17 Mayıs 2025 16:33

İktidar hayal satıyor, yurttaş konteynerde yaşıyor

Dilek Omaklılar
[email protected]


Hatay – 6 Şubat’ta yaşanan depremlerinin üzerinden 27 ay geçmesine rağmen Hatay’da konteyner kentler kalıcı yaşam alanı olmuş durumda. 1 yılda tamamlanacağı sözü verilen konutlardan sadece 46 bini teslim edilirken kentte 215 bin kişi konteyner kentlerde yaşamaya mecbur bırakıldı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bugün Hatay’daydı. Mart ayında Hatay’da 46 bin konutu depremzedelere teslim ettiklerini duyuran Bakan Kurum, aradan iki ay geçtikten sonra mayıs ayında yine 46 bin konut sayısını yineleyerek aradan geçen sürede tek bir konut daha yapmadıklarını itiraf etmiş oldu. Kentte yaptıkları toplantılarla devam eden çalışmalar hakkında son durum bilgilerini aldıklarını dile getiren Kurum “Uzun Çarşı’mız, Habib-i Neccar Cami’mizle, Hatay’ın simgelerinden Kurtuluş Cadde’mizi ihya çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi. Kurum, yıl sonuna kadar 141 bin bağımsız birimi daha teslim edeceklerini ileri sürerek “Hatay’ımızı aslına yakışır şekilde ayağa kaldıracak, yıldız gibi parlayan bir şehir haline getireceğiz” dedi. 

Geçiciydi kalıcı oldu!

Kırıkhan ilçesinde Opet yanında kurulan konteyner kentte zor koşullarda yaşamın sürdürülmeye çalışıldığı konteyner kentlerden biri. Sözde geçici olarak kurulan bu konteyner kentte 450 aile, yaklaşık 2 bin 100 yurttaş yaşıyor. Buradaki 450 ailenin, geçen onca zamana rağmen halen temiz suya erişimleri bile oldukça sınırlı. Hijyen koşullarının da oldukça kötü olduğu konteyner kentte özellikle çocukların kişisel bakım ve temizliği tam olarak sağlanmadığı için çocuklar, bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor. Yurttaşlar, hâlâ duş ve lavabo gibi temel ihtiyaçlarını konteyner dışında, ortak kullanım alanlarında karşılamak zorundalar.

Aydınlatma ve güvenlik yetersiz

Konteyner kentte özellikle kadınlar güvenlik konusunda hem kendileri hem de çocukları için endişeli. Konteyner kentte yaşayan bir kadın, karanlık noktaların fazlalığına dikkat çekerek ekliyor “Ya bir saldırıyla karşı karşıya kalırsak diye tedirginiz. Çünkü buraya pek çok noktadan kontrolsüz giriş-çıkış yapılıyor. Aydınlatma ve giriş-çıkışlarda kontrol mekanizmalarının artırılması gerekiyor” dedi. Ulaşım da bir diğer ciddi problem. Çocuklar okullarına en az 20 dakika yürüyerek gidebilirken ölümlü trafik kazalarının da artması aileleri korkutuyor.  

Çocuklara oyun alanı yok

Konteyner kentte yaşamak zorunda bırakılanlar bu zor şartlarda en azından güvenli çevrede barınmak istediklerini belirtiyor. Öte yandan bu konteyner kentte de diğer konteyner kentlerde olduğu gibi çocuklar için herhangi bir oyun ve aktivite alanı yok. Kadınlar, çocukların çöp ve atıklarla kaplı yerlerde vakit geçirmek zorunda kaldığını belirterek en azından çocukları için güvenli oyun ve etkinlik alanları oluşturulmasını istiyor.


Hatay’da 215 bin kişi halen konteynerde

Maraş merkezli depremlerde büyük bir yıkım yaşayan kentlerden Hatay’da yaralar depremin üstünden 27 ay geçmesine rağmen sarılamadı. Resmi verilere göre 215 bin Hataylı hâlâ konteyner kentlerde yaşıyor.  AKP iktidarının ‘Bir yılda evleri teslim edeceğiz’ sözü havada, Hataylılar ise konteynerlerde kalmaya devam ediyor. Hatay’daki birçok bölgede vatandaşların mahkeme kararı olmadan arazilerinin kamulaştırıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, kentteki yurttaşların sabah uyandıklarında tapulu arazilerinde kepçeyi, ağaç katliamını gördüklerini belirterek “TOKİ’nin aklına 27 ay sonra mı geldi ev yapmak? 27 ay geçti Hatay’da yine rezerv alan konuşuluyor” tepkisini gösterdi. Kent için mücbir sebep süresinin uzatılmamasını da eleştiren Güzelmansur, “Yıkılan ev ve iş yerlerinin parası halktan talep ediliyor. Bu da iktidarın yurttaşlara karşı yükümlülüğünü unuttuğunun kanıtıdır” dedi. 

Evrensel'i Takip Et