KÇP görüşmelerinde yine teklif yok: 127 günde enflasyon kamu işçilerinden 6 bin lira götürdü
KÇP görüşmelerinde hükümet temsilcisi TÜHİS yine ücret zammı teklifi getirmedi. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar, teklif gelmezse toplantılara katılmayacaklarını belirtirken işçiler 'eylem' diyor.

Fotoğraf: ELİ işçileri
Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmeleri 3. Tur görüşmeleri gerçekleşti. Türk-İş ve Hak-İş ilk 6 aylık dönem için günlük ücretlerin net 1800 TL’ye çekilmesi ve yüzde 50 zam talep ediyor. Zam talebi 27 Şubat 2025’ten beri masada beklerken hükümet tarafı temsilcisi, Türkiye Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Sağlık sektörü başta olmak üzere birçok iş kolunda sona eren Toplu iş sözleşmeleri sebebiyle ocak ayından beri 127 gündür ücret zammı bekleyen işçilerini tam 79 gündür bekletiyor. TÜHİS 3. Toplantıda da ücret zammı teklifi vermedi.
Bu dönemde kamu işçilerinin ortalama ücretlerinden enflasyon nedeniyle yaşanan erime ise 5800 TL’yi aştı. Kamu işçilerinin bu ortalama ücretten 4 ayda yapılan vergi kesintileri ise 32 bin TL’yi aştı. Cumhurbaşkanlığının ortalama kamu işçisi ücreti olarak duyurduğu 43 bin 660 TL Nisan ayında yüzde 20’lik vergi dilimine giriyor. İşçilerin ücretleri sadece vergi kesintisi nedeniyle nisan ayında yaklaşık 2 bin TL düşüyor.
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar henüz zam teklifi verilmediğini belirterek, “Memnun edici bir ücret istiyoruz, 89 ve 95’li yıllarda olduğu gibi olsun istemiyoruz. Fakat sonuç istediğimiz gibi olmazsa üretimden gelen, yasadan gelen gücümüzü 600 bin işçi adına kullanacağız” dedi. Ağar, haftaya TÜHİS’in ücret teklifinin masaya geleceği bir toplantı beklediklerini ve bu toplantıda da teklif gelmemesi halinde görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.
İşçiler ‘Eylemse eylem grevse grev’ diyor
Demiryol-İş üyesi işçiler “Grev yolu açıldı” yorumuyla eylemlere geçilmesi için sendikaların harakete geçmesi gerektiğini ifade ediyor. Bir demiryolu işçisi, “Bir duruş sergilememiz lazım yoksa patron tarafı daha çok görüşmeye getirir götürür” ifadeleriyle patron tarafı TÜHİS’in süreci uzatarak işçilerin birlik ve moralini bozmayı amaçladığını düşündüğünü belirtiyor.
Harb-İş üyesi bir başka işçi ise, “Ramazan Ağar geçmiş yılları, 89 ve 95’teki kamu işçisi grevlerini hatırlattı. O eylemlere bir günde çıkılmadı. Biz ayardır eyleme geçmeliyiz diye bu yüzden söylüyoruz. Bizi muhatap bile almıyorsa şimdi hemen harekete geçmemiz lazım” şeklinde konuştu. Ücretlerindeki erimenin her gün artarak sürdüğünü hatırlatan işçi, “Biz de işleri bir 80 gün yavaşlatalım o zaman. Bakalım TÜHİS’mi masaya koşacak Türk-İş’le Hak-İş mi?” değerlendirmesini yapıyor.
Evrensel'i Takip Et