Çiğli Ahmet Efendi Mahallesi halkı tepkili: Yeni imar planı hak kaybına yol açıyor
İmar barışından yaralanarak tapularını alan Ahmet Efendi Mahallesi halkı, Çiğli Belediyesinin yaptığı yeni imar planında hak kaybına uğradıklarını belirterek çözüm istedi.

Fotoğraf: Evrensel
Aliye Ceylan
İzmir – Çiğli’de Ahmet Efendi Mahallesi’nde yaşayanlar, yeni yapılan imar düzenlemesine tepkili. Vergilerini ödediklerini ve imar barışından yararlandıklarını ancak yeni planla hak kaybı yaşadıklarını dile getiren mahalleliler, bilgileri dışında hazırlanan yeni imar planıyla tapulu arsalarının yeniden şekillendirilmesine karşı. İnşaat firmalarının tapuları birleştirmek üzere mahkemeye başvurduğunu belirten mahalleliler, arsalarına tedbir konulması yüzünden bir tasarrufta bulunamadıklarını söyledi.
“Belediyenin planı bize zarar oldu”
1992’den beri mahallede yaşayan Ayhan Bostan, mahallenin 18. madde denilen turizm, ticaret ve konut yapımına uyumlu olduğunu ve hiçbir şekilde evlerine oturum alamadıklarını söyledi. 2018’de para ödeyip, çıkarılan imar barışından yararlandıklarını anlatan Bostan “3 katlı evimiz var. Yalnız Çiğli Belediyesinin yapmış olduğu plan bize şöyle bir zarar getirdi. Mahalle ada bazında olduğu için arsalarımız, evlerimiz yerlerinden kaydı. Yeni ada parsellerde bazı açıklar olunca müteahhit firmalar buradan parseller almaya başladı. Bunları alarak hepimizi şuyulandırdı. Biz de Çiğli Belediyesine itirazda bulunduk. Belediye meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesine itiraz edildiği ret geldiği ve tekrar itiraz etmeyecekleri söylendi” dedi.
“İki arada bir derede kaldık”
İnşaat şirketleri ve belediyeyle mahkemelik olduklarını söyleyen Bostan, “Halk burada kendi içinde kentsel dönüşüm yapılmasını istedi ama Çiğli Belediyesi başkanı bunu dikkate almadı. Burada 30-40 yıllık vergi verildiyse belediye başkanlarının insanların yanında olması gerekir. ‘Orta yol bulalım, inşaat şirketini de çağır konuşalım’ diye defalarca gittik. Ancak zaten hisseli duruma getiren belediye başkanı. Zaten onun imzası olmasaydı inşaat şirketi gelip nemalanmak istemezdi” diye konuştu.
“Emsalin yükselmesini istiyoruz”
Mahallelilerden Gülsüm Çalışkan, haklarının verilmesini, emsallerinin yükseltilmesini isteyerek “Emsalimizi 2 yapsalar bize yeter, başka problemimiz kalmayacak. Emsal yükselse zaten biz hakkımızı müteahhitlerden alacağız” dedi. Esen Demiryol da hakları için bir orta yol bulunması çağrısını yaparak “Karşımızda bizi muhatap alan insan bulamıyoruz. Randevu alamıyoruz. Biz buraya ömrümüzü verdik. Senelerce su taşıdım el arabasıyla. Kaç senedir bütün mahalle hepimiz vergimizi veriyoruz. İmar barışından faydalandık. Bu paraları almasalardı o zaman madem böyle bir şey vardı. Benim senelerce ödediğim para boşa mı gidiyor, sadece hakkımız olanı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Oyalamasınlar, bizi ayırmasınlar”
’90’lı yıllardan beri o mahallede oturan Zeynel Akyol, çalışma yapılmasını ama hak gasbına uğramak istemediklerini dile getirerek “Emeklerimiz var, yıllardır buranın zahmetini çekiyorum. Bir İZBAN durağı yapıldı, herkes gözünü buraya dikti. Başka yerlerde hazine arazisinin üzerinde imar çalışması oluyor. Ama burada mevcut tapulu arsalarımıza el koyuyorlar. Sürekli oyalanıyoruz” tepkisini gösterdi. Çiğli Belediyesine defalarca gittiklerini ama hep oyalandıklarını anlatan Akyol “Bu çalışmayı Çiğli Belediyesi yapmış, Büyükşehir’e gönderecek ki biz oradan takip edelim. İnsanları mağdur etmesinler. 7 katlı bir yerde yüzde 50 hak verilirken bana 1+1, 55 metrekare bir buçuk emsal verip müteahhit benden 800 bin TL para istiyor. Ben oturamadıktan sonra o evin değeri çok yüksek olsa ne olur?” dedi. Mahallelilerden Mahmut Aksu, 50 yıldır burada oturan komşuları olduğunu belirterek “Burası komple değişecek, lüks siteler yapılacak. Şimdi ‘Siz gidin başkaları gelsin’ diyorlar. Bu kadar insan nereye gidecek kimse düşünmüyor” dedi.
Evrensel'i Takip Et