14 Mayıs 2025 04:54

Bölge halkı silahların bırakılmasına ne diyor?

Diyarbakır, Batman, Şırnak’tan yurttaşlar, gelişmelerin umut verdiğini fakat sürece temkinli yaklaştıklarını söylediler. “İktidara değil mücadeleye güveniyoruz” diyen yurttaşlar, adımlar atılmalı dedi

Bölge halkı silahların bırakılmasına ne diyor?

Fotoğraf: Dilan Temiz/ Evrensel

Dilan Temiz
Elif Ekin Saltık


5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre kararlarını duyuran PKK örgütsel yapının feshedildiğini ve silahlı mücadele yönteminin sona erdirildiğini açıkladı.

1 Ekim’den bu yana MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin girişimiyle başlayan 8 aylık süreçte PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı çağrının PKK’nin silah bırakmasıyla karşılık bulurken bundan sonraki süreç ise belirsiz.

Daha önce de çoğu kez bölge halkının bu süreçte dile getirdiği talepler de yerinde. 40 yılı aşkın süredir çatışmalarla şekillenen bir dönemin kapanacak olması, gözleri bundan sonraki sürece çevirdi. Diyarbakır, Batman ve Şırnak’tan konuştuğumuz yurttaşlar, barışa dair temkinli umutlarını dile getirirken, kalıcı çözüm için yıllardır dillendirilen taleplerin artık hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bölge halkı, temkinli bir umutla “Barış söylendiği gibi gerçek olsun, adımlar atılsın” diyor.

Diyarbakır’dan konuştuğumuz yurttaşlar adım atılmasını isteyerek taleplerine dikkat çekti.

Bir sendikanın çalışanı olan Sümerya, yaşanan gelişmenin umut verici olduğunu ifade etti. “Barış adına küçücük bir umut da olsa ona sarılmak istiyoruz” dedi. Sümerya iktidara güvenmediğini örgüte güvendiğini söyleyerek, “Örgüt bugüne kadar ne karar aldıysa gerçekleştirdi hem de böylesi kısa bir zamanda. Bir adım atılıyorsa bildikleri vardır. Tek dayanağımız onlar, tek dayanağımız Kürt halkının mücadelesi. Ben bu mücadeleye güveniyorum. İktidara, AKP’ye, Erdoğan’a hiçbir zaman da güvenmeyeceğim. Devlet hâlâ atması gereken adımları atmıyor. Artık iktidarın adım atması, taleplerimizin karşılanması gerekiyor” dedi.

40 yıllık süreçte Kürt halkının çok fazla acı çektiğini belirten Sümerya halkın talepleri için de bir an önce adım atılması gerektiğini söyledi: “Ana dil konusu çözülmeli, cezaevlerindeki insanlar bir an önce serbest bırakılmalı, kayyımlar gitmeli, her türlü eşitlik sağlanmalı…"

“Bana güven vermiyor”

Bir apartman görevlisi de “Tabii ki barış isterim, silahlar sussun isterim. Çözüm kaç defa denendi. 2013-2015 yıllarında adımlar atıldı. Erdoğan bir anda masayı yıktı, çözüm sürecini ortadan kaldırdı. Sonra da çıktı kendi yapmamış gibi ‘Benim dahlim yok, ben sonlandırmadım, bilmiyorum’ dedi. 10 yıl sonra ne oldu, ne değişti, neden bu kadar beklendi? İnsanlar öldü, bedel ödedi” ifadelerini kullandı.

Batman’dan yurttaşların ise sürecin aşama katetmesine dair memnuniyetleri var ancak bundan sonra ne olacağına dair de soru işaretleri çok.

“Kayyımları kaldırsınlar o zaman hadi”

Ev hanımı olan ve dört çocuğunun olduğunu belirten Bedriye Çelik, “PKK sözünde durdu, barış diyen herkesin sözünde durması lazım. Silahlar bırakıldığı için mutluyum. İnsanlar neler yaşandığını çabuk unutuyor. Tüm annelerin yüreği yandı, silah çözüm getirmiyor. Şimdi bakalım ne olacak, insan bilmiyor. Ama bu ülkede herkes barış diyor, o zaman bunun için hemen çalışsınlar.”

Bundan sonraki süreçteki beklentilerine dair konuşan Çelik, "Ne isteyeceğiz barış, kardeşlik, huzur, Kürtlerin hakları neyse verilmesi. Kürt eşitlik istiyor Kürt dilini istiyor, kayyım istemiyor. Niye Batman'a kayyım atandı bahaneleri hep hazır. Kayyımları kaldırsınlar o zaman hadi. Ancak o zaman deriz ki tamam bu defa gerçek barıştır. Daha önce de dedik barış olacak hani ne oldu? Artık herkes iyi düşünsün. Umutluyuz bakalım bu defa hayırlı olacak mı?" dedi.

“Yapılması gerekenler yapılmalı”

Batman’dan bir başka yurttaş ise “40 yıllık savaş bitti dile kolay o yüzden insan seviniyor. Başka kararlar alınmalı bundan sonra. İnsanların soru işaretleri giderilse daha memnun olacağız. Niye Meclis bir şey demiyor” diye konuştu.

Yurttaş, karar açıklandığından beri gelişmeleri ve açıklamaları yakından takip ettiğini ve öfkeli olduğu durumlar olduğunu belirterek, “Çok talep sıralanır aslında var olan hakkımız olan şeyler. Kimse kendine pay çıkartmasın. Evet Cumhurbaşkanına, Bahçeli’ye ve Öcalan’a teşekkür ediyoruz. Ama halk o masaya oturttu onları. Dünden beri sanki kendileri bir şey yapmış gibi servis ediyorlar. Bu halkın mücadelesi 40 yıllık acısı? Artık gözleri halka çevrilsin kendilerine siyaset çıkarmayı bıraksınlar” dedi.

“Gerçek barış konuşulmalı”

Gerçek barışın konuşulması gerektiğine dikkat çeken yurttaş “iktidara güven olmayabilir” diyerek şunları söyledi: “İktidarda olan o onunla yürüyor süreç ama yapılması gerekenleri yapmalı. İktidar tarafından şüpheler var, hep olacaktır ama önümüze ve ne olacağına bakmalıyız. Artık insanlar bunu istiyor.”

Şırnak’tan konuştuğumuz yurttaşlar ise Şırnak’taki geçmiş süreçleri hatırlatıp, mevcut baskı durumu üzerinden taleplerini dile getiriyor.

“Barış oldu ama ismimi vermekteki çekincem kalkmadı”

Şırnak’tan öğrenci olduğu kaygısıyla ismini vermek istemeyen bir genç ise şöyle konuştu: “Barış oldu ama hâlâ ismimizi vermek istemiyoruz. Ağzımız yandı bir kere ileride ne olacağı belli olmuyor malesef. Tabii umutlu bir gelişme, netleşir önümüzdeki günlerde ama insanlar acılar çekti bunun da bir karşılığı olmalı. Karşılığı derken neyse o olmalı. Kürtler kabul edilecek. Şırnak'ta yıllarca yerimizden edilmeye çalıştık bir işe yaradı mı? İnsanlar öldürüldü burada bir işe yaradı mı? Savaş kaybettirir.”

“Ana dilimde eğitim görmek isterim”

Üniversite sınavına hazırlandığını anlatan genç, “Gelecekte iyi şeyler olsun istiyorum. Tabii ki ana dilimde eğitim de görmek isterim. Şırnak’ta Kürtçe konuşulur hep, batıya bir yere gidince bunun endişesini artık taşımak istemiyorum. Dövülecek miyim ya da ben niye Kürtçe hizmet de almayayım” ifadelerini kullandı.

“Şırnak’taki yasaklar kalkacak mı?​”

Şırnak’ta ‘terör’ adı altında yoğun güvenlik önlemleri olduğunu söyleyen genç, “Buradaki bu güvenlik önlemleri dedikleri baskı da kalkmalı her yer asker, karakol, korucularla dolu. Şırnak’ta hep bir yasak var 21 yaşındayım, çocukluğum yasaklarla geçti. Siyasetçiler serbest kalsın boşu boşuna içeride mi kalacaklar? Muhalefet kısmı da biraz endişe verici orada da birlik olmalı, oradaki baskı da son bulmalı. Kayyımlar hem DEM Parti hem CHP belediyeleri için kalkmalı. Niye Kürt’ün, Türk’ün, benim iradem gasbedilsin.”

“Abdullah Öcalan için de bir şeyler yapılmalı”

70 yaşındaki Ahmet de yıllardır savaş olduğu için kararı duyduğunda çok mutlu ve sevinçli olduğunu söyledi: “Gözümden yaş geldi, bunca yıl gözümün önünden geçti. Köyler yakıldı, asker gelip bizi döverdi. Kürtçe şarkı dinlediğimiz için, kasetleri toplardı. Şimdi inşallah geride kalacak. Bahçeli demişti Öcalan da özgür olsun diye Öcalan için de bir şey yapılmalı. O barış için uğraştı.”

Barış için şimdi daha çok şey yapılması gerektiğine dikkat çeken Ahmet, “Hemen barış deyince olmuyor tabi. Ama eğer kendilerine kullanmazlarsa bu süreci, barış olur niye olmasın. Bunca insan boşuna mı hapse girdi? Herkes attığı adıma da kullandığı dile de dikkat etmeli. Hep Kürtler üzerinden bir propaganda yürüyor. Erdoğan barış yapacağız diyor, elini tutan mı var? Biz sıramızı saldık, ne istediğimiz de ortadadır. Halk, herkes diyor barış” şeklinde konuştu.

Evrensel'i Takip Et