çok büyük laflar etmeden, şöyle bir dokunarak ele alıyor. Bunun yanında üçlü bir aşk hikayesi ekseninde gelişen bir vicdan hesaplaşmasını da anlatıyor.

ÜÇ İNSAN BİR AŞK

Konu, 20 küsurlu yaşlarındaki Melik, bir Kürt gazetesinde çalışan Şilan ve ellili yaşlarındaki İsmet’in arasındaki geçiyor. Melik çok da gelecek kaygısı taşımayan, arada para kazanmak için bir reklam ajansına grafik yapan, orada burada yatıp kalkan, kadınlarla düzenli bir ilişkisi olmayan lümpen bir karakter. Gerek oyunculuk, gerekse oturmuşluk açısından filmin en başarılı karakteri Melik. Bir Kürt gazetesinde çalışan Şilan, belli örgütsel ilişkileri yüzünden sürekli polisle başı belaya giren bir kadın. Klişe ürünü bir karakter olarak pek de gerçeğe yakın olmadığı söylenebilir Şilan’ın... İsmet ise modern bir derviş misali büyük laflar eden, karşısındaki toyları şaşırtan, ellili yaşlarında inzivaya çekilmiş bir enteldir. Düzenli olarak Şilan’ın peşine takılan Melik ile İsmet’in yolları bir şekilde kesişir. Bu kesişmeyle aralarındaki birçok ortak noktayı da keşfederler. Zamanında 12 Eylül’ün işkence tezgahlarından geçen İsmet’in, -genel kanıya göre tüm eski solcuların tattığı ve tadacağı- reklam sektöründen emekli olduğu ortaya çıkar. Bu iki erkek de Şilan’a aşıktır. İsmet ve Şilan arasında bir ilişki vardır. Fakat bu ilişkinin bir aşk mı, yoksa Şilan’ın İsmet’e hayranlığından kaynaklanan bir bağlılık mı olduğu net değildir. Melik’in yaşamlarına girmesiyle bu aşk üçlüye döner. Ancak Melik’in aşkı hep tek taraflı kalır.

AH BU KLİŞELER

Film, bu üç insanın hayatlarındaki kesişme noktaları ve yaşadıkları tesadüfler üzerinden yürüyor ancak filmin kahramanlarının birbirlerine olan etkilerini ve karakterlerin gerçekçiliğini çok da hakkıyla veremiyor. Bir Beyoğlu serserisinden, sert Kürt kızına, oradan ununu eleyip eleğini asmış eski solcu-reklamcı bir kent dervişine uzanan tanımlamalar klişelere boğulmuş ne yazık ki. Karakterler yüzeysel bakış açısıyla oluşturulunca, hikaye baştan kaybediyor. Bu nedenle ayakları çok da yere basmıyor filmin. Büyük laflar söyleme iddiası taşımasa da, Kürt sorunu ve 12 Eylül darbesi gibi “ağır” konular, bu oturmamış karakterlere bir numara büyük geliyor.

Ve tüm bu yaşananları İsmet’in vicdan hesaplaşmasına ortak etme çabası bu parçaları birleştirmekten çok daha dağınık hale getiriyor. Üç insan bir vicdana sığmıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Küçük Günahlar
Yönetmen-senaryo: Rıza Kıraç
Oyuncular: Macit Koper, Esra Ruşan, Berke Üzrek, Tülay  Günal, Rıza Akın, Gizem Kurtsoy, Gökhan Ünal, Hüseyin Erdoğdu, Abidin Parıltı,Ruhi sarı

ÖNCEKİ HABER

Sanatı alt etmek mümkün mü?

SONRAKİ HABER

Çinli kadın işçiler cinsel taciz kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...