12 Mayıs 2025 04:23

QUA Granit’te işten atmalar sürüyor

1 Mayıs’ta işten atılan QUA Granit işçileri, mobbinge ve Kod-46/48 ile yapılan hukuksuz fesihlere karşı Söke Meydanı’nda ses yükseltti: “Köle değil işçiyiz, susmayacağız”

QUA Granit’te işten atmalar sürüyor

Fotoğraf: Evrensel

Aydın — Aydın’ın Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan QUA Granit (eski adıyla Hayal Seramik) fabrikasında işten atmalar sürüyor. 1 Mayıs’ta iki işçinin 46. maddeden işten çıkarılmasıyla başlayan süreçte, o günden bu yana 10 işçi daha 48. maddeden işten atıldı. İşçiler, mobbinge direndikleri için işten çıkarıldıklarını söylerken, fabrika yönetimi ise bölüm değişikliklerini gerekçe gösteriyor.

Sendikal örgütlenmenin bulunmadığı fabrikada işçiler üç vardiya ağır koşullar altında ve çoğu asgari ücretle çalıştırılıyor. İşçiler, farklı bölümlere zorla gönderilerek baskıya maruz bırakıldıklarını, bu bölümleri kabul etmeyenlerin ise hukuksuz biçimde kapı önüne konulduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

"Patronlar Türkmen işçi getirmeye hazırlanıyor"

İşten çıkarılan işçiler, Emek Partisi Söke İlçe Örgütünün çağrısıyla Söke Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleriyle birlikte 9 Mayıs Cuma günü Söke Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek Partisi Aydın İl Örgütü, İşçi Partisi, Eğitim Sen Söke Temsilciliği ve Tüm Emekliler Sendikası da katıldı.

Emek Partisi Söke İlçe Başkanı Dursun Yıldırım, “Söke halkı, emek ve demokrasi düşmanı patronların, iktidarın ekonomik ve siyasi politikalarıyla boğuşuyor” dedi. Yıldırım, “Sermaye sahipleri, işçileri kölelik koşullarında çalıştırmak istiyor. Duyumlarımıza göre daha ucuz iş gücü için Türkmenistan’dan işçi getirmeye hazırlanıyorlar. Koğuşlar kuruluyor, burası bir gettoya dönüştürülmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

Organize Sanayi Bölgesinin genişletilme planlarına da değinen Yıldırım, “Sanayinin 2. kısmı için 70 dönümlük zeytinliğin yok edilmesi hedefleniyor. Bu sadece işçiye değil, Söke’nin doğasına da saldırıdır” dedi.

Yıldırım, “İşçilerin sokağa atılmasına karşı bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu saldırının püskürtülmesinin tek koşulu işçilerin birliğidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

"Haklarımız verilmedi"

Açıklamada işten çıkarılan işçiler de söz aldı. Yıllardır fabrikada çalışan işçiler, hiçbir gerekçe olmaksızın işten atıldıklarını, Kod-46 ve Kod-48’in kendilerini işsizliğe ve açlığa mahkum ettiğini söyledi. Mehmet Ali Alban, “10 Ocak 2018 itibarıyla Hayal Seramik’te çalışıyordum. Haksız nedene dayanarak işten kovuldum. Mağduruz, haklarımızı aramak için buradayız” dedi. İlker Uzunbaş, “7.5 yıldır vardiya sorumlusu olarak çalıştım. Bölüm değişikliğine zorlandım, kabul etmeyince 7 Mayıs’ta işten çıkarıldım” sözleriyle yaşadıklarını anlattı. Beytullah Koç, “2020’den beri sevkiyat bölümünde operatör olarak çalışıyordum. 30 Nisan’da insan kaynakları tarafından arandık, başka bölüme gitmemiz istendi. Kabul etmeyince tutanak tutuldu, savunmamız alındı. 7 Mayıs’ta 48. maddeden iş akdimize son verildiği bildirildi” diyerek yaşadığı süreci paylaştı.

Abdulvahap Uçuk ise, “13 Mart 2023’ten beri şoför olarak çalışıyordum. 1 Mayıs itibarıyla işten atıldım. Bana ve beş şoför arkadaşımıza mobbing uygulandı. Sebep sorduğumuzda, ‘İşverenin iyi niyetini kötüye kullanmak’ dediler. Ben işvereni tanımam, bilmem. 46. maddeyle atıldık. Bu madde hiçbir yerde iş bulamamak anlamına geliyor. Bize ‘aç kalın’ diyorlar” ifadelerini kullandı. Uçuk, “Geçen eylülden beri bu uygulamalar sürüyor. 2 yıl, 5 yıl, 7.5 yılını dolduran arkadaşlarımız var. Hiçbirimize haklarımız verilmedi” dedi.

"Sendikal haklar olmadan ezilmeye mahkumuz"

İşçiler, sendikal hakların olmayışına dikkat çekerek, “Sendikal hak olmadığı sürece, birlik olmadığımız sürece hiçbir hak talep edemeyiz. O zaman da ezilmeye mahkum oluyoruz” diye konuştular. Basın açıklaması “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıyla sona erdi.

Fabrika yöneticilerinden taciz ve tehdit

Basın açıklaması sırasında fabrikanın İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Duygu Doğan, Güvenlik Amiri Hacı Mehmet İnce ve Murat Öcal alana gelerek işçilere sözlü tacizde bulundu. İşçilere, “Evet, sizi işten çıkardık. Gelin pazartesi yeniden başvurun” dediler. İşçiler ise “Bizi işten çıkardınız, utanmadan buraya nasıl geliyorsunuz?​” diyerek tepki gösterdi. Hacı Mehmet İnce’nin, 46. maddeden atılan bir işçiye “Senin sebebin başka” diyerek tehditte bulunduğu aktarıldı.

İşçiler, mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, “Bu saldırıya karşı daha fazla birleşerek, ailelerimizle ve Söke halkıyla birlikte mücadele edeceğiz” diyerek meydandan ayrıldı. (Evrensel)

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et