Evrensel'in manşeti | Daha uzun çalışma, daha az ücret, daha çok işsizlik
TÜİK, 2024’ün ilk çeyreğinde işsizlik oranını yüzde 8,2 olarak açıkladı. Ancak aynı dönemde çalışan sayısı 266 bin kişi azaldı. Çalışma çağındaki nüfus artmasına rağmen istihdam daraldı.

Fotoğraf: Görkem Kınacı/Evrensel
‘İç ve dış siyasi gelişmeler sonucu yaşanan dalgalanmalar son buldu, her şey yolunda’ denilerek uygulanmasında ısrar edilen Erdoğan-Şimşek programının emekçilere faturası daha da ağırlaşıyor: Çalışma süreleri de işsizlik de artıyor, ücretler enflasyon ve vergi yükü altında eridikçe eriyor.
Ülke emekçilerinin içine sokulduğu cendere artık verilerde dahi gizlenemiyor! Yılın ilk üç ayındaki (ilk çeyrek) işsizlik verileri başta geliyor. TÜİK verileri, “işsizlik oranı yüzde 8,2’ye geriledi” diye duyurulsa da içindeki göstergeler bunu yalanladı. Bir önceki çeyrekte 32 milyon 665 bin olan çalışan sayısı, bu yılın ilk üç ayında 32 milyon 389 bin kişiye geriledi. 266 bin kişi azaldı. Üstelik çalışma çağındaki nüfus 117 bin kişi artmasına rağmen.
Ortada işsizlikte bir azalma değil artış var! Üstelik tüm işsiz sayılmayanlar eklendiğinde işsizlik oranı 20 puan birden artıyor. Umudu kırıldığı ve iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan, iş arayan ama hemen işbaşı yapacak durumda olmayan ve benzeri nedenle işsiz sayılmayan milyonlar hesabı katıldığında işsizlik oranı yüzde 28,5’e yükseliyor. 2 milyon 900 bin kişi olarak açıklanan işsiz sayısı da 11,5 milyon kişiyi buluyor.
Yükselen sadece işsizlik değil çalışma saatleri! Bu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre ortalama çalışma süresi 0,6 saat, yani 36 dakika arttı; haftalık 43.5 saate ulaştı. Böylece 32 milyon 389 bin kişi, bir önceki çeyreğe göre toplamda 19 milyon 433 bin 400 saat fazla çalıştı. Eğer 36 dakika fazla çalıştırmak yerine işçi alınsaydı 453 bin kişiye istihdam sağlanırdı. Patronların işçi almak yerine fazla mesai sömürüsünü tercih etmeleri işsizliği artırıyor.
İktidarın ‘enflasyonu düşürme’ iddiasıyla uyguladığı kemer sıkma programı, ücretlerle birlikte ekonominin büyüme temposunu da düşürüyor. Bu bir yandan işsizliğe yol açarken, diğer yandan da düşük ücret politikası kölece çalışmak istemeyen insanların eve çekilmelerine yol açıyor. En yüksek oranlar kadın ve genç işsizliğinde yaşanırken, ‘piyasalar’ denilen finans çevrelerindeki büyüme beklentisindeki düşüş işlerin daha da kötüye gideceğine işaret!
TÜİK verileri ayrıca Türkiye’de emekliliğin kağıt üzerinde kaldığını gösteriyor. Verilere göre emekli olduğu için işgücüne katılmayanların sayısı 3,9 milyona geriledi. Bir önceki çeyrekte bu sayı 4 milyon 628 bindi. 728 bin emekli tekrar işe koşmak zorunda kalmış! Şimşek programının düşük emekli aylığı dayatmasında mecburi bir istikamet beliriyor; Emeklilerin yüzde 68’i başka bir ifade ile 12,1 milyon emeklinin 8,2 milyonu ya çalışıyor ya da iş arıyor. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et