21 Mayıs 2025 10:16

"AKP'liler Bahçeli'nin önerdiği komisyonun yapısına itiraz ediyor"

Bahçeli'nin Meclis'te kurulmasını önerdiği komisyona dair detaylar kulislere yansıdı. Nuray Babacan, AKP'lilerin Bahçeli'nin önerdiği komisyonun yapısına itiraz ettiğini yazdı.

"AKP'liler Bahçeli'nin önerdiği komisyonun yapısına itiraz ediyor"

Fotoğraf: ANKA

PKK’nin fesih kararı sonrası, Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği “komisyon kurulsun” önerisi tartışmaların odağında. Komisyonun kurulması için silah bırakmanın bekleneceği bunun da meclisin açılacağı Ekim ayını bulacağı konuşuluyor. İddialar arasında komisyonun “anayasa değişikliği gibi kritik çalışmalara da imza atacağı” konuşuluyor.

Komisyonun kimlerden oluşacağı, nasıl kurulacağı ve sürecin nasıl işleyeceği kulislere yansıyor. Köşe yazarlarının gündeminde de komisyona dair detayları yer alıyor.

Türkiye iddiası: Komisyon MİT’e bağlı olacak

Türkiye gazetesi manşetinde “Son silahın teslimine kadar beklenecek, komisyon MİT’e bağlı” manşetiyle bayilerdeydi.

Gazete haberinde MİT’in yönetiminde Irak ve Suriye ile ortak bir mekanizma kurulacağını, plana göre, PKK’nin eylüle kadar bütün silahları teslim edeceğini, MİT’in “Silah teslimi tamam” raporu verdiği anda da 1 Ekim’de açılacak Meclis’te de Bahçeli’nin önerdiği komisyonun kurulacağını iddia etti. Gazete ayrıca komisyonun, anayasa değişikliği gibi birçok kritik çalışmaya imza atacağını da belirtti.

Gazete “demokratikleşme” adımlarıyla ilgili süreç için son silah teslim edilene kadar bekleneceğini, ve adımların MİT’in vereceği ‘Silah teslim süreci tamamlandı’ raporundan sonra gündeme geleceğini savundu.

Gazete komisyonda, atılacak adımların yanı sıra, “suça karışmamış PKK’lıların topluma entegrasyonu” gibi birçok başlıkta çalışma yapacağını ve komisyonun, anayasa değişiklikleri için geçmişte kurulan ‘Uzlaşma Komisyonu’ gibi görev yapacağını aktardı.

Babacan: AKP tarafı pek gerçekçi bulmuyor

Nefes gazetesinden Nuray Babacan “Açılım komisyonunun açmazları” başlıklı yazısında AKP kanadının, komisyon fikrine karşı olduğunu söyleyerek “Bu arada, silahların teslimi ve YPG bölgesinin durumu üzerine çalışan Türk heyetinin Suriye’de çalışmaya başladığı ve sürece ilişkin alt yapının oluşturulduğu gelen bilgiler arasında” dedi.

100 kişiden oluşan 16 partinin katıldığı bir komisyon fikrinin AKP tarafından “pek gerçekçi bulunmadığını” yazan Babacan “Bu süreci hızlı yönetecek ve yönlendirecek bir komisyon fikrine sıcak bakılıyor. Bahçeli’nin önerisinin ilgililer tarafından değerlendirildiği ve yapısının değiştirilmesi önerisinin gündeme geleceği öğrenildi” ifadelerine yer verdi.

Babacan’ın yazısının dikkat çeken noktaları ise şöyle:

“AKP kurmayları, ‘Sürecin efekte olmasını önlemek, kararların gecikmeden almasını sağlamak önemli. Bu tür sorunların yaşanmaması için sürece karşı olmayanlardan bir yapı kurulması gerekir’ diyorlar.

Ayrıca, tüm partilerin bu komisyonu ve sürece destek vermesini beklerken, başta CHP’liler olmak üzere yapılan siyasi operasyonların durması gerekiyor. Belediye başkanları ve ekipleriyle ilgili operasyonlar sürerken, ucu açık bir desteğin verilmesini beklemeyi hayal olarak görenler var.

Diğer yandan, PKK’nın feshi sürecine bağlı olarak silahların bırakılacağı yerler, teröristlerin terk edeceği bölgelerle ilgili çalışma da sahada sürüyor. Bir heyetin bölgede, silahların teslimi ve YGP bölgesinden PKK’lıların çıkarılmasıyla ilgili çalışma yaptığı biliniyor.

Selvi: Silahlar teslim edildikten sonra…

Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yüklendiği “Siyaset hareketleniyor istifalar bekleniyor” başlıklı yazısında yaz aylarıyla birlikte küçük partilerden AKP ve CHP’ye geçişlerin artacağını söyledi. Komisyona dair “Edindiğim izlenim ise komisyonun zamanlamasına yönelik. AK Parti cephesinde, silahların teslimi ve PKK’nın fesih işlemi tamamlandıktan sonra Meclis’te bir komisyon kurulması eğilimi ağır basıyor” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

MHP Lideri Devlet Bahçeli 18 Mayıs’ta Meclisteki 16 siyasi partinin temsilcilerinden bir araya getirilecek 100 üyeden oluşacak bir komisyon kurulması gerektiği önerisinde bulunmuştu. Bahçeli "Bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir" demiş ve komisyonun hedefini de "önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek" olarak tanımlamıştı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise “Terör örgütünün silah bıraktığı, kamuoyu tarafından da bütünüyle görüldükten sonra bunun siyaseten müzakeresi süreci başlayacak. İşte tam da TBMM'nin devreye gireceği yer burasıdır. Konunun ne olduğu, nasıl gelişeceği, nereye doğru evrileceği de siyasi olarak tartışılması gereken bir süreç olacak. Tabii ki burada siyasetin merkezi olan TBMM adrestir. Şu anda TBMM'de komisyon nasıl kuruluyorsa bunun için özel bir yasa çıkarmaya gerek olmayabilir” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya ise “Silahların herhangi bir şekilde daha gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM'deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim” diyerek komisyona karşı çıkanlar arasında yer aldı.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Bahçeli'nin çağrısına destek vererek, “Süreci salimen tamamına erdirebilmek üzere, konunun meclisimizde bir genel görüşme açılarak ele alınması ve mecliste temsil edilen bütün partilerin katılımıyla 'Terörsüz ve Demokratik Türkiye Komisyonu' oluşturulması milletimize karşı sorumluluğumuzun bir gerekliliğidir" paylaşımında bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Partiyle yapılan görüşmeye dair "DEM Parti'nin ziyareti sürece yönelik fikir alışverişi içeren bir görüşmeydi. Şunu söylemek gerekir CHP'nin bir pozisyonunu tarif etmem gerekirse; biz komisyon fikrinin sahibiyiz, savunucusuyuz" ifadelerini kullandı. (Politika Servisi)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et