05 Mayıs 2011 11:49

Sanatı alt etmek mümkün mü?

Sarhoş Atlar Zamanı, Kaplumbağalar Da Uçar gibi filmlerinden tanıdığımız İranlı Kürt yönetmen Bahman Ghobadî bu kez farklı bir temayla karşımızda. Ghobadi’nin, İran rejiminin müzisyenler üzerindeki baskısını ele aldığı, Neden Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor isimli filmi, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin &ld

Sanatı alt etmek mümkün mü?
Paylaş
Suzan Demir

Türkiye’deki birçok müzisyen, “İleride ne yapmak istedikleri” sorusuyla karşılaştığında, burada doygunluğa ulaştıktan sonra Avrupa’ya, oradan da dünya müzik piyasasına açılmak istediğini söyler. Hatta böyle bir soru sadece müzisyenlere değil her kime sorulursa benzer yanıtlar duyulur.

Neden Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor, en büyük hayalleri müzik grupları ile konserler vermek olan genç çift Askin ve Nager’in (Nigar) tanıştıkları Nader (Nadir) ile birlikte Tahran’da grup kurma serüvenini anlatıyor.

Bu gençler istedikleri tarzdaki müzikleri yapamadıkları için dışarı çıkmak istiyorlar. Çünkü batı tarzı rock, metal, rap gibi müzik türleri İran’da yasak. Yasak olan bir diğer şey ise kadınların kamusal alanda şarkı söylemesi. 30 yıldan fazladır bu tarzlardaki müziklerin yasak olduğu ülkede bu kadar iyi amatör grupların olması insanı oldukça şaşırtsa da; en iyi sanat eserlerinin her zaman baskı altında verilmiş olduğu gerçeği geliyor insanın aklına.

BASKIYA RAĞMEN MÜZİK

Filmin en çarpıcı noktası, -ki bu İran’ın bir gerçekliği- gençlerin tüm baskı ve yasaklara rağmen müziklerini yapmak içini her yola başvuruyor olmaları. Ahırlarda, inşaatlarda, gizli saklı izole ettikleri bodrumlarda icra ediyorlar sanatlarını. Birçok müzisyenin tutuklandığı, baskı gördüğü bu ortamda iki gencin müzik topluluğu kurma çabasını bir konser havasında veriyor Ghobadî. Grup kurma sırasında tanıştıkları diğer grupların şarkıları, İran görüntüleri ve insan manzaralarıyla birlikte adeta birer klibe dönüşüyor. Film boyunca varolan İran rejiminin baskısı, gençlerin eğlenceli serüveninin önüne çok geçmese de bu baskı küçük anekdotlar aracılığıyla perdeye yansıtılıyor. Ama finalde İran rejimi tüm despotluğuyla, bütün umutları, hayalleri yerle bir edercesine gençlerin önüne dikiliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

‘Kasi Az Gorbehaye İrani Khabar Nadareh / No One Knows
About Persian Cats’
Yönetmen: Bahman Ghobadi
Senaryo: Bahman Ghobadi, Hossein
Mortezaeiyan
Oyuncu: Negar Shaghaghi, Ashkan Koshanejad and Hamed Behdad


BUGÜN VE YARIN ÖNE ÇIKAN İŞÇİ FİLMLERİ
1-8 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6. Uluslararası İşçi Filmleri’nde öne çıkan filmlerin bazıları şöyle:

Bugün:
KADIKÖY HALKEVİ
16.00: Kimse Neden İran Kedilerinden Bahsetmiyor
EĞİTİM-SEN 7’NOLU ŞUBE
19.00: Oğlunuz Erdal
MEZOPOTAMYA KÜLTAR MERKEZİ
15.30: Halepçe Son Umut
17.00: Şavaklar
UĞUR MUMCU HALKEVİ
15.30: Kadın İş Tüdküleri
16.20: Annem Barış İstiyor

Yarın:
KÜÇÜK ÇEKMECE KÜÇÜK DEV ADAM KİTAPEVİ
20.00: Çoğunluk
KAZIM KOYUNCU KÜLTÜR MERKEZİ
13.00 : Pompoko
GAZİOSMANPAŞA EĞİTİM-SEN 4’NOLU ŞUBE
16.15: Dersim 38

ÖNCEKİ HABER

Butanlı, Senegalli, Etiyopyalı filmler ilk kez Türkiye’de

SONRAKİ HABER

Üç insan bir vicdana sığmayabilir...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...