12 Mayıs 2025 15:17

Hemşireler Haftasında sağlık emekçileri taleplerini haykırdı: Köle değil, ebeyiz hemşireyiz

Hemşirelik Haftası kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde açıklama yapan SES üyesi ebe ve hemşireler ağır çalışma koşullarına karşı taleplerini yineleyerek; “Köle değil, ebeyiz hemşireyiz" dedi.

Hemşireler Haftasında sağlık emekçileri taleplerini haykırdı: Köle değil, ebeyiz hemşireyiz

Eylem Nazlıer/Evrensel

İstanbul – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hemşirelik Haftası kapsamında İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde düzenlediği basın açıklamasında, ağır çalışma koşullarına ve sağlık alanındaki sorunlara karşı taleplerini bir kez daha haykırdı.

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşirelik Haftası'nın, kutlamadan çok bir mücadele haftasına dönüştüğünü belirten sağlık emekçileri, yıllardır çözülmeyen yapısal sorunlara karşı seslerini yükseltti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde toplanan SES üyeleri, hemşireliğin yalnızca bu tarihlerde hatırlanmasına değil, emek sömürüsüne, şiddete ve liyakatsiz yönetime karşı durmaya geldiklerini vurguladı.

"Bir Hemşire, Avrupa'daki meslektaşının dört katı çalışıyor, yarısı kadar ücret alıyor"

SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu Üyesi Suna Polat tarafından okunan basın açıklamasında, hemşirelerin hem nicel hem nitel olarak dünya ortalamalarının çok altında çalıştığına dikkat çekildi. 2023 verilerine göre Türkiye'de 100 bin kişiye 356 ebe-hemşire düşerken, bu sayı Avrupa Birliği'nde 890, OECD ülkelerinde ise 1002 olarak ölçüldü. Buna karşın Türkiye'deki kişi başı sağlık başvuru sayısının 11,4 ile OECD ortalamasının iki katına çıktığı hatırlatıldı.

Polat, "Ülkemizdeki bir hemşire, AB ve OECD ülkelerindeki meslektaşlarının dört katı çalışmakta ve neredeyse onların yarısı kadar ücret almaktadır" diyerek sağlık sisteminde emek sömürüsünün geldiği boyuta işaret etti. Hemşirelerin temel ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle yıllık izinlerini dahi kullanamadığını belirten Polat, çalışma koşullarını "vahşi kapitalizmin ilk dönemlerini anımsatan" bir tabloya benzetti.

"Ne ücretimiz yeterli ne güvenliğimiz sağlanıyor"

Açıklamada, hemşirelerin sadece ekonomik değil, fiziksel ve psikolojik olarak da ağır bir baskı altında çalıştıkları dile getirildi. Liyakatsiz yöneticilerin, sağlık sistemine erişemeyen hastaların öfkesi, hasta ve yakınlarından gelen şiddetin; hemşireleri tükenmişliğin eşiğine getirdiğini belirten Polat, "Bu sömürü düzeninde hemşireler yoruldular, tükendiler, hatta yaşamlarını yitirdiler" dedi.

SES'in Talepleri: Güvenceli istihdam, temel ücret, liyakate dayalı yönetim

Eylem Nazlıer/Evrensel

Basın açıklamasında SES'in talepleri madde madde sıralandı. Öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

  • Performansa dayalı, emekliliğe yansımayan ücretlendirme sisteminin kaldırılması; yoksulluk sınırı üstünde, emekliliğe yansıyacak bir temel ücret düzenlemesi yapılması.
  • Hemşirelik Kanunu'nun mesleğin özüne uygun biçimde yeniden düzenlenmesi.
  • Kadrolu ve güvenceli istihdam ile hemşire sayısının OECD ortalamasına çıkarılması.
  • Fiili hizmet süresi zammının yeniden düzenlenmesi, kadın hemşireler için süt ve analık izinlerinin iyileştirilmesi.
  • Her iş yerinde ücretsiz 7/24 kreş hizmeti verilmesi.
  • Şiddetsiz, güvenli çalışma ortamlarının sağlanması; hem fiziksel hem psikolojik güvenliğin yasalarla garanti altına alınması.
  • Tüm atamalarda liyakatin esas alınması, yöneticilerin hemşireler ve sağlık çalışanları tarafından seçilmesi.
  • KHK ile ihraç edilen tüm hemşirelerin görevlerine iade edilmesi.

Ayrıca hemşirelerin taşra görevlerinde barınma sorununa lojman çözümü, şehir gerçeklerine uygun kira desteği, özel sektörde çalışan ebeler için taban ücret uygulaması, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sözleşmeli hemşirelerin kadroya geçirilmesi gibi pek çok yapısal talep de gündeme getirildi.

"Hak verilmez, alınır"

Suna Polat açıklamasını şu sözlerle tamamladı, "Hak verilmez, alınır! Ancak örgütlenirsek, birlik olursak haklarımızı alırız. Bu da, sistem tarafından örgütlendirilen sendikamsı yapılarda değil, emekçilerin öz örgütü olan fiili ve meşru temelde mücadele yürüten SES çatısı altında mümkündür. Bu 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde kutlama yapmıyor, bir kez daha mücadele kararlılığımızı ilan ediyoruz." (Evrensel)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et