Dr. Ayşe Uğurlu, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla ihraç edildi
Ankara Kadın Platformu’nun açıklamasını okuyan TTB İnsan Hakları Kolu Yürütme Kurulu üyesi Ayşe Uğurlu hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret”ten açılan soruşturmada “memuriyetten çıkarma” cezası verildi.

Fotoğraf: Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB), İnsan Hakları Kolu Yürütme Kurulu üyesi Ayşe Uğurlu’ya, Ankara Kadın Platformu’nun, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimine dair düzenlediği açıklamada metni okuduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından “memuriyetten ihraç” talebiyle soruşturma açılmıştı.
Bakanlık ayrıca Ayşe Uğurlu hakkında, açıklamada yer alan “Erkek egemen ittifaklara teslim olmayan kadınlar olarak; diktatörlük rejimine edecek sözümüz, bu sistemi yıkacak gücümüz var” ifadeleri nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu kapsamında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.
Ayşe Uğurlu hakkında açılan soruşturmada “memuriyetten çıkarma” cezası verildi.
"Geri dönüp iyi hekimlik yapmaya devam edeceğim"
Konu hakkında Sendika.org’a konuşan Uğurlu, "Kararın ardından hukuki süreci de başlatacağız. Geri döneceğim ve iyi hekimlik yapmaya devam edeceğim” dedi.
Uğurlu şunları söyledi:
“Ankara Kadın Platformu’nun basın toplantısındaki metni okumam dolayısıyla Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla soruşturma açıldı. Basın toplantısında okunan açıklama, Anayasa’da tanımlanmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında bir açıklamaydı.
Hakkımdaki soruşturma iyi hekimlik değerlerini sahiplendiğim; insan hakları, kadın hakları, demokrasi mücadelesi verdiğim için açıldı. İyi hekimlik yapmak suç değildir. Mesleki faaliyetimin de bir parçasıdır bu. Bunları yaptığım için ihraç edildim.
Kararın ardından hukuki süreci de başlatacağız. Geri döneceğim ve iyi hekimlik yapmaya devam edeceğim.”
ATO: Görevine iade edilmeli
Ankara Tabip Odası Uğurlu hakkında verilen ceza hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizdeki hukuksuzluklara bugün bir yenisi daha eklendi. Geçmiş dönemde Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmış Dr. Ayşe Uğurlu, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını kullandığı için çalışma hakkı elinden alınarak cezalandırıldı.
İyi hekimlik değerleri ışığında 35 yıldır kamuda çalışan, ülkesine ve insan hakları alanına yıllardır hizmet eden Dr. Ayşe Uğurlu’yu mesleğinden ve Anayasal haklarından mahrum bırakan “memuriyetten çıkarma” cezası, demokrasiyle ve sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Anayasamızda ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerde düşünce ve ifade özgürlüğü temel bir insan hakkı olarak güvence altına alınmıştır.
Bir yurttaş, bir kadın, bir hekim, bir hak savunucusu olan Dr. Ayşe Uğurlu görevine iade edilmelidir.” (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et