Hal yasası fahiş fiyat bitecek iddiasıyla yeniden gündemde
Tepkilerin arttığı dönemde Ticaret Bakanlığından sebze ve meyve ticaretine ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığı haberi geldi.

Fotoğraf: AS Photography/Pexels
İLGİLİ BAŞLIKLAR

Yine hal yasası yine aynı mantık

Rizeli üreticilerden tepki: "Bir kilo yaş çayla, simit ve çay alınmıyor"

Kemalpaşalı çay üreticileri belirlenen fiyata tepkili

Üretici 35 lira istiyordu, yaş çay alım fiyatı 25,44 TL oldu
Alım gücünün düşmesi, pazar ve marketlerdeki fahiş fiyatlar ile yaş çay ve buğday alım fiyatlarına düşük zam açıklanmasına tepkilerin yükseldiği günlerde hal yasasında değişiklik yeniden gündeme getirildi. Ticaret Bakanlığının sebze ve meyve ticaretine ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığında olduğu belirtildi. Söz konusu taslağa göre toptancı hallerinin kurulmasına ilişkin izin, belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığına verilecek.
Türkiye gazetesinin "Aracıya neşter" adlı manşet haberine göre, Ticaret Bakanlığı "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'da" değişiklikler öngören bir taslak hazırladığı yaptı. Toptancı hallerinin kurulmasına ilişkin iznin belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığına verileceği belirtilen haberde, üretici örgütlerine toptancı hal kurmaları için bedelsiz yer verileceği, üreticiden mal almayan markete 50 milyon lira ceza öngörüldüğü, hallerde fiyat artıran, stokçuluk yapana 1 milyon lira ceza verileceği, bozulan ürünleri çöpe dökene 200 bin lira ceza uygulanacağı detayları yer aldı.
Taslağa göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek, satışa sunulmamış ve depolanan ürünler de bildirilecek. Üretici örgütlerine satılan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek. Bakanlık, bazı perakendecilerin sattığı ürünlerin en fazla yüzde 20’sinin doğrudan üreticiden alınmasını zorunlu tutabilecek.
Stokçuluk yapana 1 milyon lira ceza
Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirine ürün devretmesinin yasaklanacağı belirtilen haberde, "satıştan kaçınılması, stoklanması, yok edilmesi, bu amaçla propaganda yapılması veya benzeri davranışlarda bulunulması" eylemlerine uygulanan idari para cezasının 1 milyon TL’ye yükseldileceği belirtildi.
Ödenmeyen mal bedelleri için de cezaların artırılacağını kaydedildiği haberde, bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza verileceği ve 3 yıl üretim desteğinden yararlanamayacağı aktarıldı. Habere göre, standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yıllık 50 milyon TL ceza öngörülüyor.
Ayrıca depolanabilir ürünlerin nakliyesi ve muhafazası için destek sağlanması amacıyla Bakanlığa yetki verilecek.
Bakanlığa tepkiler arttı
Özellike son bir haftadır çiftçiler ve üretici dernekleri, yaş çay fiyatının 25,44 lira olarak açıklamasına yurt genelinde tepki gösterdi. Söz konusu hazırlık Tarım Bakanlığına yönelik tepkilerin arttığı bir dönemde geldi. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et