‘Kent Uzlaşısı’ davasından tahliye çıkmadı
'Kent Uzlaşısı' soruşturması kapsamında aralarında belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu 10 kişinin yargılandığı ilk duruşmada mahkeme, tutukluluğun devamına karar verdi.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel
İstanbul'da 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'nin kazandığı ve DEM Parti'nin aday göstermediği belediyeleri kapsayan "Kent Uzlaşısı" davasında ilk duruşma İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, “terör örgütüyle bağlantılı olarak yerel düzeyde siyasi koordinasyon sağlandığı” iddiasıyla başlatılmıştı. Başsavcılık, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bazı belediyeler arasında kurulan “Kent Uzlaşısı”nın terör örgütleriyle bağlantılı şekilde organize edildiğini öne sürdü. Soruşturma sonucunda, 11 Şubat 2025’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve 13 Şubat’ta tutuklanan 10 kişi hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” iddiasıyla dava açıldı.
İletişim kayıtları dosyada
Soruşturma dosyasına giren iletişim kayıtlarına göre, Cemalettin Yüksel’in 313, Livan Gür’ün ise 52 farklı “şüpheliyle” temas kurduğu öne sürüldü. Bu kişiler arasında 8’inin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla arandığı, diğer 8’inin ise halen bu suçtan cezaevinde bulunduğu iddia edildi.
Soruşturmanın odağındaki belediyelerden Kartal’da, CHP’li Gökhan Yüksel yüzde 54,77 oy oranıyla belediye başkanlığını kazanmıştı. Ataşehir’de ise yine CHP’li Onursal Adıgüzel, yüzde 56,39 oyla başkan seçilmişti.
7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılana tutuklu Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Livan Gür, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, Şişli Belediye Meclis üyesi Sinan Gökçe, Üsküdar Belediye Meclis üyesi Bülent Kayğun, Fatih Belediye Meclis üyesi Güzin Alparslan, Tuzla Belediye Meclis üyesi Hasan Özdemir, Beyoğlu Belediye Meclis üyesi Turabi Şen, Sancaktepe Belediye Meclis üyesi Elif Gül, Adalar Belediye Meclis üyesi Nesimi Aday ile Beyoğlu Belediyesi çalışanı İ.P.’nin “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde görülen duruşma saat 10.00'da başladı.
Duruşma salonunda yargılananlar, avukatları ile yargılananların yakınları hazır bulundu. Ayrıca duruşmayı DEM Parti, CHP temsilcileri ile HDK Eş Sözcüleri Meral Danış Beştaş ve Ali Kenanoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi izledi.
“HDK legal ve meşru bir platformdur”
Duruşmada ilk olarak Şişli Belediye Meclis üyesi Sinan Gökçe savunmasını yaptı. Doğaya, toplumsallaşmaya hizmet eden bir sanat üretmeye çalıştığını vurgulayan Gökçe, yoksul çocuklara sanat üretmeye çalışan bir sanatçı olduğunu söyledi.
Ardından savunma yapan Fatih Belediye Meclis üyesi Güzin Alparslan, HDK’nin içinde yer aldığını belirterek, HDK’nin halktan, doğadan, barıştan, adaletten yana olan toplumun ötekileştirilenlerin bir araya gelerek, insana yaraşır bir yaşam için oluşturduğunu söyledi. Alparslan, “Kent Uzlaşısı’na Özgür Özel ‘sorumlusu benim’ dedi. Bu işbirliğini kriminalize etmek CHP’yi de kriminalize etmek demektir. Kent Uzlaşası seçimlerde etkili olunca HDK üzerinden yasadışı bir örgüt oluşturulmaya çalışılıyor. HDK legal ve meşru bir platformdur. Yargı eliyle bunları yapanlar, bir gün buralarda yargılanacak” dedi.
“Suçlama konusu yapılamaz”
Beyoğlu Belediye Meclis üyesi Turabi Şen ise uzun yıllardır siyaset yaptığını ifade etti. DEM Parti olarak “Kent Uzlaşısı”, Özgür Özel’in ise “Türkiye ittifakı” dediği bir strateji uyguladıklarını ve bu sayede ittifak kurduklarını belirten Şen, bunun suçlama konusu yapılamayacağını söyledi.
“İllegal bir durum söz konusu değil”
Beyoğlu Belediyesi çalışanı İ.P. de HDK toplantılarına katıldığını ancak bir delegesi ve yöneticisi olmadığını söyledi.
Üsküdar Belediye Meclis üyesi Bülent Kayğun, HDK’li olmak ve Kent Uzlaşısı kapsamında seçilmek üzerinden suçlandığını anımsatarak, HDP ve DEM Parti’de çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, DEM Parti üzerinden seçimlere girdiğini ve illegal bir durum söz konusu olmadığını söyledi.
“Tüm partiler ittifak yapabilir”
Sancaktepe Belediye Meclis üyesi Elif Gül de “HDK ile ilgili çalışmalar yasaldır. Ben de zaman zaman kadın sempozyumlarına katılıyordum. Aktif bir çalışmam yoktur. Kent Uzlaşı da bir ittifaktır. Tüm partiler ittifak yapabilir” diye konuştu.
Tuzla Belediye Meclis üyesi Hasan Özdemir, DEM Parti üzerinden ‘Kent Uzlaşısı’ ile seçildiğini belirtti. HDK’de üyeliğinin bulunmadığını söyleyen Özdemir, “Ben halen niye 100 gündür tutuklu olduğumu anlayamıyorum” dedi.
Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Livan Gür de suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, “Meclis üyesi olmam kriminalize ediliyor” dedi.
Adalar Belediye Meclis üyesi Nesimi Aday ise siyasetçi, yazar ve grafiker olduğunu söyledi. HDK’nin yasal olduğunu ve HDK’nin konferanslarına katıldığını bunun da suç olmayacağını vurgulayan Aday, “Kent Uzlaşısı” nedeniyle tutuklandığını belirtti.
Duruşma 18 Eylül tarihine ertelendi
Savunmaların ardından mütalaasını açıklayan iddia makamı, yargılananların tutuklamalarına devam edilmesini talep etti.
Savunma yapan avukatlar ise HDK’nin ve “Kent Uzlaşısı”nın stratejisinin yasal ve meşru olduğunu, “örgüt üyeliği” suçlamasına konu yapılamayacağını belirterek, müvekkillerinin tahliyesini ve beraatlarını istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, yargılananların tamamının tutuklanmasına karar verdi. Duruşma 18 Eylül tarihine ertelendi. (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et