Hayvan barınakları yaşatmıyor, öldürüyor
İzmir'deki hayvan barınaklarını tartıştığımız İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Avukat Aylin Aras, barınakların hayvanları yaşatmaktan ziyade ölüme mahkum ettiğini anlattı.
Ramis Sağlam
[email protected]
Ramis Sağlam
[email protected]
Anayasa Mahkemesinin sokak hayvanlarına ilişkin yasanın iptali için yapılan başvuruyu reddettiği günlerde İzmir’deki hayvan barınaklarında yaşanan sorunlar bir kez daha gündem oldu. İzmir-Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İzmir’deki hayvan barınaklarını incelerken barınak ziyaretleri sırasında Foça ve Kemalpaşa geçici bakımevlerinin adeta ölüm yuvası olduğu gerçeğiyle karşılaştıklarını ifade etti.
Hayvan haklarını, Foça’daki hayvan barınağını, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Avukat Aylin Aras, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkan Yardımcısı Avukat Senem Demirel Acar ve Foça Hayvan Hakları Derneği (HAYAD) Başkanı Elif Çakır ile konuştuk.
Avukat Aylin Aras, yasadan önce bu bakımevlerinin sorumluları hakkında İzmir Barosu olarak suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yasadan sonra da bu bakımevlerini ziyarete gittiklerini belirten Aras, “Kemalpaşa barınağının bir nebze olsun düzeldiğini, fakat Foça’daki bakımevinin çok kötü olduğunu tespit ettik” dedi.
‘Savcılık dosyasına sunduk’
Tespitlerini savcılık dosyasına sunduklarını, yine mevcut Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı ile de görüştüklerini aktaran Aras, “Başkan, ekonomik yetersizlikten bakımevine bütçe ayıramadıklarını iletti. Bakımevlerinin durumu ortada, hayvanları koruma yasasının sadece köpek toplama maddesi dikkat çekiyor. Hayvana eziyet, işkence, kötü muamele, aç susuz bırakma yasak. Sokaklardaki hayvanların hastalık yaydığını iddia ediyorlar, asıl bu bakımevleri hastalıkların kaynağı, oraya giren hayvanın hasta olmaması ve ölmemesi mümkün değil. Cezai sorumluluk olan bir konu hem savcılıkça hem yerel yönetimlerce es geçiliyor” diye konuştu.
‘Ülkemizde yeteri kadar barınak bulunmuyor’
Yasal değişikliğin ardından tüm sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara hapsedilmesi kararı çıktığını belirten Avukat Senem Demirel Acar, uygulanması mümkün olmayan yasanın onaylandığını söyledi.
Sokaklardaki köpekleri toplayacak kadar ülkenin hiçbir yerinde yeterli kapasitede barınak bulunmadığını ifade eden Acar, “Bakımevi yapılması için 2028 yılı sonuna kadar süre tanınırken, köpeklerin toplanması için herhangi bir süre tanınmadı. Sokaklarda yıllardır yaşayan, uyum sağlamış köpekler de bakımevlerine toplanarak yok edilmeye başlandı” dedi.
Fotoğraf:Evrensel
‘Yasa öldürmenin yolunu açıyor’
Küçük kafesler içerisinde çok sayıda köpeğin yaşamak zorunda bırakıldığını söyleyen Acar, “Ne yazık ki güçlünün güçsüzü dövdüğü, güçlünün sadece yemek yiyebildiği ve birbirlerini parçalayarak öldürdüğü kapalı alanlara hapsediliyorlar. Yasada ‘Öldürme yok’ deniyor fakat bu halkı kandırmaya yönelik yapılan bir açıklama. Yasada öldürme çok net bir şekilde var” şeklinde konuştu. Öldürme yetkisinin sadece veteriner hekimlere verildiğini ifade eden Acar, hayvanın bulaşıcı hastalığı varsa toplum ve çevre sağlığı ve diğer hayvanlar için risk oluşturuyorsa öldürülmesine hükmedildiğine dikkat çekti. Acar, “Yasa yine popülasyonu kontrol altına alamıyorsan ‘Öldürmelisin’ diyor. Dolayısıyla yaşatmak için madde yok. Vicdanlı hekimler bu yasayı uygulamadıkları için ceza alacakları için bakımevlerinde hayvanlar birbirlerini parçalayarak öldürüyorlar” bilgisini paylaştı.
‘Belediye engeller çıkarıyor’
Foça’da hayvan hakları için mücadele ettiklerini, özellikle yasal düzenlemeden sonra barınakların daha da önem kazandığını söyleyen Elif Çakır, “Bu konuda çalışma başlattıklarında belediyenin engelleri ile karşılaşıyoruz. Oysa bu barınak belediyeye ait bir yer değil. Barınakta neler olup bittiğini göremiyoruz. Barınak bize tamamen kapatılmış durumda” ifadesini kullandı.
Fotoğraf:Evrensel
Kapılar hayvanseverlere kapalı
Daha önce bakımevindeki köpeklere mama, temizlik ve talep edilenler konusunda yardımcı olduklarını söyleyen Çakır, “Son dönemde ise sadece bazı ihtiyaçlar dışında hiçbir şekilde girişimize izin verilmiyor. Geçtiğimiz 3 Mayıs’ta sahiplendirme şenliğinde, sahiplendirme için istediğimiz köpekler için bile bize zorluk çıkarıldı. Oysa bu köpekler, barınaktan gelecek, sahiplenilmeyenler geri götürülecekti. Bu barınak olması gereken kriterlerin çok gerisinde. Burası aynı zamanda ruhsatsız bir barınak ve yetkili hiç kimse de yok. Buranın sorumluluğu yasal olarak tarım müdürlüğünde iken yetkisi olmadığı halde belediye tarafından engel çıkarılmasına anlam veremiyoruz” dedi.
Evrensel'i Takip Et