12 Mayıs 2025 10:22

Jandarma müdahale etmişti: Köylülerin mücadelesi ağaç sökümünü durdurdu

Mersin Davultepe’de 25 yıllık narenciye bahçelerine mezarlık yapımı için ağaçların sökümüne karşı direnişe geçen köylüler jandarma müdahalesine rağmen ağaç sökümünü durdurdu, davaya gidilecek.

Mahsun Kılıç


Mersin – Davultepe'de yaklaşık 25 yıllık olduğu belirtilen narenciye bahçeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi  tarafından iş makineleri ile sökülmek istendi. Ağaç katliamına karşı bahçelerini terk etmeyen yurttaşlar, “Ağaçlarımıza dokunma” nöbeti başlattı. Jaandarma müdahalesane rağmen direnen köylüler ağaç sökümünü durdurdu, davaya gidilecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi kentin mezarlık ihtiyacını karşılayabilmek için Orman Bölge Müdürlüğü'nden  yer talep etti. Orman Bölge Müdürlüğü, mezarlık yeri için  tapusu Tarım ve Orman Bakanlığına ait olan, köylülerin uzun yıllardır tarım ve bahçecilik yaptığı alanlar gösterildi. Perşembe günü belediye ekipleri mezarlık alanı için ağaçları sökmeye başlayınca köylüler ağaçlar için nöbet eylemine başladı.

Köylülerin talebi ise köyden uzak, kıraçlaşmış alanların mezarlık için daha uygun olacağı yönünde. Ayrıca köylüler uzun yıllardır kullandığı arazilerin kendilerine kiralanması yönünde taleplerinin olduğu ancak bunun dikkate alınmadığı da belirtildi.

Köylü kadınlar duruma tepki göstererek, "Seyirci kalınca her şeyi kaybedersin. Sessiz kalırsan insanlığını kaybedersin" dedi.

Belediye tarafından köylülere 6-7 yıl daha arazileri kullanabilirsiniz denildiğini belirten bir köylü, "O yüzden de köylüler ekip biçme yaparak bahçelerine masraf yaptilar.Kıraçlaşmış araziler var köyün uzağında, oraya yapsınlar" dedi.

Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Anayurt Mahallesi’nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından “ağaçlandırma yapılacağı” iddiasıyla başlatılan narenciye ağaçlarının sökülmesi girişimi köylülerin direnişi sonucu durdurulmuştu.

Yaklaşık 25 yıllık olduğu belirtilen narenciye bahçeleri, iş makineleri ile sökülmek istendi. Ağaç katliamına karşı bahçelerini terk etmeyen yurttaşlar, “Ağaçlarımıza dokunma” nöbeti başlattı.

Fotoğraf: Mahsun Kılıç

Belediye tarafından köylülere 6-7 yıl daha arazileri kullanabilirsiniz denildiğini belirten bir köylü," O yüzden de köylüler ekip biçme yaparak bahçelerine masraf yaptilar. Kıraçlaşmış araziler var köyün uzağında, oraya yapsınlar" dedi.

Köylülerin Büyükşehir Belediyesinden talebi ise mevcut yerin kullanılmasi. Köylüler, "150 dönüm boş, kesilmiş arazi var, burayı kullansınlar. Burası dolduktan sonra limon bahçelerini kessinler. Kiralayın dedik bize ama kiralamadılar, kabul etmediler" dedi.

Çevik kuvvet ekipleriyle Belediye ait iş makineleri köye geldiler. Köylüler bahçelerinin ve ağaçlarının kesilmesine karşı toplandılar ve bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Fotoğraf: Mahsun Kılıç

Polis müdahale etti, köylüler yerde sürüklendi

Çevik kuvvet ekibi bahçelere girmeye çalışıyor, köylüler direniyor. Polis, direnen köylüler şiddet uyguladı.

Fotoğraf: Mahsun Kılıç

Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Gürgin Bilici ile köylüler arasında anlaşma sağlanamadı. Köylüler, ilgili araziye dair Danıştay’da hala daha açık olan dosyalarının sonuçlanmasını beklemek adına 3 ay süre talep ediyorlar.

Köylülerden biri, "Yevmiyeye gidemedim, ne yiyeceğiz biz, ne yapalım söyleyin" dedi.

Polis köylülere müdahale etti, kadınlar yerlerde sürüklendi. Köylüler, "biz bahçemizi yıktırmayız" diyorlar.

Köylülerin direnişi ağaç sökümünü durdurdu

Köylülerin mücadelesi ardından belediye sökümü durdurdu ve davaya gidilmesine karar verildi. Köylüler ile belediye yetkilileri arasında yapılan anlaşmaya göre yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa iki ay içerisinde ağaçlar kesilecek. Karar köylüler lehine çıkarsa belediye müdahale etmeyecek.

Mersin Valiliği, Mezitli Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Gürgin Bilici, Mezarlıklar Daire Başkanı Cihan Polat ile köylüler arasında yapılan görüşmeler sonucu ortak bir metin imzalandı. Köylüler, idari veya adli yollarla lehlerine yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığı sürece, bahçelerin sökülmesine kendi rızalarıyla karşı koymayacaklarına dair muvafakatname imzaladı. Ancak köylüler, hukuki süreçlerin tamamlanması için 2 ay süre talep etti.

“Yargıtay’dan haber bekliyoruz”

Köylüler daha önce açtıkları davanın reddedildiğini ancak sürecin bitmediğini ifade ederek, “Evet, haberimiz var. Biz de dava açtık ama reddedildi. Ancak Ankara’da 6. Daire Yargıtay’da devam eden bir dosyamız var, oradan haber bekliyoruz” dedi.

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et