Adana’da Kayıplar Haftası açıklaması: Kayıpların akıbeti açıklansın, failler yargılansın
İHD Adana Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası açıklamasında gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanmasını ve faillerin yargılanmasını talep etti.
Adana — İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası kapsamında İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması, faillerin yargılanması ve cezasızlıkla mücadelenin gerekliliği vurgulandı.
Yıllardır yanıtlanmayan soru: Sevdiklerimiz nerede?
İHD, 1995’ten bu yana her yıl bu haftayı kayıpları anmak, adalet talebini yinelemek amacıyla düzenliyor. Bu yıl da İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamayı İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okudu. Ataş, “Kaybedilenler sadece birer rakam değil, ardında dağılan hayatlar, bitmeyen acılar bıraktılar” dedi. Bu ağır insan hakkı ihlalinin üzerinin örtülmesine karşı mücadele ettiklerini dile getiren Ataş, “Devlet görevlileri ya da devlet destekli yapılar tarafından kaybedilen insanların aileleri olarak yıllardır aynı soruyu soruyoruz: Sevdiklerimiz nerede?” diye sordu.
“Cezasızlık yeni ihlallere zemin hazırlıyor”
Gözaltında kaybetmelerin yalnızca kaybedilen bireyleri değil, geride kalanları da etkileyen toplumsal bir travma olduğunu vurgulayan Ataş, cezasızlık kültürünün yeni hak ihlallerine zemin hazırladığını belirterek bu durumun toplumsal barışın önünde bir engel olduğunu belirterek , “Gerçek barış ancak adaletin tesisi ve hakikatle yüzleşmeyle mümkündür. Bu nedenle tüm kamuoyunu bu onurlu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ataş İHD’nin taleplerini şu şekilde sıralandı:
- Gözaltında kaybedilen tüm kişilerin akıbeti açıklansın,
- Failler yargılansın ve hesap versin,
- Gözaltında kaybetme insanlığa karşı suç olarak Türk Ceza Kanunu’nda tanınsın,
- Cezasızlık politikalarına son verilsin,
- Türkiye, BM Zorla Kaybetmelere Karşı Uluslararası Sözleşme’yi imzalasın ve uygulamaya geçirsin,
- Galatasaray Meydanı’ndaki anayasa ve hukuk dışı yasaklamalar son bulsun. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et