21 Mayıs 2025 13:23

HDK davası: Ahmet Saymadi’nin tutukluluk halinin devamına karar verildi

Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik gerçekleştirilen soruşturma kapsamında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 21 Şubat’ta tutuklanan SYKP PM üyesi Ahmet Saymadi'nin davası görüldü. Tutukluğun devamına karar veren mahkeme duruşmayı 4 Temmuz'a erteledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) faaliyetleri gerekçe gösterilerek 3 ay önce tutuklanan SYKP PM üyesi Ahmet Saymadi’nin ilk duruşması Çağlayan Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Saymadi'nin tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 4 Temmuz 2025 tarihine ertelendi. Saymadi'nin sosyal medya hesabından savunmasına dair bazı bölümleri paylaşıldı.

Saymadi savunmasında şu beyanda bulundu:

"Savcılık makamının hazırladığı iddianame suç üretme çabasıyla tarihleri, hayatın olağan akışını, örgütleri, mahkeme kararlarını, olguları ve olayları birbirine katıyor ve bizlerin kendimizi savunmamızı dahi zorlayan bir kargaşaya neden oluyor. İddianamede hiçbir suç unsuruna işaret edilmeyen 2011-2013 yıllarındaki HDK çalışmalarımdan dolayı 2025 yılında gözaltına alınıp tutuklanıyorum. Şayet HDK yasadışı bir organizasyon ve bizler de suç işleyen insanlarsak dava açılması için neden 14 yıl beklenmiştir? Çok net görünmektedir ki iddianamedeki tarihler, olaylar ve iddialar boşlukta salınmaktadır ve çoğunun benimle hiçbir illiyet bağı dahi bulunmamaktadır.

İddianamede 'HDK’de de KCK’deki gibi eş başkanlık sistemi vardır' denilmektedir. Bu mantıkla eş başkanlık biçimini savunan her siyasi yapı yasadışı ilan edilebilir. Hatta 'Ben Büyük Ortadoğu Projesinin eş başkanıyım' diyen cumhurbaşkanı da yasadışı ilan edilebilir.

HDK hakkında açılmış bir kapatma davası yoktur. Kurucularına ve yöneticilerine açılmış davalar yoktur. HDK hakkında yasadışı olduğunu gösteren bir Yargıtay kararı veya Anayasa Mahkemesi kararı yoktur. HDK’nin üyeleri arasındaki ilişkiler, açıklık ilkesine dayanmaktadır. HDK’nin merkez binası açıktır ve faaliyettedir. Eş sözcüleri basına düzenli olarak görüş beyan etmektedir.

Biz 21 Şubat akşamı bu binada tutuklanırken, HDK kendi pankartıyla adliye binası önünde açıklama yapmıştır ve sonrasında HDK eş sözcüleri tutuklu bulunduğumuz cezaevinde bizleri ziyaret etmiştir. Nerede, hangi faaliyeti yürüteceğini basın yoluyla duyuran, çalışmalarını ve sonuçlarını internet sitesinden yayınlayan, 'liderinin' mevcut ve eski çalışanlarıyla cezaevinde devletin izniyle görüşebildiği bir illegal örgüt olabilir mi?

Sonuç olarak suç oluşturan hiçbir söz veya eylemim yoktur. Ayrıntılı biçimde ifade ettiğim üzere HDK, yasalar ve evrensel demokratik haklar çerçevesinde hareket eden siyasal ve toplumsal bir örgütlenmedir. Ben de hakkında yasadışı olduğuna dair herhangi bir kararın olmadığı bu örgütlenme içerisinde, yasal ve anayasal haklarım çerçevesinde düşünce, ifade ve örgütlenme hakkı kapsamında gerçekleşen, tamamen şeffaf ve açık, demokratik, siyasi çalışmalara katıldım."

Saymadi'nin tutukluluğuna devam kararı verildi. Bir sonraki duruşma 4 Temmuz 2025 tarihine ertelendi. (Politika Servisi)

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et