14 Mayıs 2025 18:23

Ford’un Avrupa'daki kalbinde 24 saatlik grev

ABD'li otomotiv tekeli Ford’un Avrupa merkezi Köln'deki işçi kıyımına 24 saatlik grevle yanıt verildi. Köln’ün Niel ve Merkenich semtlerinde bulunan fabrikada üretim tamamen durdu ve eylemler yapıldı.

Ford’un Avrupa'daki kalbinde 24 saatlik grev

Fotoğraf: Evrensel

Yücel Özdemir
[email protected]


Köln — Avrupa merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan ABD tekeli Ford’un 2 bin 900 işçiyi 2027’nin sonuna kadar işten atmayı, geriye kalan yaklaşık 8 bin 500 işçiye de iş güvencesi vermemesine bugün 24 saatlik grevle yanıt verildi. IG Metall sendikasının çağrısı üzerine geçen hafta işçilerin yüzde 95’inden fazlası grevden yana oy kullanmıştı.

Sabah saat 05.00’te başlayan ilk vardiyayla birlikte işçiler, Köln’ün Niel ve Merkenich semtlerinde bulunan fabrikanın bütün kapılarına “Bu iş yerinde grev var” pankartını astılar. Üretimin tamamen durduğu fabrikada işçiler düzenledikleri eylemlerle seslerini duyurdular.

Sabah saat 09.00’dan itibaren üçüncü kapının önünde toplanan işçilere yönelik IG Metall adına yapılan konuşmalarda, Ford tekeli yönetimiyle yapılan görüşmeler hakkında bilgi verildi ve grevden başka bir seçeneğin kalmadığı ifade edildi. Yöneticilerin yanlış üretim planlamasının faturasının işçilere kesildiği özellikle vurgulandı.

IG Metall Sözcüsü David Lüdtke, gidişatın düzeltilmesi, gönüllü olarak ayrılan ya da işleri başka şirketlere verilen çalışanlar için yüksek kıdem tazminatı ödenmesi ve daha önce karar altına alındığı gibi işten çıkarmaların 2032 yılına kadar yasaklanmasının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Dayanışma mesajları

Yapılan bu ilk eyleme, kapanmasına karar verilen Ford Saarlousi’den işçi temsilcileri ve işten atmaların yoğun olduğu Volkswagen'dan (VW) işçiler de katılarak dayanışma gösterdiler.

Yapılan konuşmalarda Ford’dakine benzer şeylerin yaşandığı birçok işletme bulunduğu belirtilerek dayanışmanın yükseltilmesi istendi. Ver.di Sendikası Göçmenler Komisyonu Başkanı Yusuf As da Ford işçileriyle dayanışma içinde olduklarını belirtti. SPD Kuzey Ren Vestfalya Meclis Grubu Başkanı Jochen Ott, Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı ve Köln Belediye Başkan adayı Berivan Aymaz da yaptıkları konuşmalarda, Ford’un Köln ile sembolleşen bir firma olduğunu, bu nedenle kapanmasına sessiz kalmayacaklarını söylediler.

Fotoğraf: Evrensel

Nesilden nesile aktarılan mücadele

Evrensel'e konuşan 20 yıllık Ford işçisi Özkan Aydemir, “İşimizi kaybetmekten korkuyoruz. Babalarımız, dedelerimiz 52 yıl önce böyle bir grev yapmış. Şimdi de biz hakkımız almak için greve çıktık. Sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız” dedi. 25 yıllık Ford işçisi Ruhi Yıldız da “Paronlar işçilerle kedi fare gibi oynamak istiyorlar. Buna karşıyız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

1925’te Köln’de kurulan Ford fabrikasında ilk grev, ekonomik kriz nedeniyle işten atılmaların başlaması üzerine 1930’lu yılların başında yapıldı. Ağır çalışma koşulları ve düşük ücretleri protesto eden işçilerin eylemleri 1932 ve 1933’te de devam etti. Hitler faşizmi döneminde fabrika “savaş ekonomisi” kapsamında üretim yapmaya devam etti.

Savaşın bitmesinden sonra ikinci büyük grev ise 1973’te yaşandı. Yaz tatili için Türkiye’ye giden ve vaktinde dönmeyen 300 işçinin işten atılmasına karşı başlayan grev kapsamında ücretlere saat başı 1 Alman Markı zam yapılması da istenmişti. 10 binden fazla işçinin katıldığı ve “Kanunsuz Grev” olarak bilinen bu büyük grevden kalan tanıklar da bugünkü eyleme katılarak konuşma yaptılar. Konuşmaları coşkulu şekilde alkışlandı. O dönem sendika grevi desteklememişti.

Ford yönetimi: Uzlaşma olacak 

IG Metall, ABD'li ana şirketin iflası halinde yürürlüğe girecek olan çalışanlar için mali destekte ısrarcı. Ford sözcüsü, grevin başlamasının ardından iyimser konuştu ve "Ortak görüşmelerde bir anlaşmaya varacağımızdan eminiz" dedi. Bunun nasıl olacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Ford, Köln'de tamamen elektrikli otomobil üretimine geçmiş olsa da bunu henüz tam olarak hayata geçirebilmiş değil. Fiesta otomobilinin üretimi 2023 yılında durdurulurken, iki elektrikli cip şu anda üretim hattından çıkıyor. Ancak fiyatı yaklaşık 50 bin avro olduğu için satışlar oldukça düşük.

Ford'un 2024'te Alman otomobil sektöründeki pazar payı 2022'ye göre yüzde 1,5 düşerek, yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Yeni elektrikli otomobillerin satışları şu ana kadar beklentilerin altında kaldı. Geçtiğimiz nisan ayında yeni tescil edilen Ford otomobillerinin sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 arttı ve pazar payı yüzde 3,9 oldu.

Evrensel'i Takip Et