17 Mayıs 2025 13:16

DEM Parti’den Kayıplar Haftası açıklaması: Kayıplar gerçeği ile yüzleşelim

DEM Parti tarafından, 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası ile ilgili yapılan açıklamada kayıp gerçeği ile yüzleşmenin, barışın ve demokratik toplumun inşasında önemli bir adım olacağı belirtildi.

DEM Parti’den Kayıplar Haftası açıklaması: Kayıplar gerçeği ile yüzleşelim

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası ile ilgili yazılı birn açıklama yaptı. Açıklamada kayıp gerçeği ile yüzleşilmesinin, barışın ve demokratik toplumun inşasında önemli bir adım olacağı belirtildi.

İHD tarafından 1995 yılından bu yana 17-31 Mayıs arasındaki dönemin "Kayıplar Haftası" olarak anıldığı hatırlatılan açıklamada; “Böylece Türkiye ve dünyadaki gözaltında kayıplar gerçeğiyle yüzleşilmesini, kayıpların akıbetinin araştırılarak bulunmasını ve faillerin adalet önünde hesap vermesini sağlamak amaçlanmıştır. Bu vesileyle de Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 27 Mayıs 1995'ten beri sürekli hale getirdikleri oturma eylemleriyle başta İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi önü olmak üzere Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Dersim, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Van gibi illerde kayıp gerçeğini haykırmaya devam etmektedir” denildi.

“Hakikat ve adalet çalışmaları engellenmeden yürütülmeli”

Türkiye’nin, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü sürecinde önemli bir aşamaya geldiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Sayın Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat 2025 tarihli Barış ve Demokratik Toplum Çağrısına PKK karşılık vermiş ve 12 Mayıs 2025 günü açıkladığı kongre kararıyla kendisini feshettiğini ve silahlı mücadele dönemini bitirdiğini ilan etmiştir. Türkiye'deki gözaltında kayıplar gerçeği Osmanlı dönemine dayanmaktadır, ancak ağırlıklı olarak son silahlı çatışma dönemine özgü kayıplar yaşanmıştır. O halde, bu yeni barış ve demokratik toplumu inşa sürecinde geçmişle yüzleşme kaçınılmazdır.”

Açıklamda başta insan hakları örgütlerinin olmak üzere hakikat ve adalet çalışmalarının engellenmeden yürütülmesinin sağlanması gerektiği belirtilerek şu talepler sıralandı;

  • Cumartesi Annelerinin 1051 Haftadır İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi önündeki açıklaması serbest bırakılmalı, sayı sınırlamasından vazgeçilmeli, Galatasaray Lisesi önündeki polis bariyerleri kaldırılarak bu meydanın eskiden olduğu gibi Cumartesi Annelerine ve kayıp yakınlarına bırakılması sağlanmalıdır.
  • Türkiye'nin, BM Zorla Kaybedilmeye Karşı Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmeye taraf olması sağlanmalıdır. Cenevre Sözleşmeleri Eki Protokolleri kabul edilmelidir. Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemesinin yargı yetkisini kabul etmelidir.
  • Türk Ceza Kanununda zorla kaybetmenin insanlığa karşı suç olduğu açıkça düzenlenmelidir.
  • Halen akıbeti bilinmeyen kayıpların akıbetinin araştırılarak faillerin ortaya çıkarılması amacıyla hakikat komisyonu oluşturulması sağlanmalıdır.

Açıklamada son olarak Kayıplar Haftası vesilesiyle kayıp gerçeği ile yüzleşilmesinin, barışın ve demokratik toplumun inşasında önemli bir adım olacağı dile getirildi. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et