Çeşme'de koruma altındaki asırlık sakız ağaçları betona kurban edildi
Çeşme Çevre Platformu, Bakanlık tarafından koruma altına alınan asırlık sakız ağaçlarının tahrip edilmesini, Bakanlığa "şikayet" ederek göreve çağırdı.

Fotoğraf: Çeşme Çevre Derneği
Ramis Sağlam
[email protected]
İzmir - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1996 yılında koruma altına alınan asırlık sakız ağaçları betona kurban ediliyor. Sakız ağaçları Çeşme ve Türkiye için hem ekonomik hem de folklorik öneme sahip olma özelliği taşıyor. Çeşme'de yetiştirilmesi ve korunması için özel çaba sarf ediliyor.
İzmir'in Çeşme ilçesi Ilıca Mahallesi 5101 sokaktaki 5771 Ada 8 parsel ve 5771 ada 2 parsellerinin arasında bulunan, tapuda tescil dışı bölümde yer alan villaların yapımı sırasında, inşaat firması tarafından temel kazılarak perde duvar döküldüğü ve ağaçların köklerinin tahrip edildiği iddia edildi.
Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler gazetemize yaptığı açıklamada, villaların bahçesinde kalan sakızların bir süre sonra tamamen kesilerek villa havuzlarına yer açılacağını iddia etti.
"Bir yandan kampanya yapılıyor, diğer yandan tahrip ediliyor"
Bir zamanlar, Çeşme'de Yunanistan'daki Sakız Adası'ndan daha fazla sakız ağacının olduğunu belirten Güler, şu an sadece dört yerde bu asırlık sakız ağaçlarının bulunduğunu ve koruma altına alındığını söyledi.
Çeşme'de sakız ağacının yeniden yetiştirilmesi için projeler yapıldığının altını çizen Güler, "Şu ana kadar 10.000'in üzerinde sakız ağacı dikildi. Çeşme İlçe Tarım ve OGM yanmış ormanlara sakız ağacı dikme kampanyaları yapıyor. Yunanistan sakız üretiminden yılda 150 milyon Euro'ya yakın gelir elde ediyor ve Türkiye Yunanistan'dan yılda 12 milyon Euroluk sakız ithal ediyor. Biz bu durumu tersine çevirmek için Çeşme'deki sakız projesini desteklerken bakanlığın kendi koruması altındaki sakız ağaçlarını beton villalar için kurban etmesine tamamen karşıyız" diye konuştu.
Bakanlık'tan cevap: "Ağaçlara zarar verilmedi"
Asırlık sakız ağaçlarının tahrip edilmesine tepki gösteren Çeşme Çevre Derneği ve Ilıca sakinleri Çeşme Belediyesi'ne ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuru yaptılar. Dernek Başkanı Güler, "Şikayetlerimizin ardından Çeşme Belediyesi ekiplerini olay yerine yolladı. Yapılan incelemenin ardından tahribat bakanlığa bildirildi. Çevre Bakanlığı ise hiç inceleme yapmadan, bizlere 'Sakız ağaçlarına zarar verilmedi.' dedi" şeklinde konuştu.
Evrensel'i Takip Et