Çiftçi fiyatları resmi enflasyonun 10 puan altında kaldı
TÜİK 2025 nisan ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre endeks, yıllık bazda yüzde 27,50 artarken bir önceki aya göre yüzde 0,45 düşüş gösterdi.

Fotoğraf: DHA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,45 azaldı. Yıllık bazda ise yüzde 27,50 artış kaydeden endeks, aynı dönemde yüzde 37,86 olarak açıklanan resmi tüketici enflasyonunun gerisinde kaldı. Bu durum, üretici konumundaki çiftçilerin fiyat artışlarında enflasyona yetişemediğine işaret etti.
Tarım-ÜFE’de nisan ayı itibarıyla; aralık 2024’e göre yüzde 12,31, son on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 37,52 artış gerçekleşti. Ancak, aylık bazda yaşanan düşüş dikkat çekti.
Sektörel bazda incelendiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 0,86 oranında azalış görüldü. Buna karşılık ormancılık ürünlerinde yüzde 3,71, su ürünleri ve balıkçılık hizmetlerinde ise yüzde 8,79 artış yaşandı.
Ana gruplarda ise tek yıllık (Uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 8,33 oranında ciddi bir aylık düşüş yaşanırken, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 13,20 ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde yüzde 1,54 artış kaydedildi.
Alt gruplar arasında ise turunçgiller öne çıktı. Bu grupta yıllık fiyat artışı yüzde 121,05’e, aylık artış ise yüzde 29,16’ya ulaştı.
Tarım üretici fiyatlarındaki bu sınırlı artış, hükümetin uygulamakta olduğu kemer sıkma politikalarının etkisiyle doğrudan bağlantılı. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve talep daralmasıyla birlikte, çiftçinin ürününü değerinde satamaması tarımsal üretimde sürdürülebilirliği tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Tarım sektöründe üreticinin enflasyona yenik düşmesi, kırsal gelirlerin reel olarak gerilemesine yol açıyor. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et