20 Mayıs 2025 17:44

İngiltere, İsrail'in Londra Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İngiltere, Gazze'deki saldırılarını artırması üzerine İsrail'in Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Ayrıca Batı Şeria için yeni yaptırımlar devreye sokuldu.

İngiltere, İsrail'in Londra Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İngiltere'de Filistin'e destek eylemi | Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

İLGİLİ BAŞLIKLAR

İngiltere, Gazze'deki saldırıların artması nedeniyle İsrail'in Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Hamish Falconer, "İsrail'in Gazze'deki askeri faaliyetlerini tamamen orantısız şekilde tırmandırmasına karşı olduklarını" büyükelçiye ileteceğini söyledi.

Bakan Falconer, ayrıca İsrail Büyükelçisine Gazze'ye yardımların 11 haftadır engelleniyor olmasının "acımasız ve savunulmaz" olduğunun vurgulanacağını ifade etti.

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin askıya alındığını duyurdu.

Batı Şeria yaptırımları

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'da Filistinlilere saldıran kişi ve kuruluşlarla ilgili yeni yaptırımları da devreye soktuğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, bu yaptırımların "Batı Şeria'da Filistinlilere şiddeti destekleyen 3 kişi, 2 yasa dışı yerleşimci karakolu ve 2 örgütü" hedef aldığı ifade edildi. 

Batı Şeria nedeniyle daha önce yaptırıma tabi tutulan 18 kişi, kuruluş ve şirketi takiben yeni kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımların mali kısıtlamalar ve seyahat yasağı gibi önlemler içerdiği belirtildi.

Yaptırıma tabi tutulan kişiler arasında Filistin topraklarını gasbetmeyi savunan Nahala Derneğinin kurucusu Daniella Weiss de yer aldı.

Starmer: Gazze halkının açlıktan ölmesine izin veremeyiz

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Gazze halkının açlıktan ölmesine izin veremeyeceklerini ifade ederek, "İsrail'in gerilimi tırmandırmasından dehşete düştüğümüzü kayda geçirmek istiyorum" dedi.

Starmer, parlamentoda yaptığı konuşmada, Gazze'de masum çocukların tekrar bombalanarak acı çekmesinin son derece tahammül edilemez olduğunu belirtti ve İngiltere, Kanada ve Fransa'nın saldırıların durdurulması çağırısına atıfta bulundu. Starmer, "Rehinelerin serbest bırakılmasının tek yolu olarak ateşkes talebimizi yineliyoruz" dedi.

Starmer, Batı Şeria'daki duruma da dikkati çekerek, "Batı Şeria'daki yerleşimlere karşı olduğumuzu ve Gazze'ye yönelik insani yardımın büyük ölçüde arttırılması talebimizi yineliyoruz" dedi. (Dış Haberler)

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İran’a yönelik saldırılar birçok ülke tarafından kınanırken ABD ve İsrail müttefikleri ise destek verdi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler ise ABD’yi doğrudan kınamayarak ‘endişe’ dile getirmekle yetindi. Kongre onayı dahi olmadan gerçekleştirilen saldırı ABD içinde tartışmaya yol açtı.

ABD Başkanı Trump ise saldırının “tarihi” olduğunu iddia etti, “Artık barış zamanı” dedi. Trump İran boyun eğmezse “gelecekteki saldırılar çok daha büyük ve kolay olacak” sözleriyle tehdit etti. Trump’a teşekkür eden İsrail Başbakanı Netanyahu da “Önce güç gelir, sonra barış gelir” mesajı paylaştı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Soykırımcı İsrail’e her türlü desteği verdiği yetmezmiş gibi bir de İran’ı tehdit eden Trump, Nobel barış ödülü istiyor.

Evrensel'i Takip Et