Cenevre’de öğretmenler çalışma sürelerinin uzatılmasına karşı grevde
İsviçre’nin Cenevre kentindeki eğitim emekçileri, iş yükünü artıracak değişikliğe karşı sokağa çıktı: “Gerçek bir müzakere istiyoruz!”

Fotoğraf: Kamu Emekçileri Sendikası (SSP)
Metin Alan
Cenevre — İsviçre’nin Cenevre kantonunda yüzlerce öğretmen ve özel sektörde çalışan eğitimci, çalışma sürelerine ilişkin yeni bir düzenlemeye karşı salı günü greve gitti. Eğitimciler, bu reformun Eğitim Bakanlığına (DIP) iş yüklerini artırma yönünde daha fazla serbesti tanıdığı görüşünde.
Kamu Emekçileri Sendikasının (SSP) verdiği bilgilere göre, greve yaklaşık 350 ilkokul öğretmeni ile 100 kadar Özel Eğitim Ofisine (OMP) bağlı özel eğitimci katıldı. Ortaokul ve lise düzeyinde ise öğretmenlerin yaklaşık yarısının greve destek verdiği belirtiliyor.
Gün sonunda gerçekleşen gösteriye yaklaşık 1500 kişi katıldı. Eğitim emekçileri, Eğitim Bakanlığının (DIP) önünde ıslık ve yuhalamalarla tepkilerini dile getirdi.
İş yükü artırılıyor
Sendikalar ve meslek örgütleri, öğretmenlerin çalışma süresine dair hazırlanan yeni DIP yönergesinin “sadece muhasebeye dayalı” bir mantıkla hazırlandığını belirterek tepki gösterdi. Söz konusu reformun, fiili olarak çalışma süresini artıracağına ve öğretmenlik mesleğinin özüne zarar vereceğine dikkat çekildi.
Özellikle ilkokullarda yapılan düzenleme, kimi eğitsel görevleri artık ders süresi dışında sayıyor. Sendikalara göre, bu durum öğretmenin asli görevlerinden biri olan öğrenciyle bireysel ilgiyi ve pedagojik hazırlıkları göz ardı ediyor. Ayrıca hesaplama sisteminin “görevlerin çeşitliliği ve karmaşıklığını yansıtmayan yapay tahminlere” dayandığı ifade ediliyor.
Özel eğitimciler ise öğrencilerle bire bir geçirdikleri sürenin haftalık 28 saatten 32 saate çıkarılacağını, bunun da ders hazırlığı, analiz ve özel gereksinimli çocukların aileleriyle yapılacak görüşmelerin aleyhine olacağını belirtiyor.
"İki yıldır sesimiz duyulmuyor"
Eylemciler, Cenevre Kantonu Devlet Konseyi üyesi ve Halk Eğitimi, Öğretim ve Gençlik Departmanın (DIP)’dan sorumlu Anne Hiltpold’un bu düzenlemeyi dayatmacı bir şekilde uygulamaya koyduğunu ifade ederek, karar alma sürecinde öğretmenlerin dışlandığını vurguladı.
“İki yıldır sesimiz duyulmuyor. Oysa çalışma koşullarımız, kamusal eğitimin kalitesini doğrudan etkiliyor” diyen Cenevre Pedagoji Derneği Başkanı Francesca Marchesini, gerçek bir müzakere süreci çağrısı yaptı. Ortaöğretim Öğretmenleri Birliği’nden Waël Almoman ise, “Bizler sadece hakkımız olanı talep ediyoruz: Gerçek bir müzakere” dedi.
Öte yandan Eğitim Bakanlığı (DIP) ise öğretmenlerin iddialarını reddetti. Bakanlık, reformun ardından yıllık ders saati ve toplam çalışma süresinde herhangi bir artış öngörülmediğini, iş yükünün sabit kalacağını savunuyor. Ancak sendikalar bu açıklamayı ikna edici bulmuyor ve uygulamada öğretmenlerin daha fazla çalışmak zorunda kalacağına dikkat çekiyor.
Evrensel'i Takip Et