05 Mayıs 2011 03:28

Hem tehdit edecek, hem de yutacak!

Malatya’nın Arguvan ilçesinde bulunan Yoncalı Vadisine kurulacak baraj, Yoncalı Köyü, Kınıkderesi, Şötik (Kısmen), Arhut, Süçiyen, Sığırcıuşağı gibi o çevrede bulunan birçok köyü sular altında bırakacak. Üstelik baraj, birinci deprem bölgesine kurulacağı için yöre insanı üzerinde sü

Hem tehdit edecek, hem de yutacak!
Paylaş
Eda Yıldırım

Gerekli zemin etüt çalışmaları ve yeraltı kaynak suları ile ilgili yeterli araştırmalar yapılmadan gündeme alınan Yoncalı baraj projesi, deprem riskini arttıran bomba niteliğini taşıyor. Barajın yapımıyla beraber doğal bitki örtüsü, canlı çeşitliliği yok olacak olan Yoncalı Vadisi, çevresindeki birçok yerleşimin de sular altında kalması sebebiyle yaşanacak göçlerle boşalacak. Bölgenin göçe zorlanması ile birlikte 13 köy ve 28 mezranın yok olacağı tahmin ediliyor.

Projenin 50 yıl önceki klasik Süleyman Demirel projesi olduğunu belirten Vadi köylüleri, yetkililere seslenerek bir an önce baraj yapım kararından dönülmesi gerektiği uyarısını yapıyor.

BARAJA DEĞİL HALKA YATIRIM

“Hükümet, barajı, ‘sözde’ Arguvan ve köylerinin arazilerini  sulama amacıyla yapıyor ancak baraj arazilere 35-60 km mesafede yapılıyor” diyen Yoncalı Vadisi köylüleri, arazilere en fazla 20 kilo metre mesafede bulunan Karakaya barajından sulama için neden faydalanılmadığını merak ediyor.   

Ayrıca, barajın, yağış azalmalarına bağlı olarak yeterli su toplayamaması sonucu işlevsiz kalacağı bu yüzden buraya yapılacak yatırımın ölü yatırım olacağını düşünen vadi köylüleri, baraja ayrılacak paralarla Arguvan ve çevre köylerine yapılacak yatırımların kendilerine daha faydalı olacağını belirtiyor.

Vadi köylüleri, baraj projesi yüzünden, şimdiden bölgenin en büyük köyü olan 150 hanelik Yoncalı Köyünden geriye 50 hane kaldığına işaret ediyor.

ZARARI BÜYÜK OLACAK

Malatya Arguvan Yoncalı Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Mustafa Engin barajın bölge doğasına vereceği zararı şu şekilde özetliyor: "Barajın yapılması halinde o bölgede var olan, yaban armudu, yaban elması, meşe, tahum, kuşburnu, karaağaç, kızılağaç gibi birçok ağaç türü ve dereotu, kokuç, nergiz, dağ çayı, yoncalı kekiği, memeke ve kaktüs gibi 1.500’e yakın doğal bitki türleri de yok olma ile karşı karşıya kalacak… Bununla birlikte, bu bitki türleriyle beslenen, keçi, koyun, inek gibi hayvanların hareket alanları kısıtlanacak ayrıca bölgenin en büyük yaylası olan Çakmak Yaylasına giden yollar ve bölgede yer alan ekilebilir alanlar da sular altında kalacağından tarım ve hayvancılık büyük oranda zarar görecek. Malatya’dan Arapgir’e kadar bütün köylülerin faydalandığı alabalıkların üreme alanı barajın yapılacağı alandır. Balıklar büyük tehdit altındadır.

Ayrıca Yoncalı Barajı; Dağ keçisi, su sansarı, sincap, yaban domuzu, vaşak, kartal, akbaba, kerkenez, turna, bıldırcın, şahin gibi birçok hayvan türünün üreme alanını da yok ederek vadide var olan bütün canlı çeşitliliğinin katliamına kucak açacak."  (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hizmet-İş’e geçene çikolata

SONRAKİ HABER

Bu savaşı emekçiler durdurabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa