EKK: ‘Programın reel sektöre etkisini azaltmak için tedbir alıyoruz’
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, Şimşek programın ‘reel sektöre’ olan etkilerinin izlendiği ve bu etkilerin hafifletilmesi için çalışma yapıldığı belirtildi.

Fotoğraf: Yasin Baturhan Ergin/AA
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), 2025 yılının üçüncü toplantısını tamamladı. Ankara’daki toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, toplumda ‘Şimşek programı’ olarak adlandırılan ekonomik programın reel sektöre olan etkilerinin izlendiği ve bu etkilerin hafifletilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Küçük ve orta ölçekli sermaye çevrelerinin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki para politikalarına yönelik giderek daha yüksek sesle dile getirdiği tepkiler Ekonomik Koordinasyon Kurulunun da gündemine girdi. EKK’nın, Giresun toplantısının devamı niteliğindeki, 2025 yılı üçüncü toplantısı 11 Mayıs Pazar günü Ankara’da tamamlandı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada “ekonomik programın reel sektöre olan etkilerinin izlendiği ve bu etkilerin hafifletilmesi için çalışmaların devam ettiği” belirtildi.
Bir süredir finansmana erişim sorunlarını, bir başka deyişle “ucuz kredi ile fonlanma” talebini dile getiren, ancak son haftalarda, özellikle de 19 Mart operasyonunun ardından alınan tedbirlerin etkisiyle tepkilerinin dozunu ve sıklığını artıran sanayiciler, tüccarlar, ihracatçılar ve bunların örgütleri sık sık gündeme gelmişti.
Son olarak geçen hafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “OSB’lerin ve hallerin giriş çıkışları ile büyükşehirlerin giriş ve çıkışlarına maliyeci koyacağız” sözleriyle, vergi denetimlerinin genişleyeceği işareti vermişti. Uzun süredir AKP hükümetlerine verdiği destekle bilinen TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu da Şimşek’in bu demeci üzerine sosyal medyadan bir açıklama yaparak, “Polisiye tedbirlerle vergi geliri artmaz” eleştirisinde bulunmuştu.
Maliye bakanlığı ile sermaye çevreleri arasında basın ve sosyal medya üzerinden süren tartışmalara iktidara yakın bazı gazeteciler de katılmıştı.
‘Mali disiplinden taviz vermeden…’
EKK açıklamasında, reel sektöre yönelik adım atılabileceği belirtilirken, mali disiplin vurgusuyla Şimşek programına da sahip çıkıldı.
EKK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi esas alan ekonomi programımız kapsamında; mali disiplinden taviz vermeden, enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürecek, üretken kapasitemizi artıracak yatırım ve ihracat odaklı politikaları güçlendirecek ve istihdamı desteklemeye yönelik tüm adımları güçlü bir koordinasyon içinde atmaya devam edeceğiz. Programın reel sektör üzerindeki kısa vadeli olası etkilerini özel sektör ve tüm paydaşlarla istişare içinde tüm boyutlarıyla değerlendiriyor ve bu etkileri sınırlandırmaya yönelik gerekli tedbirleri alıyoruz.”
‘Yeni nesil çalışma’ adı altında esnek ve güvencesiz çalışma yine gündemde
EKK açıklamasında, “küresel ticaret ve ekonomide yaşanan dönüşümlere” dikkat çekilerek, Türkiye’nin bu dönüşümler karşısında avantajlı bir konumda olduğu öne sürüldü.
Ancak esas dikkat çekici vurgu yine emek rejimine yönelik imalar oldu. Kurulun gündem maddeleri olarak şunlar sıralandı:
- Sanayide üretim, rekabet ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadedeki tedbirler,
- Küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklere karşı izlenecek adımlar;
- İşgücü piyasasında yeni nesil çalışma modelleri.
Gündemin son maddesi olarak dile getirilen “işgücü piyasasında yeni nesil çalışma modelleri”; işçi sınıfına ve tüm çalışanlara, esnek, güvencesiz, geçici çalışma türlerini dayatmaya yönelik uzun süreli bir operasyon kapsamında giderek daha sık dile getiriliyor. Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planında da “yeni nesil çalışma modelleri” adı altında emeğe yönelik düzenlemelere geniş şekilde yer veriliyor. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et