13 Mayıs 2025 18:45

CHP Milletvekili Melih Meriç: Gaziantep'de 140 fabrika satılık, 120'si kiralık

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konkordato ilan eden şirket sayısının arttığını söyledi; “Bu artık ekonomik kriz değil, toplumsal felaket” dedi.

CHP Milletvekili Melih Meriç: Gaziantep'de 140 fabrika satılık, 120'si kiralık

Görsel: Midjourney/Fırat Turgut/Evrensel

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konkordato ilan eden şirket sayısının artmasına ilişkin, “Bu artık ekonomik kriz değil, toplumsal felaket” dedi.

“Türkiye’de ekonomik krizin yalnızca mutfakta değil, fabrika bacalarında, mahkeme salonlarında ve ilan sitelerinde hissediliyor. İşçilerle birlikte işverenler de ağır mali baskı altında” diyen Meriç, şirketlerin peş peşe konkordato ilan ettiğini söyledi.

2025’te konkordato başvuruları rekor kırdı

Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu verilerine göre:

Geçici mühlet kararları yüzde 145 artarak 782’ye ulaştı.Kesin mühlet kararı verilen şirket sayısı yüzde 287 artışla 526 oldu.Konkordato talebi reddedilen şirket sayısı yüzde 95 artarak 333’e yükseldi.İflas kararı verilen şirket sayısı yüzde 51,4 artışla 53’e çıktı.Yalnızca Nisan ayında 199 geçici mühlet, 136 kesin mühlet kararı verilirken, 87 başvuru reddedildi ve 10 şirket hakkında iflas kararı çıktı.

CHP Milletvekili Melih Meriç, bu tabloya ilişkin değerlendirmede bulundu; “Bu veriler birer sayı değil, birer çığlıktır. Türkiye’de ekonomi yönetilmiyor, savruluyor. Konkordato, artık şirketlerin değil, ülke ekonomisinin adı oldu.”

Satılık fabrikalar, kiralık umutlar

Yalnızca bir ilan sitesinde listelenen 2780 satılık ve 2817 kiralık fabrika ilanı, özel sektörün içine düştüğü çıkmazı gözler önüne seriyor. Meriç, “Fabrikalar üretim için değil, kurtulmak için elden çıkarılıyor. Kredilere ulaşılamıyor, enerji maliyetleri öngörülemiyor, talep yok. Üretici kârı değil, iflası konuşuyor” dedi.

Gaziantep’te 140 fabrika satılık, 120’si kiralık

Ekonomik krizin en çarpıcı yansımalarından biri de sanayi kentlerinde gözlemleniyor. Gaziantep’te yalnızca bir ilan sitesinde 140 fabrika satılık, 120 fabrika ise kiralık durumda. Bu rakamlar, üretim gücüyle öne çıkan şehrin ekonomik açıdan ne denli zorlandığını açıkça gösteriyor.

CHP’li Melih Meriç, bu tabloya ilişkin şunları söyledi; “Gaziantep bir zamanlar ihracatın yıldızıydı. Şimdi sanayi bölgelerinde sessizlik var. İşçi arayan değil, müşteri bekleyen fabrikalar var. Bu tablo, sadece bir ekonomik çöküş değil; üretim kültürünün, emeğin ve umudun çöküşüdür.”

“Büyüme masalıyla günü kurtaranlar, geleceği yaktı”

“Yalnızca bireysel şirketler değil, Türkiye’nin ekonomik omurgasını oluşturan sanayi kentleri de alarm veriyor. Son dönemde satılık fabrika sayısında Konya ve Ankara, İstanbul’u geride bıraktı. Bu durumun tesadüf değil” diyen Meriç, şöyle devam etti; “Bir ülkenin lokomotif şehirleri iflas kuyruğuna girdiyse, bu artık yapısal bir çöküştür. Anadolu’da sadece fabrikalar değil, umutlar da boşaltılıyor. Bu sessiz iflasın sorumlusu, yıllardır kriz üreten ekonomi yönetimidir.”

Meriç, iktidarın seçime dönük ekonomiyi şişirdiğini ve bedelini halkın ödediğini vurguladı: “Seçimlerde verilen sözler havada kaldı, üretici bitirildi. Bugün satılık olan sadece fabrikalar değil; bir ülkenin umudu, emeği, geleceği. Enerji ve hammadde maliyetleriyle baş edemeyen, krediye ulaşamayan işletmeler artık nefes alamıyor. Artık iş dünyası ayakta kalmaya değil, nasıl batmayacağına kafa yoruyor. Ülkenin sırtını yasladığı sanayi, sahipsiz bırakıldı. Türkiye’de ekonomi artık saraylardan değil, satılık ilanlardan okunuyor. Bu sadece bir çürüme değil; aynı zamanda terk edilmişliktir. CHP olarak biz, bu enkazı hep birlikte kaldıracağız. Bu ülke yeniden üreten, yeniden umut veren bir memleket olacak." (Ekonomi Servisi)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et