20 Mayıs 2025 21:33

İzmir Barosu LGBTİ Hakları Komisyonu: Nefrete inat yaşasın hayat

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi, İnterfobi karşıtı gün kapsamında açıklama yapan İzmir Barosu LGBTİ Hakları Komisyonu, “Nefrete inat yaşasın hayat” dedi.

İzmir Barosu LGBTİ Hakları Komisyonu: Nefrete inat yaşasın hayat

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

İzmir Barosu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi, İnterfobi karşıtı gün kapsamında baro binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan İzmir Barosu LGBTİ Hakları komisyonu üyesi Emir Okul, “Aile yılı adı altında; sözde aileyi korumak için LGBTİ+’ların, kadınların, çocukların yaşam hakkına varana kadar tüm temel hak ve özgürlüklerine müdahale edip hedef göstererek saldırıya daha da açık hale getiren bir siyasal iktidar aklıyla karşı karşıyayız” dedi.

“LGBTİ’lerin insan hakları yok sayılıyor”

Okul, “Ancak her zaman olduğu ve sizin de bildiğiniz gibi susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. LGBTİ+’lar tarih boyunca dirense de aile yılı adı altında uygulanacak baskıların ayak sesleri, 20 Kasım 2024 tarihinden itibaren duyulur oldu. Transların hormon ilaçlarına erişimlerinin sağlık hakları ihlali teşkil eder nitelikte kısıtlanması ile başlayan bu süreçte Şubat 2025’te bir yasa tasarısı kamuoyunda tartışmaya açıldı. Bu yasa tasarısının kapsamında LGBTİ+’ların insan haklarının yok sayıldığı değişikliklerin öngörüldüğü ortaya çıktı” diye konuştu.

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

“Uygulanan işkenceden LGBTİ’ler en ağır şekilde zarar gördü”

“Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin geri getirilmesi ve başkaca hükümler ile cinsiyet uyum süreçleri zorlaştırılırken ucu açık, hukuk mantığının almayacağı yeni suç türlerinin yaratıldığını hep beraber gördük. Tüm bunları 19 Mart süreçleri izledi” diyen Okul, şöyle devam etti; “Uygulanan işkenceden LGBTİ+’lar da en ağır şekilde zarar gördü. Yetmedi haksız yere tutuklandılar. Ne fiziksel ne de mental sağlıklarının güvence altında olduğu yerlerde haftalarca tutsak edildiler. Atılan 2 tweet dahi tutuklama bahanesi edildi ve LGBTİ+ özneler kendilerini, organları üzerinden cinsiyet kimlikleri sorgulanırken buldular, üstelik uzman olmayan insanlar tarafından ve hiçbir hukuki yararı yokken.”

“Emeğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı ortaya koyacağız”

Okul, “Biz bugün burada, geçen senelerde olduğu gibi ses yükseltiyoruz. Biz bugün burada, LGBTİ+ haklarının insan hakları olduğunu haykırıyor ve her zaman insan haklarından taraf olacağımızı, dolayısıyla LGBTİ+’ların insan haklarının da korunup güçlendirilmesi için fikrimizi, emeğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı ortaya koyacağımızı söylüyoruz. LGBTİ+ları geride bırakmaya ant içen siyasi iktidara inat, LGBTİ+’ların, sanılanın aksine sokakta, markette, okulda, baroda, adliyede, İzmir’den Hakkari’ye, Adana’dan Samsun’a, sizin var olduğunuz her yerde var olduklarını, yaşamlarının hiçbirinizden daha az değerli olmadığını bilerek bu mücadeleye destek oluyoruz. LGBTİ+’lar var olacak ve nefretinize boyun eğmeyecek. Nefrete inat yaşasın hayat” dedi. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et