17 Mayıs 2025 12:02

Kemalpaşalı çay üreticileri belirlenen fiyata tepkili

İLGİLİ BAŞLIKLAR

Artvin - Yaş çay alımında taban fiyatın 25,44 lira olarak açıklanmasına tepkiler sürüyor.

Artvinin Kemalpaşa ilçesinde çay üreticileri artan maliyetler karşısında belirlenen fiyatların yetersiz kaldığını, geçimlerini sağlayamadıklarını belirterek çağrıda bulundu.

“Bu derece olmamıştı”

Çay üreticisi Meliha Balcı, “Çay bizim alın terimizdir. 25 lirayla bugün çarşı pazarı birlikte gezelim. Ne alabiliriz, ne yapabiliriz? 25 liraya iki ekmek bile alamıyoruz. Bize diyorlar ki 'telefonunuz var, arabanız var'. Onlar da mı olmasın? Eskiden biz bir sezon çayla hem ev alırdık hem araba; çocuklarımızı okuturduk. İşçi parası 12-13 lira, gübre parası, yemek parası, araba, mazot parası... Hangisini karşılasın bu fiyat? Üreticiye bir sorsunlar; 'ne kadar istersiniz' diye. Nice büyükler geçti bu ülkenin başından ama bu derece olmamıştı” dedi.

"Çayımız bir paket cips kadar etmiyor"

Çay üreticisi Aydın Aydın ise günlük tüketim ürünlerinin bile çaydan daha pahalı olduğunu belirterek, "Kesinlikle kabul etmiyoruz. Bugün bir paket sigara 80- 100 lira. 25 lira nedir? Bir AKP’li vekil 25 lirayla bir şey alabiliyorsa gelsin, bize de söylesin. Bir paket cips 40- 50 lira. Bizim çayımız, emeğimiz bir cips kadar etmiyor mu?​” diyerek tepki gösterdi.

Makarnanın 38,5 lira olduğu ülkede çayın fiyatı 25 lira olmaz diye seslenen Kemalpaşalı çay üreticisi Aydın, "Bana diyorlar ki, çayı kısa topla. Ama kısa toplarsam zarar ediyorum. Bugün bir makarna 38,5 lira. Geçen gün baktım, fiyatı buydu. Evet, gerçekten zarar ediyoruz. Bana diyorlar ki, '5 ton çay topla'. Ama zarar ediyorum. İşçilik bedeli yüksek. O zaman verilen fiyatın artması lazım" ifadelerini kullandı. 

Belediye Başkanı'ndan destek

Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz da üreticilere destek verdi, "Biz de yaptık bu hesaplamayı. Ortalama 4 ton çay alan bir eve, en az asgari ücretin girmesi için çayın kilosunun en az 30 lira olması gerekiyor. Çünkü burada çay, vatandaşın her şeyi. Zaten bu verilen paranın tamamı üreticinin eline geçmiyor. Çayın budama parası var, gübre parası var, temizlik masrafı var. İşçi tutuyorsunuz toplamak için. Bütün bunları yaptığınızda, kendiniz toplasanız bile gelirinizin üçte biri gidiyor zaten. Maliyetler çok yüksek. Üretici arkadaşlarımızın söyledikleri rakamlar son derece doğru” dedi. (ANKA)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et