İPA: İstanbulluların yalnızca 19,2’si ekonominin iyileşeceğini düşünüyor
İstanbul Barometresi Nisan 2025 raporuna yurttaşların ekonomiye ilişkin ‘iyileşme’ beklentisi düştü. Konuşulan gündemler arasında Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu ve deprem endişesi yer aldı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel
İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan İstanbul Barometresi Nisan 2025 raporuna göre, katılımcıların yalnızca 19,2’si Türkiye ekonomisinin, yüzde 22,7’si ise kendi ekonomisinin iyileşeceğini düşünüyor.
İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan İstanbul Barometresi Nisan 2025 Raporu, 22-29 Nisan 2025 tarihleri arasında 752 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.
Ev içi gündem İmamoğlu’nun tutukluluğu ve ekonomik sorunlar
Hazırlanan raporda katılımcılara ev içi gündemleri soruldu. Katılımcıların yüzde 33,5’i evlerinde en çok İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun devamı ve protestolara katılan öğrencilerin tutuklanmasının; yüzde 22,9’u ise ekonomik sorunların konuşulduğunu belirtti. Üçüncü sırada ise yüzde 19,9 ile 23 Nisan günü gerçekleşen deprem yer aldı.
İstanbul gündeminin ilk sırasında 23 Nisan depremi var
Katılımcıların yüzde 40’ı Nisan ayında İstanbul’da gerçekleşen depremi İstanbul’un en önemli gündemi olarak gördüğünü belirtti. İkinci sırada yüzde 36,7 ile Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun devamı ve protestolara katılan öğrencilerin tutuklanması, üçüncü sırada ise yüzde 15,1 ile Kanal İstanbul Projesi kapsamında Sazlıdere Barajı’nın etrafına konut inşaatına başlanması yer aldı.
Türkiye gündemi tutuklamalar ve Amerika’nın gümrük vergileri
Katılımcıların yüzde 62’si Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun devamı ve protestolara katılan öğrencilerin tutuklanmasının konuşulduğunu belirtirken, ikinci sırada yüzde 7,9 ile Amerika’nın dünya ülkelerine uyguladığı gümrük vergileri, üçüncü sırada ise yüzde 5,5 ile Türkiye genelinde uygulanan ekonomik boykotun konuşulduğunu belirtti.
Deprem endişesi
23 Nisan’daki depremin ardından katılımcıların yüzde 5,9’u yaşadığı bölgede deprem sonrası resmi toplanma alanının yerini bildiğini, yüzde 44,1’i ise resmi toplanma alanının yerini bilmediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 79,2’si olası İstanbul Depremi sebebiyle kendisi ve ailesi hakkında endişeli olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 81,1’i maddi koşulları el verdiği taktirde deprem açısından daha güvenli bir konuta çıkmak istediğini belirtti.
Ekonomik beklenti
Katılımcıların yalnızca yüzde 19,2’si Türkiye ekonomisinin yakın gelecekte iyileşeceğine inandığını belirtti. Kendi ekonomik durumunun iyileşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 22,7’de kaldı. İş arayan ya da öğrenci olan katılımcıların yüzde 35,3’ü yakın zamanda iş bulabileceğini düşünürken, yüzde 36,8’i bunun mümkün olmadığını belirtti. Kararsız olanların oranı ise yüzde 27,9 olarak ölçüldü.
Stres seviyesi 7,5; mutluluk seviyesi 4,3
İstanbulluların stres seviyesi 7,5; mutluluk seviyesi 4,3 olarak ölçüldü. Katılımcılara Nisan ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,5 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 7,5 olarak ölçüldü. Nisan ayındaki yaşam memnuniyeti 4,1 olurken, mutluluk seviyesi ise 4,3 olarak ölçüldü. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et