İktidar medyası önümüzdeki süreçte atılacak adımları sıraladı
Süreç başladığından beri ‘beklenen’ olarak sunulan PKK’nin feshi, silah bırakma kararı geldi. İktidar medyası kalemşörleri, PKK’nin fesih kararına ve bundan sonraki sürece dair yazdı.

Fotoğraf: Harun Özalp/AA
PKK 5-7 Mayıs tarihleri arasında 12. Kongresini topladığını açıklamış, kararlarını sonra duyuracağını bildirmişti. PKK bugün yaptığı açıklama ile kendini feshettiğini duyurdu. İktidar medyası kalemleri de sürecin sonraki aşamasına dikkat çekti. Silahların bırakılma süreci, örgüt yöneticileri ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumu işaret ettiler.
Kalemşörlerin yazılarında sürecin “pazarlıksız”, “devlet inisiyatifinde” ve “yeni bir paradigma” çerçevesinde yürütüldüğü vurgulanarak sonraki sürece dair de düzenlenmeler sıralandı.
Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, “Yeni dönemin paradigması” yazısında, MİT’in teyidine dikkat çekti: “PKK’nın silah bıraktığını ve kendini feshettiğini açıklamasından sonra devletin bunu teyit etmesi gerekiyor. Silahları nereye bıraktılar, silah depolarının yerlerini gösterdiler mi? Verdikleri bilgiler doğru çıktı mı? MİT, haziran sonuna kadar silahların teslim edilip edilmediğini sahada kontrol edecek. MİT, devlete ‘tamam’ dediği andan itibaren PKK’nın silah bırakıp kendini feshettiği kabul edilecek.”
“Ayrı ayrı çalışmalar yapılıyor”
Bu sürecin bir al-ver süreci olmadığını ancak PKK silah bıraktıktan sonra bir demokratik dönüşüm süreci yaşanacağını belirten Selvi, “Silahların teslim alınması, sayıları 40 civarında olan ve haklarında kırmızı bülten çıkarılan PKK yöneticilerinin durumu, dağa çıkan PKK’lılar ve cezaevindeki hasta ve yaşlı mahkûmların durumu. Bunların hepsi için kompartıman kompartıman olarak ayrı ayrı çalışmalar yapılıyor” dedi.
“Ülke yönetimi ile oluşturulan ortak mekanizma toplayacak”
PKK’nin silahlarını bırakmasına ilişkin sürece dair de Selvi şunları öne sürdü: “PKK’nin silahlarını bulundukları ülke yönetimi ile oluşturulan ortak mekanizma toplayacak. Suriye’deki PKK’liler silahlarını Suriye yönetimi ile oluşturulan ortak mekanizma gözetiminde teslim edecek. PKK’nin ağırlığı Irak’ta. Bu ülkede ise Irak yönetimi ile kurulan ortak mekanizma silah bırakmayı denetleyecek. PKK’nin silah depolarını, silahların türünü tespit etmiş olacağız.”
Selvi, Cemil Bayık, Murat Karayılan gibi Kandil’deki üst yönetimin de Türkiye’ye gelmeyip ya üçüncü bir ülkeye gideceğini ya da "Irak içinde kaybolacağını" söyledi.
“Herhangi bir pazarlık ve şart yok”
Hürriyet’ten Nedim Şener “PKK’nin ikinci kez feshinden beklenenler” yazısında “Örgütün fesih kararı alması çok büyük beklenti. Bunun uygulanmasıyla silah bırakılmasının zamana ve şartlara bağlanması ise kimseyi şaşırtmayacaktır. Ancak bugün, 1 Ekim’den bu yana yürütülen girişimin adı “Devlet inisiyatifi”, yani herhangi bir pazarlık ve şart yok. Çünkü, teröre karşı mücadelesini kazanmış bir Türkiye var artık.”
“Sıra Irak, Suriye ve Avrupa yapılanmasında”
“Ayrıca Türkiye’nin etkili olduğu bölgesel gelişmeler, uluslararası konjonktür terör örgütünün aleyhine” diyen Şener, PKK’nin silah bırakmasıyla bundan sonraki süreçte Irak, Suriye ve Avrupa’daki yapılanmasına dikkat çekti: “PKK, beklenen kararını açıklasa bile uygulanıp uygulanmayacağı çok yakından takip edilecek. Özellikle 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişiminden sonra Türkiye’nin terörle mücadelesindeki kararlılık kendisini gösterdi ve PKK nefes alamaz hale geldi. Arkasındaki ABD, İsrail ve İran desteği ise ideolojik ve toplumsal zeminini kaybeden PKK’yı ayakta tutmaya yetmiyor. Şimdi sıra Irak, Suriye ve İran’daki ve Avrupa’daki yapılanmasında. Türkiye’deki siyasi uzantısı da bunu görüyor.”
Bürokrat dosttan bundan sonra sürece dair ‘yol haritası’
İktidara yakın isimlerden eski AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar ise “Sürecin içinden bir bürokrat dostumuz, şöyle bir yol haritası çizdi” diyerek şunları sıraladı:
- Silahlar, Süleymaniye ve Erbil’de Türkiye’nin gözetiminde teslim edilecek.
- Örgütün üst düzey 300’e yakın yöneticisi Güney Afrika, Norveç gibi üçüncü ülkelere gidecek, İran, Irak ve Suriye asla olmayacak.
- Suça bulaşmamış örgüt üyeleri kimliğini taşıdığı ülkelere dönecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 4 bin kişi kademeli olarak sınırda teslim alınacak.
- İlk aşamada Diyarbakır annelerinin evlatlarının dönüşü sağlanacak.
- Öcalan, İmralı’da kalacak.
- ABD ve Fransa gibi garantör ülke olmayacak.
- Yeni İnfaz Kanunu’ndan PKK’lılar da yararlanacak, ileri yaşta ve hasta olanların tahliyesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Sürecin seyrine göre yeni Anayasa için Mecliste işbirliği zemini aranacak, ceza mevzuatı yeniden düzenlenecek, ileri aşamada toplumsal mutabakat oluştuğunda kısmi af gündeme gelebilecek.
- DEM’in yeniden yapılanması kaçınılmaz olacak ancak PKK adını kullanamayacak.
- PKK kendini feshedip terör son bulunca kayyım atanan belediyelerdeki başkanların görevlerine iadesi sözkonusu olacak.
- Türkiye, örgütten koparak yeni yapılanmaya gidilme ihtimali karşısında uzun süre bölgeden çekilmeyecek.
- Suriye’deki YPG yapılanması, Şam yönetimiyle birlikte planlanacak, Suriyeli olmayan örgüt üyeleri sınır dışına çıkarılacak, kalanlar Suriye ordusuna katılacak. (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et