20 Mayıs 2025 12:52

DEM Parti grup toplantısı: Bahçeli'nin komisyon önerisi son derece önemli

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Meclis’te partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Süreçle ilgili hukuki, siyasi ve kültürel adımların atılması çağrısı yapan Hatimoğulları, Barış Akademisyenleri hakkındaki kararların kaldırılmasını, hasta mahpuslar ve siyasi tutuklularla ilgili adım atılmasını, AİHM kararlarının uygulanmasını, kayyımların geri çekilmesini ve infaz düzenlemesi ile ilgili bayram öncesi düzenleme yapılmasını istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin komisyon önerisine destek açıklayan Hatimoğulları, "Yeni çözümün adresi Meclistir. Barış ve demokratik toplum çalışması yürüten bir komisyona acilen ihtiyaç vardır." dedi.

Hatimoğulları'nın grup toplantısındaki konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Dünyanın en uzun ve en kararlı eylemlerinden olan Cumartesi Anneleri'nin taşıdığı eylemler büyük önem taşıyor. Verdikleri adalet mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum. Barış, demokrasi ve adalet, bedeli ne olursa olsun asla vazgeçmeyeceğimiz değerlerdir. Bu mücadelede kaybedilen, katledilen bütün canlarımızı dirençle anıyorum."

"Öcalan'ın çağrısı asrın çağrısıdır, tarihin çok önemli bir sayfasıdır. PKK'nin 12 Mayıs'taki kararları da milattır."

"Bize en çok sorulan, demokrasi nasıl gelişecek, Kürtlerin hakkı hukuku ne olacak, inançlar, kimlikler nasıl eşitçe özgürce yaşacayak oluyor. Bu sorulara yanıt bulmak çözümün kendisidir."

"Ortak vatanda eşit yaşamı inşa etme ve demokratik cumhuriyetle taçlandırmanın vaktidir."

"Hükümetin adımları tarihi bir anlam taşımaktadır. Hukuki, siyasi, kültürel adımlar atılmalıdır."

"İki yıldır uygulanan Şimşek programı var. Sonuç her seferinde daha beter şekilde neticelenmektedir. Halk açlıktan yoksulluktan kan ağlıyor. Yeni süreçle birlikte ekonomide yeni sözler söylemeye ihtiyaç var. Çatışmaların bedelini eksilen lokmalarımızda gördük. Cumhurbaşkanı yardımcısı geçtiğimi gün bu sürecin maliyetini 2 trilyon olarak açıkladı. Sadece 4 ayda faize ödenen para 725 milyar lira. İşçinin emekçinin yoksulun ödediği vergi, faize gidiyor. Adaletsiz vergi sistemi köklü bir biçimde değişmesinin altını çiziyoruz. Barış ekonomisi kurtarıcıdır. Barış ekonomisi mutlaka hayata geçirilmelidir."

"Barış sürecine hukuksuzluklar gölge düşürüyor.. Kayyım atanıyor, belediye başkanları meclis üyeleri cezaevlerinde. Hukuk ve adalet olmadan barış ve demokrasiye inanç nasıl gelişecek? Toplum bunu soruyor."

"Yarın Çağlayan Adliyesinde HDK ve Kent Uzlaşısından yargılanan arkadaşlarımızın duruşması var. HDK'nin dediği gibi kente ortak olmak da HDK'li olmakta suç değil. HDK'li yoldaşlarımız adliyeyeye çıkarılacak. Buradan yargıya bir kez daha sesleniyoruz; yarın bir tahliye kararı çıkması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Sürece hizmet etmesi açısından bu atılacak adımların önemli olduğunu vurguluyoruz."

Bugün aynı zamanda dokunulmazlıkların kaldırılmasının yıldönümü. Türkiye bu utançtan da kurtulmalıdır. Yargıya güven adeta yerlerde sürüyor. Türkiye'ye yapılacak en büyük iyilk adalet ve yargının bağımsızlığını sağlamaktır."

"Erdoğan, ‘Barış ve demokratik toplum sürecinin arkasındayım’ dedi. Sıra yasama ve yargı erkinin sözünü eyleme çevirme vaktidir. Adımlar atılmalıdır. Nereden başlanacak sorusuna net cevaplar verebiliriz. Bunlardan birkaçını saymak gerekirse; Barış Akademisyenleri işine iade edilebilir. Kayyımlar geri çekilebilir. Tutuklu siyasetçiler özgürlüklerine kavuşabilir. AHİM kararları uygulanabilir. Gelin bu düzelemeleri hızlıca yapalım. Bugün toplum da ve bizdeki beklenti de yasama kadar da yargıdadır da."

"Çoklu katılım ve toplumsal mutabakat önemlidir. Sayın Devlet Bahçeli'nin komisyon önerisini son derece önemli bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Yeni çözümün adresi Meclistir. Barış ve Demokratik Toplum çalışması yürüten bir komisyona acilen ihtiyaç vardır." (Politika Servisi)

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et