13 Mayıs 2025 12:39

13 yılda sadece 148 Kürtçe öğretmeni atandı

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, Kürtçe seçmeli derse ilişkin yasal düzenlemenin ardından geçen 13 yıllık sürede sadece 148 Kürtçe öğretmenin atandığını belirterek anadilde eğitim hakkının uygulanması gerektiğini ifade etti.  

Kürt dil kurumları öncülüğünde Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil kabul edilmesi talebiyle 15 Kürt Dil Bayramı'na yönelik eylemler sürüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Zülküf Güneş, anadille yönelik engellerin ciddi boyutta olduğunu kaydetti. Sorunu sadece akademik değil, toplumsal ve siyasal bir sorun olduğunu dile getiren Güneş, bu soruna karşı ve anadilin tüm alanlarda kullanılması için yıllardır mücadele ettiklerini söyledi.

Fotoğraf: MA

Seçmeli dil dersi

Anadil önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Güneş, "2012 yılından bu yana 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' başlığı altında 8-10 dilde seçmeli ders olarak eğitim verilmekte. Fakat bu eğitimler dahi oldukça ağır aksak ilerliyor. Bir yanda yeterli materyal yokken, diğer yanda atanan öğretmen sayısı çok sınırlı. Ayrıca öğretmenler, okullarda psikolojik ve idari baskılara maruz kaldıkları için çoğu alan değiştirerek başka branşlara geçmek zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı. 

Bu yıl 6 Kürtçe öğretmeni ataması yapılacağının açıklandığını hatırlatan Güneş, "15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'na yaklaşırken içinde bulunduğumuz durumu gözler önüne seriyor. Geride bıraktığımız 13 yıla baktığımızda sadece 148 Kürtçe öğretmeni atandığını görüyoruz. Diğer dillerde ise bu sayı çok daha düşük. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir" diye konuştu. 

Anadilde eğitim hayata geçirilmeli

Cumhuriyet tarihi boyunca dayatılan tekçi, ırkçı eğitim sisteminin bugün toplumsal sorunların temel sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Güneş, "Bunların aşılabilmesi için anadilinde eğitimin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir" dedi. 

Anaokulundan üniversiteye 

Anadilin "seçmeli ders" olarak verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Güneş, Bir halkın dili, o halka seçmeli ders olarak sunulamaz. Evet, farklı halklara mensup insanlar başka dilleri öğrenmek isteyebilir, bu durumda bu diller seçmeli olarak verilebilir. Ama bir halkın kendi dili ona seçmeli ders olarak verilmez. Biz anaokulundan üniversiteye kadar her kademede anadilinde eğitimin yapılması gerektiğini savunuyoruz" şeklinde konuştu. (MA)

ABONE OL

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Bakanlık önünde grev ve istifa sesleri

Kamu işçileri, Türk-İş’in Maliye Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasını mitinge çevirdi. Yüzde 16 zam dayatmasının grev anlamına geldiğini dile getiren işçiler, sendikacılara “eylem, eylem” diye seslenerek mücadele kararları alınmasını istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i istifaya çağıran işçiler, “Artık yeter” dedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Çevre davalarının maliyeti çok yüksek. Bilirkişi 200 bin istiyor. Dava kaybedilirse emekli maaşından kesiliyor

Evrensel'i Takip Et