13 Mayıs 2025 13:10

Özer Akdemir
[email protected]


Dünyanın en verimli tarım topraklarına sahip olan Gediz Ovasında, verimli tarım alanlarına ve insanın bakmaya kıyamayacağı kadar güzel yamaçlara güneş enerji santralleri (GES) yapılmak isteniyor. Manisa’nın Turgutlu ilçesi Sivrice köyü yakınında yapılmak istenen iki GES projesine yörede yaşayan yurttaşlar itiraz ediyorlar. 

Pekintaş Groupa ait olan Depower Enerji Üretim Limited Şirketi’nce yapılmak istenen “KARGIN -1  Depolamalı  GES ve KARGIN - 2 Depolamalı GES santralleri ile ilgili ÇED süreci devam ediyor.  Proje alanları 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Arazisi ve orman arazisi” vasıflarında yer alıyor.

Paneller/ÇED dosyası

Proje 10 milyon insanı ve milyarlarca canlıyı besleyen Gediz Ovası’nda

GES projesinin 10 milyon insanı besleyen Gediz Büyük Ovasında yapılmak istendiğine dikkat çeken Turgutlu Çevre Derneği dünyanın en verimli topraklarında yapılmak istenen bu projeden yöre tarımının olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. Birbirine çok yakın iki GES projesinde bölgeye 125.000 güneş paneli yerleştirileceğine dikkat çeken Turgutlu Çevre Derneği “Dünyanın en değerli toprakları bunu hak etmiyor!” dedi.

GES’e neden karşı çıkıyorlar?

Turgutlu Çevre Derneği GES projelerine neden karşı olunduğunu şu maddeler halinde sıraladı:

  • Bu tesislerde yaklaşık 800 dönümlük bir arazide 125.000 adet güneş enerjisi paneli kullanılacak . Çok yakın alanlara birinde 75.000 diğerinde 50.000 adet güneş paneli kullanılacak. Bu panellerin altında kalan topraklara herbisit dediğimiz ot öldürücü zehirler sürekli olarak dökülecek. Bu zehirler toprak içinde her yana yayılacak ve komşu toprakları zehirleyecektir.
  • Aynı şekilde bu zehirler yağmurlar ile yüzey sularına bulaşacak ve Gediz Büyük Ovasına kadar ulaşacaktır. Bu ovadan beslenen milyonlarca insan etkilenecektir. Kamuya büyük yük gelecektir.
  • Bu zehirler yeraltı suları ile yine Gediz Büyük Ovasını zehirleyecektir.
  • Aynı şekilde yine bu zehirler  rüzgar  ve fırtınalar ile emisyonlar olarak  her tarafa ulaştırılacak ve büyük zararlar verecektir.
  • 125 bin adet panelin  verimli olması için yıkamak temizlemek zorundalar. Bu işlem sırasında çok büyük miktarda suya ihtiyaçları olacaktır. Bu da zaten su fakiri olduğu Valilik tarafından gazetelerde yayınlanan Gediz Havzası için çok büyük bir tehlikedir.
  • Bu paneller, içinde çok çeşitli tehlikeli ağır metaller olan malzemelerden yapılmışlardır. Bu paneller dışa bakan kısımları camdan yapıldığı için aşırı hava şartlarında ve eskimeden kaynaklanan hasarlara karşı savunmasızdır. Dolu yağışları ve rüzgar, çözülmesi zor problemler yaratacaktır. Bu da bu topraklara ağır metallerin bulaşması demektir.

16 yıl sonra bu paneller ne olacak?

Fotoğraf: Turgutlu Çevre Derneği

  • Güneş panelleri tipik olarak 15-25 yıla kadar dayanacak şekilde üretilir. Tabii ki hava şartları da belirleyicidir. Firma da faaliyet süresini PTD ‘de  16 yıl olarak belirtmiştir. Bu süre sonunda paneller ne olacak ? Değiştirilirse eskiyen paneller nasıl bertaraf edilecek. panellerin sökülmesi sırasında ve çöpe atılması sırasında bunlarda bulunan ağır metallerin toprak ve sulara karışması kaçınılmaz tehlikelerin en büyüklerindendir. Dünyanın en değerli toprakları yok olacaktır.
  • Yenilenebilir enerji kaynakları çevre dostu gösterilse de bünyesinde zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu gelişmeler ne yazık ki kamuoyundan gizlenmekte, sadece faydaları ön plana çıkarılmaktadır. Tarım alanları, meralar ve otlaklara kurulan güneş enerji santralleri, getirdikleri yanında kırsal kesimden ve gıdalar açısında çok adaletsiz biçimde götürüler oluşturmaktadır.
  • Çoğu güneş panelleri; alüminyum, kadmiyum, bakır, galyum, indiyum, kurşun, molibden, nikel, silisyum, gümüş, selenyum, tellür, kalay ve diğer metallerin bir kaynağını içerir. Bu metallerden kadmiyum ve kurşun zehirleyici olup bazılarının da kanserojen etkileri farklılık göstermektedir. Yani öncelikli olarak tesis çevresinde yaşayan insanlar kanser riski ile karşı karşıya kalacaklardır. Bilahare tüm havza yaşayanları da aynı riskleri taşıyacaktır.
  • Güneş panellerinin atıkları tehlikeli ve çok tehlikeli atıklardan sayılmaktadır. (piller ve aküler )
  • Güneş paneli içerisinde toksik kadmiyum gibi çeşitli kimyasal maddeler bulunur. Bunlar söküm sırasında, iş kazaları sonucunda ya da hava şartları ile ortama yayıldığında geri dönülemez hasarlara yol açacaklardır.

Verimli tarım topraklarına GES kurulamaz

Fotoğraf: Turgutlu Çevre Derneği

  • Marjinal tarım alanları dahil, verimli tarım topraklarına güneş enerjisi panelleri kurulamaz. Mera ve otlakları kaplayacak şekilde geniş alanlara GES kurulamaz. Bu araziler insanların beslenmesinde kullanılmak zorundadır. Kamu yararı GES’lerde değil tarım alanlarının korunmasındadır.
  • İşletmenin depolamalı oluşu daha büyük riskler taşımaktadır. Tamamı pillerden oluşan depolarda hem olası yangın sonucunda hem de pil içerisindeki elementlerin son derece tehlikeli oluşları tarım toprakları için kabul edilemez risklerdir.
  • Hazırlanan PTD raporunda bölgenin su kaynaklarına olacak etkilere yetersiz olarak hatta hemen hiç değinilmemiştir.
  • Ziraat mühendisliği ve tarımsal üretim açısından PTD ‘de tarımsal çevreye etkiler kapsamlı şekilde değerlendirilmemiştir. Olası etkilerden hiç söz edilmemiştir.

En büyük tehdit yer altı yer üstü suların kirlenmesi

Bu GES projesinde en önemli konunun yeraltı ve yer üstü suların ağır metaller ile kirlenmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu zehrin tüm Gediz Ovasını ve buradan beslenen milyonlarca insanı etkileyeceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, “Gediz Havzasının insan vücudu gibi bir bütün olduğunu unutmayalım. Bir noktasındaki kötülük tüm Havzayı etkileyecektir. Özetle bu tesisin yeri bu topraklar değildir” denildi.

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et