15 Mayıs Kürt Dili Bayramı Mersin’de kutlandı: Kürt dili için statü talebi
Mersin'de 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan açıklamada Kürtçeye yasal statü talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ BAŞLIKLAR

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: Çocuklarım ana diliyle büyüsün

EMEP’ten Kürt Dil Bayramı açıklaması: Kürt diline yasal statü ve tam hak eşitliği için mücadeleyi büyütelim!

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı | İHD: Herkes anadilinde eğitim görme hakkına sahip olmalı

‘Yeni süreç’te 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: Ana diliyle ilgili adımlar barışı kalıcılaştırır
Mersin — Mersin'de 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yapıldı. Eğitim Sen, İnsan Hakları Derneği ve Sanatolia Kültür Merkezi Mersin şubelerinin ortak çağrısıyla düzenlenen etkinliğe Mersin Emek ve Demokrasi Bileşenleri de destek verdi.
Eylemde basın açıklaması Türkçe'nin yanı sıra Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde açıklama okundu. Katılımcılar, üzerinde "Kürt dili için statü" yazılı pankart açarak Kürtçeye yasal statü talebini dile getirdi. Türkçe açıklamayı Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül okudu.
“Kürt diline yönelik baskılar devam ediyor”
Açıklamada, Kürt Dili Bayramı'nın tarihsel kökenine değinen Sümbül, "1932 yılında Celadet Bedirxan öncülüğünde Latin alfabesiyle yayımlanmaya başlayan ve 1943'e kadar toplam 57 sayı çıkan Hawar dergisinin ilk sayısının yayımlandığı 15 Mayıs, 2006 yılından bu yana Kürt Dili Bayramı olarak kutlanıyor. Dergide Kurmancî, Soranî ve Kırmanckî lehçelerinde yazılar yer aldı" dedi.
Türkiye'de Türkçeden sonra en yaygın konuşulan dilin Kürtçe olduğunu hatırlatan Sümbül, Kürtçe dilinin resmi bir statüsünün olmadığını eleştirdi. Sümbül, “Resmi bir statüsünün olmaması, Kürt diline yönelik baskılar, Cumhuriyet tarihi boyunca çeşitli biçimlerde devam etmiştir" dedi.
Kürtçeye yönelik baskıların ve dilin kamusal alanda kullanımının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunan Sümbül, dilin anayasal güvence altına alınmasını talep etti.
“Anadil hakkı temel bir insan hakkıdır”
Sanatolia Kültür Merkezi adına konuşan Muammer Derince ise Kürtçenin Kurmancî lehçesinde yaptığı konuşmada anadil hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Derince, Kürtçe'nin kamusal alanda ve eğitimde kullanımı önündeki engellerin kaldırılmasının toplumsal barışa katkı sunacağını belirtti.
“Mücadelemiz sürecek”
İHD adına konuşan Şükran Aktaş da Kürtçenin Zazaki lehçesinde yaptığı açıklamada, anadil hakkının evrensel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Aktaş, baskılara rağmen bu hakkın savunulmaya devam edeceğini ifade etti.
Açıklamasının sonunda Kürt Dili Bayramı'nı kutlayan Aktaş, tüm dillerin özgürce konuşulabildiği, eşitliğe dayalı bir toplumsal yapının inşası için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et