Antalya Büyükşehirde taciz iddiaları sürerken "kadın dostu kent' protokolü gündemde
Antalya Büyükşehir Belediyesinde bir erkek personelin üç kadına cinsel saldırı iddiaları gündemdeyken, belediye ‘Kadın Dostu Kentler Programı’na dahil olmak için protokol imzalamaya hazırlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi
Yusuf Yavuz
[email protected]
Antalya Büyükşehir Belediyesinde görevli bir erkek personelin adının karıştığı 3 kadına yönelik cinsel saldırı, taciz ve şiddet iddiaları gündemdeyken, kurumdan kadın dostu kent açılımı geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) arasında imzalanması planlanan 'Kadın Dostu Kentler III Programı' kapsamında protokol imzalanmasını içeren teklif, Büyükşehir Meclisine sunuldu. 16 Mayıs Cuma günü yapılacak devam oturumunda Meclis'te oylanması beklenen teklif ile 'kadın dostu' 25 pilot belediyeden biri olmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e imza yetkisi verilmesi isteniyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi kadın dostu kent olmak için protokol imzalamaya hazırlanıyor. Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığınca hazırlanan ve 12 Mayıs 2025 tarihinde yapılan Büyükşehir Meclisi oturumunun gündeminde yer alan teklif, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanacak protokolü içeriyor.
Cuma günü büyükşehir Meclisinde oylanması bekleniyor
Pazartesi günü yapılan Meclis oturumunda ilgili komisyonlara havale edilen gündem maddeleri arasında yer alan 83 numaralı teklifin 16 Mayıs Cuma günü yapılacak devam oturumunda oylamaya sunulması bekleniyor. Türkiye Belediyeler Birliği ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) iş birliği ile hazırlanan ve 25 pilot ilde uygulanması planlanan 'Kadın Dostu Kentler III Programı' kapsamında 'pilot belediye' olmak isteyen Antalya Büyükşehir Belediyesi adına protokolü imzalaması için Başkan Böcek'e yetki verilmesi isteniyor.
İki yıl süresi olan protokol AB tarafından fonlanacak
Avrupa Birliği Mali Yardım Aracı (İPA3) tarafından fonlanacağı belirtilen ve 30 Kasım 2027 tarihine kadar geçerli olacağı kaydedilen protokol kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesinin yerine getirmeyi taahhüt edeceği sorumluluklar şöyle sıralanıyor: "Kadın Dostu Kent (KDK) ilkesini benimseyerek, Yerel Eşitlik Mekanizmasını (YEM) aşağıdaki unsurlarla kurmak; Belediye bünyesinde yerel eşitlik birimi (YEB) oluşturmak, belediye meclisinde Yerel Eşitlik Komisyonu kurmak, yerel paydaşların katılımıyla Yerel Eşitlik Konseyi oluşturmak, yerel eşitlik konseyi aracılığıyla yerel eşitlik eylem planını (YEEP) hazırlamak, uygulamak ve izlemek. Belediye personelinin KDK-III programı kapsamında düzenlenecek eğitim, toplantı ve çalıştaylara katılımını sağlamak, YEEP'in uygulanmasında KDK alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve etkileşim gerçekleştirmek, KDK-III programı kapsamında ilgili olan bilgi ve verileri ilgili ulusal kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde paylaşmak, KDK yaklaşımı kapsamında diğer belediyelerle deneyim paylaşımında bulunmak ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkı sunmak."
Kadın, çevre, iklim, deprem: Türkiye rapor çöplüğüne döndü
Türkiye'de ulusal yasal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler kapsamında kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan eylem planı, rapor ve hayata geçirilen projeler ile bu konuda imzalanan protokoller birçok alanda sorunların çözümsüz kaldığını ortaya koyuyor. Bu konuların başında çevre, kadın ve insan hakları gibi başlıklar yer alıyor. Deprem, sel ve iklim krizi de benzer şekilde 'raporlanarak' geçiştirilen başlıklar arasında. Türkiye'de doğa ve çevre üzerinde büyük yıkımlara neden olan madencilik şirketlerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Sıfır Atık' belgesi verilirken, aynı şekilde kadına yönelik şiddet ve mobbing iddialarıyla gündeme gelen kamu kuruluşları da bunu azaltacak denetim mekanizmaları oluşturmak yerine imzalanan protokollerle eleştirilerin önüne geçme yolunu seçiyor. Bu kapsamda Türkiye tam bir protokol ve rapor çöplüğüne dönüşmüş duruma gelirken, can kayıpları yaşandıktan sonra deprem ve sel raporu, taciz ve cinayetler işlendikten sonra kadına yönelik protokollerin hatırlatılması yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.
Antalya Büyükşehir, kadın dostu belediye olabilecek mi?
Fotoğraf: Antalya Kadın Platformu
Kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile 2023 yılında bir protokol imzalayan Antalya Büyükşehir Belediyesinin son günlerde gündemde olan ve erkek bir kurum personelinin adının karıştığı taciz ve şiddet iddialarıyla ilgili uzun süre iç denetim mekanizmasını işletmemesi eleştiri konusu oldu. Antalya Kadın Platformu'nun 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 11 Mart 2024 tarihinde hakkında uzaklaştırma kararı verilen O.Ş.K adlı Büyükşehir Belediyesi personeli hakkında yaklaşık bir yıl boyunca işlem yapılmadığına dikkat çekilmişti. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise iddiaların odağındaki personel hakkında basına yansıyan haberlerin ardından 18 Mart 2025 tarihinde teftiş soruşturması başlatıldığını belirtmişlerdi. Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde görev yaptığı belirtilen personelle ilgili soruşturmanın, ilgili protokole göre 18 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Büyükşehir yönetiminin bu konuda atacağı adımlar ve izleyeceği tutumun, Kadın Dostu Kent programı kapsamında pilot belediye olup olamayacağı yönünde bir gösterge olması bekleniyor.
Evrensel'i Takip Et