05 Mayıs 2011 03:24

Basın özgürlüğü SOS veriyor

ABD merkezli insan haklarını izleme örgütü Freedom House raporunda Türkiye’ye basın özgürlüğünde ciddi gerilemeler olan ülkeler arasında yer verilmesinin ardından, Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun direktörlerinden Renate Schröder, Türkiye’de basın örgütlüğü sorununun son 6 ayda yeniden &l

Basın özgürlüğü SOS veriyor
Paylaş

Yaşananların “seçim süreciyle bağlantılı olduğunu” savunan Schröder, “gazetecileri susturmaya yönelik bir hükümet kampanyası olduğu”nu söyledi.

SON 6 AYDA DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Renate Schröder, BBC’nin sorularını yanıtlarken, geçen yıl Nisan ayında yıllık toplantılarını İstanbul’da yapma kararının amaçlarından birinin gazetecilere destek vermek olduğunu belirterek, “Durum o zaman da çok kötüydü, fakat sonra, özellikle de anayasa referandumu öncesinde düzelmeler olduğunu düşündük. Ancak son 6 ayda durum yeniden kötüleşti” dedi. Schörer sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezaevinde olan gazetecilerin sayısı resmi rakamlara göre 68’in üstünde. Bu kişilere, terör örgütüne üye olmak ya da destek vermek dışında getirilen çok açık bir suçlama yok. Bu bizim için son derece kaygı verici bir durum. Gazetecilere karşı açılmış 4 bini aşkın soruşturma var. Haziran ayında ise seçimler yapılacak ve biz yaşananların seçim süreciyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Eleştirel olmak, ses çıkarmak, yani işlerini yapmak gazeteciler için gittikçe daha zor bir hale geliyor.”

‘SUSTURMAK HÜKÜMET POLİTİKASI’

BBC’nin “Dolayısıyla, basın özgürlüğü kısıtlananların ağırlıklı olarak hükümeti eleştiren gazeteciler olduğunu mu düşünüyorsunuz” sorusu üzerine Schröder, “Evet, bu kampanyanın siyasi olduğunu düşünüyoruz. Olanları gözlediğimizde ve üyelerimizle konuştuğumuzda edindiğimiz izlenim bu” karşılığını verdi.

Renate Schröder, kampanya derken tam olarak neyi kastettiği sorusunun karşısında ise, “Belki de doğru kelime kampanya değil, ancak kast ettiğim gazeteciler üzerindeki giderek artan baskı, gazetecilerin cezaevine konması ve bir korku ortamı yaratılması. Bunun hükümet tarafından harekete geçirildiğini düşünüyoruz, dolayısıyla bu anlamıyla yaşananlar gazetecileri susturmaya yönelik bir hükümet kampanyası” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)


YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun direktörlerinden Renate Schröder, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda atılması gereken adımlara ilişkin olarak da, “Her şeyden önce yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalı. Gazetecilerin mahkemeye çıkarılmasına neden olan ve basın özgürlüğünü kısıtlayan bir ceza kanunu olmamalı. Terörle Mücadele Yasası da değiştirilmeli. Fakat tabi mahkemelerin uygulaması da değiştirilmeli. Kanunların çok geniş yorumlandığını düşünüyoruz. Mahkemelerin bağımsız olduğunu düşünmüyoruz ve bu duruma ilişkin kaygılıyız” dedi.

Schröder, uzun tutukluluk sorusuna da değinirken “Gazeteciler, mahkemeye çıkarılmadan 3 yıla kadar cezaevinde kalabiliyor, verilen cezalar da çok uzun süreli oluyor” görüşünü de dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Bu savaşı emekçiler durdurabilir

SONRAKİ HABER

Düşüncenin fazlası intihar ettirir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...