12 Mayıs 2025 16:49

DEM Partili Konukçu: Kadın cinayetleri devletin ihmalkarlığının doğrudan sonucudur

Kadın cinayetlerini Meclis gündemine taşıyan DEM Partili Konukçu, Bakan Yerlikaya’ya soru önergesi verdi: “İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

DEM Partili Konukçu: Kadın cinayetleri devletin ihmalkarlığının doğrudan sonucudur

Fotoğraf: DEM Parti 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Giresun Sosyal Bilimler Lisesi'nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Abdullah Turan’ın okul kantininde temizlik görevlisi Yonca Çavuş ile onu ziyarete gelen kız kardeşi Rana Çavuş Gökçin'i katletmesini Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’de kadınların şiddete uğramasının ve katledilmesinin giderek arttığını ifade eden Konukçu, önleyici tedbirleri hayata geçirerek kadına yönelik şiddeti önleme yükümlülüğü bulunan devletin gereken önlemleri almadığını söyledi.

“Her gün en az 3 kadın öldürülüyor”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin etkilerinin her geçen gün daha da ağırlaştığını ifade eden Konukçu, “Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü ve onlarca kadının şiddetin birçok türüne maruz bırakıldığı, bir o kadar şüpheli ölüm ve yeterince soruşturulmayan intiharla kadınların yaşamdan koparıldığı Türkiye’de kadınlar artık yalnızca evde, sokakta değil; devletin çatısı altında, çalıştıkları kurumlarda da öldürülmektedir. Bu durumun son örneği ise Giresun’da yaşanmıştır” dedi.

“Bu cinayet devletin ihmalkarlığının doğrudan sonucudur”  

Konukçu, “Giresun’un Bulancak ilçesinde bir devlet lisesinde çalışan Yonca Çavuş ile kendisini ziyarete gelen kız kardeşi Rana Çavuş Gökçin’in aynı okulda görev yapan güvenlik görevlisi tarafından görev başında katledilmesi, yalnızca münferit bir kadın cinayeti değildir. Bu olay kadına yönelik şiddetin ve devletin önleyici politikalar geliştirmekteki yetersizliğinin trajik bir yansımasıdır. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün daha da derinleştiği bir dönemde, kamu kurumlarında görevli kadın emekçilerin dahi yaşam hakkının korunamaması, devletin bu konuda etkisiz kaldığının somut bir göstergesidir. Bu cinayet, devletin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki yetersizliğinin, denetim eksikliğinin ve ihmalkarlığının doğrudan sonucudur” ifadelerini kullandı.

Konukçu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti;

  • Yonca Çavuş ile onu ziyarete gelen kız kardeşi Rana Çavuş Gökçin'in katledilmesinde sorumluluğu bulunan kurumlar hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  • n "mahkûm kadrosunda" olduğu belirtilmiştir. Kamu kurumunda görevli bir kişinin sabıka kaydı nasıl değerlendirilmiştir? Bu kişi hangi kriterlerle işe alınmıştır?
  • Failin geçmişte kadına yönelik şiddet, tehdit ya da başka bir suç kaydı var mıdır? Varsa buna rağmen neden istihdam edilmiştir?
  • Olay öncesinde Yonca Çavuş’un fail tarafından tehdit edildiğine ya da şiddet gördüğüne dair bir başvurusu olmuş mudur? Olmuşsa bu başvurulara ilişkin herhangi bir koruma veya önlem kararı alınmış mıdır?
  • Kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü olan kamu kurumları, bu cinayet karşısında nasıl bir sorumluluk üstlenecektir?
  • Son 5 yılda kamu kurumlarında görevli personel tarafından işlenen kadın cinayetlerinin sayısı kaçtır?
  • Kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla kamu kurumlarında istihdam edilen personelin psikolojik yeterliliğine dair bir denetim veya değerlendirme süreci uygulanmakta mıdır?
  • Bakanlığınızca kadınların çalışma alanlarında güvenliğini sağlamaya yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  • DEM Parti olarak defalarca çağrısını yaptığımız İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

(Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et