14 Mayıs 2025 18:43

Esenyurt Belediyesine kayyım atanması işleminin iptal davası görüldü

İstanbul — "Terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in, yerine kayyım atanması işleminin iptali istemiyle açtığı dava İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ahmet Özer, avukatları ile taraf avukatları katıldı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile çok sayıda CHP milletvekili, Esenyurt Belediye Meclisi'nin CHP'li üyeleri ve Özer'in kızı Seraf Özer de duruşmayı izledi.

Duruşmada, yerine kayyım atanmasıyla ilgili işlemin iptali istemine ilişkin açıklamalarda bulunan Özer, şunları söyledi:

"Ben bugün sadece kendi adıma burada bulunmuyorum. Ben bugün kayyım atanan 156 belediye için buradayım. Şişli ve Ovacık için buradayım. Seçim, yalnızca bir prosedür değil, halkın egemenliğini devreye soktuğu kutsal bir irade beyanıdır. Bu beyan, Anayasamızın 6. maddesinde ifadesini bulan 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesine dayanır. Egemenliğin en somut tezahürü ise, 67. ve 127. maddelerle düzenlenen seçim hakkıdır. 127. madde açıktır: Yerel yönetim organları halk tarafından seçilir ve ancak görevle ilgili suçlar nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırılabilir. Ancak bugün, bu anayasal teminatlar, bir satırda yazılı kalıplara indirgenmiş; halkın sandıkta gösterdiği irade, idari işlemlerle boşa çıkarılmıştır. Yalnızca bir idari yorumla halkın seçtiği yönetici görevden uzaklaştırılmıştır. Bu durum, yalnızca anayasa ihlali değildir; aynı zamanda halkın aklına, onuruna ve egemenliğine yapılan bir müdahaledir. 

“Barış sürecinin önemine vurgu yapmak istiyorum”

Dolayısıyla sizin bugün burada vereceğiniz karar, Türk İdare Hukuku açısından bir milat olacaktır. Bölge halkı adına konuşarak, ülkemizde desteklediğimiz barış sürecinin önemine vurgu yapmak istiyorum. Bu süreç hem iktidar hem de muhalefet partileri için kritik bir noktadadır ve bugün burada vereceğiniz karar, bu süreci güçlendirecek ve tarafları rahatlatacak bir adım olacaktır. Açık kaynaklardan da takip ettiğiniz üzere, kayyım meselesi barış sürecinin en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Bu karar, yalnızca CHP'yi değil, diğer siyasi partileri de olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle, hukuki yoldan vereceğiniz karar hem süreci rahatlatacak hem de iradeye müdahaleye karşı yasal, vicdani ve demokratik bir duruş sergileyecektir."

“Mahkeme demokrasiye sahip çıksın”

Göreve gelmelerinin ardından Esenyurt'ta yıllarca sürecek projeleri kısa bir zaman içinde hayata geçirdiklerini belirten Özer, “Salonu terk ederken tek beklentim şudur: Hukuk halkın iradesini korusun, mahkeme demokrasiye sahip çıksın, karar halk adına verilsin. Bu 'terör örgütü' lafından çok rahatsızlık duyuyorum. Bugüne kadar birçok görevde bulundum beni bugün bu işlerle muhatap eden 2011 yılında 2012 yılında bizzat meclis başkanı tarafından görüşü alınan biriyim. Türkiye’yi yurt içi ve yurt dışında temsil etmiş biriyim. Bütün bunları yaparken terör örgütü üyesi olmamışım da Esenyurt Belediye Başkanı olunca mı olmuşum? Hayatım boyunca ilk kez mahkemedeyim ve çok üzülüyorum. Bugün belediye başkanı olmasaydım, hükümet bana bu çözüm süreci içinde de ‘gel bize destek ol’ diyecekti" şeklinde konuştu.

Ahmet Özer'in avukatlarından Hasan Sınar da 30 Ekim'de Esenyurt'a kayyım olarak atanan Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy'un, Esenyurt'ta 7 ay, neredeyse Ahmet Özer kadar görev yaptığına dikkat çekerek, "Eğer Ahmet Özer CHP'li değil, AKP'li olsa bu muameleyi görecek miydi?" dedi.

Karar 15 gün içinde açıklanacak 

Mahkeme, 15 gün içerisinde kayyum iptali istemiyle açılan davayı karara bağlayacak. Karar, taraf avukatlarına tebliğ edilecek. 

Ahmet Özer’in tutuklanmasına gerekçe gösterilen “terör örgütüne üye olma” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması ise 23 Mayıs’ta Silivri’de Marmara Cezaevi'nin duruşma salonunda görülecek. (ANKA)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et