ŞPO: TOGO'da iş kazalarına dair önlem alınmıyor
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, TOGO'da 3 işçinin yaralandığı kazaya dair açıklama yayınlandı. Açıklamada, "İş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortadadır" dendi.

Fotoğraf: Evrensel
Ankara — TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesinin 8 Mayıs 2025'te TOGO Kuleleri şantiyesinde vincin devrilmesiyle 3 işçi yaralanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, üst yargının mühürleme kararını bozmasıyla inşaata devam ettiği ve önlemlerin alınmadığının ortada olduğu vurgulandı.
TOGO Kuleleri'ne ilişkin taraflarından açılmış davalarda verilen mahkeme kararlarında yapılaşmanın planlara aykırı olduğu, devam eden 'inşaat bir an önce mühürlenmelidir' kararı olmasına rağmen inşaatın devam ettiği belirtildi. Mühürleme işleminin Bölge İdare Mahkemesince bozulduğu aktarılarak, "Yani daha önce mühürleme işlemine yönelik alınan kararlar üst mahkemelerce bozulmuş, alandaki inşa faaliyetleri hızla sürmüştür" ifade edildi.
"Bu felaketler rant düzeninin sonucu"
Yapılan açıklamada, "2022 yılında Merkez Ankara şantiyesinde sağanak ve fırtına uyarılarına rağmen işçiler ve stajyerler zorla çalıştırılmış ve stajyerlerden ikisi yaşamını yitirmiştir. 12 Şubat 2025`te Dikmen`de çok katlı konut şantiyelerinde yangınlar çıkmıştır" dendi. Bu felaketlerin sistematik bir rant düzeninin sonucu olduğu vurgulanarak inşaat hırsı, göz yumma ve müteahhit imtiyazının hüküm sürmekte olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Bu inşaatlarda yalnızca kente karşı suç işlenmemekte; aynı zamanda insan hayatı da hiçe sayılmaktadır. TOGO Kuleleri örneğinde olduğu gibi, yargı kararlarına rağmen sürdürülen her bir yapılaşma, yalnızca birer beton yığını değil; işçiler ve stajyerler için güvenliksiz, denetimsiz ve yaşam hakkının yok sayıldığı alanlar haline gelmiştir" dendi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et