05 Mayıs 2011 09:37

İngiltere sandığa gitti

İNGİLTERE’de dün hem seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin referandum, hem de bazı bölgelerde yerel seçim yapıldı.Ülkede 36 yıl aradan sonra ilk kez yapılan referandumla halka, mevcut seçim sistemi yerine “Alternatif Oy” (AV) seçim sistemine geçilip geçilmemesi gerektiği soruldu. Oy verme işlemi, yer

İngiltere sandığa gitti
Paylaş

İNGİLTERE’de dün hem seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin referandum, hem de bazı bölgelerde yerel seçim yapıldı.

Ülkede 36 yıl aradan sonra ilk kez yapılan referandumla halka, mevcut seçim sistemi yerine “Alternatif Oy” (AV) seçim sistemine geçilip geçilmemesi gerektiği soruldu. Oy verme işlemi, yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) başladı. Oyların sayımına ise bugün başlanacak.

Seçmenlere referandumda, “mevcut seçim sistemi yerine alternatif oy sistemine geçilmesini istiyor musunuz ?​” sorusu yöneltildi. Bu soruya İngiltere Başbakanı David Cameron’ın lideri olduğu koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti mevcut sistemin adil olduğunu savunarak, “hayır” diyor, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti ise seçim sisteminin demokratikleşmesi gerektiğini kaydederek “evet” diyor, muhalefetteki İşçi Partisi ise bölünmüş durumda.
İngiltere’de mevcut seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenleniyor, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alan kişi doğrudan milletvekili seçiliyor ve seçmenler bir adaya oy verebiliyor. Referanduma sunulan “Alternatif Oy” seçim sistemiyle ise, seçmenlerden, adayları sıralamaları istenecek ve seçilebilmek için herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşması gerekecek.

Dolayısıyla alternatif oy seçim sisteminde herhangi bir adayın yüzde 50’lik oy oranına ulaşması için yapılan sıralama önem taşıyacak, yani seçmenlerin ilk tercihlerinin yanı sıra diğer tercihleri de göz önünde bulundurulacak. Oylamada bir adayın yüzde 50’lik oy oranına ulaşamaması durumunda, sıralamada en az oy alan aday liste dışı kalacak ve bu kişinin oyları diğer adaylara dağıtılacak, bu işlem bir aday yüzde 50 oy oranına ulaşana kadar devam edecek.

Ülkede son referandum 1975 yılında, İngiltere’nin o dönem ki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılımına ilişkin yapılmıştı. Geçen yıl ülkede yapılan genel seçimde hiçbir siyasi parti hükümeti oluşturacak çoğunluğa ulaşamayınca, Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti koalisyon hükümeti kurmuştu. Koalisyon hükümeti kurma pazarlıkları sırasında, Liberal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Nick Clegg ülkedeki seçim sisteminin değiştirilmesi konusunu şart olarak öne sürmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Devrim Fikri Sönmez!

SONRAKİ HABER

Halit Çelenk sonsuza dek aramızda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...