16 Mayıs 2025 22:00

İlber Ortaylı'dan GSÜ öğrencilerine: Protestoyu bitirin, okulun kapanmasını istemiyorum

Boğaziçi Üniversitesinde 97 öğrencinin gözaltına alındığı Nurettin Yıldız protestoları Galatasaray Üniversitesine taşındı. İlber Ortaylı’nın öğrencilere müdahalesi ve “okul kapanabilir” tepki topladı.

İlber Ortaylı'dan GSÜ öğrencilerine: Protestoyu bitirin, okulun kapanmasını istemiyorum

Boğaziçi Üniversitesinde  Nurettin Yıldız’ın konuşmacı olarak davet edilmesine yönelik protestolar, Galatasaray Üniversitesine de sıçradı. Üniversitenin senato üyesi ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Galatasaray Üniversitesindeki öğrenci eylemlerine müdahil oldu. Ortaylı’nın, “Bu protestoyu bitirin artık. Bu okulun kapanmasını ya da idaresinin değişmesini istemiyorum” sözleri dikkat çekti.

Öğrenciler ile Ortaylı arasında yaşanan tartışma sırasında, “Pedofili savunan kulüp mü olur?​”, “Pedofili savunan hoca mı olur?​” sloganları atıldı. Ortaylı ise bu sloganlara karşılık, bir öğrenciye “Sus bakayım beni dinle önce!” diyerek tepki gösterdi.

Ortaylı’nın, “Okulun kapanmasını istemiyorum” ifadesi, Galatasaray Üniversitesinin protestolar nedeniyle baskı altına alınabileceği ya da yönetsel müdahaleye uğrayabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Ancak Ortaylı’nın bu açıklamayı neye dayanarak yaptığı ise belirsizliğini koruyor.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesinde "6 yaşındaki kız çocukları evlendirilebilir" ve "Kadınlar dayak yediğine şükretsin" gibi açıklamalarıyla kamuoyunda tepki toplayan Nurettin Yıldız’ın konuşmacı olarak çağrılması, öğrenciler tarafından yoğun biçimde protesto edildi.

Etkinliğin düzenlendiği gün (14 Mayıs), Kuzey Kampüs’te toplanan öğrenciler, Yıldız’ın konuşması sırasında yumurta attı. Kampüse giren Çevik Kuvvet ekipleri protestoya müdahale etti. Bazı öğrencilerin ters kelepçeyle gözaltına alındığı görüldü.

İstanbul Valiliği, protestolarda 97 öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan 15 öğrenci tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi; bunlardan 6’sı tutuklandı. (Haber Merkezi)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et