05 Mayıs 2011 03:32

Billur Tuz’da sendikasızlaştırma operasyonu

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Billur Tuz Fabrikası’nda ve fabrika içinde bulunan 3 ayrı taşeron şirkette çalışan işçilerin sendikalaşma çalışmasını engellemek isteyen patronun başvurduğu yöntemler işçileri korkutmuyor.Pazartesi gecesi 23.00-07.00 vardiyasında işbaşı yapmak için fabrikaya

Billur Tuz’da sendikasızlaştırma operasyonu
Paylaş

Pazartesi gecesi 23.00-07.00 vardiyasında işbaşı yapmak için fabrikaya gelen Murat İcedelen isimli işçi, o gün için sayısı arttırılmış güvenlik görevlilerince içeri alınmayarak işbaşı yaptırılmadı.

Güvenlik görevlileri bu yönde talimat aldıklarını ifade ettil. Bunun üzerine Murat incedelen ve sendika yetkiyi kaybetmeden önce seçilen işyeri temsilcisi Resül İncedelen, fabrika girişinde, işe gelen ve  vardiyadan çıkan işçilere yönelik açıklamalarda bulundu. İşbaşı yaptırılmayan Murat İncedelen, işçilere seslenerek sendikadan dolayı işçi çıkartmanın ve “Sendikadan istifa et” diyerek işçilere baskı uygulamanın Anayasal suç olduğunu belirtti.

ÇALIŞMA BARIŞI BOZULUYOR

Fabrika müdürü ve taşeron şirket temsilcileri hakkında sendikal faaliyetleri engelleme nedeniyle avukatı aracılığı ile suç duyurusunda bulunacağını belirten İnceleden, “Bir kaç kişiyi işten çıkartırsak diğer işçiler korkar diye düşünüyorlar. Sendika üye sayımızın arttığını hissettiler ve asıl onlar bundan korkuyor. Çünkü onlar da bizim, yasalar önünde haklı konumda olduğumuzu biliyor” dedi. 100 yıllık Billur Tuz’un bugüne kadar markası ve kalitesi ile ün yaptığını, böyle giderse ülkenin yasalarını tanımama ve sendika düşmanlığı ile ün yapacağını belirten Murat İncedelen, “Fabrika müdürleri ve taşeron şirket sahipleri hem işçiye hem işyerine zarar veriyor, çalışma barışını bozuyor, bunu bilsinler” dedi. 40 yıldır olduğu gibi sendikalı çalışmak istediklerini belirten İncedelen, “Taşeron şirketleri aradan kaldırın, biz burada Billur Tuz fabrikasının çatısı altında hep birlikte üretim yapıyoruz. Aynı tezgâhta çalışan, aynı çuvalın ucunu tutan işçileri farklı şirketlerin işçisi göstermek doğru değil. İşten çıkartılan arkadaşları işe geri alın” dedi. İncedelen, “Biz çoğunluğuz. Biz bu fabrikaya sendikalı döneceğiz. Taşeron şirketler olmayacak” diye konuştu.

EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

İşyeri temsilcisi Resül İncedelen de, son 5 yılda, kazanılmış bütün haklarının ellerinden alındığını belirterek, “Sendikaya girmek suç değildir. Sendikalar, avukatlarımız, Çiğli İşçi Kurultayı, basın, yasalar bizim yanımızda. Onlar da biliyor, çıkarılan arkadaşlar haksız ve uydurma gerekçelerle çıkartıldığı için mahkemelerde kazanacaklar. Sendikaya üye olmayın diyen bütün yöneticilerle ilgili şahitli ispatlı tutanaklarımız, kanıtlarımız bölge çalışmaya ve savcılığa verildi. Çıkartılan arkadaşlarımıza sahip çıkacağız. Çıkartılan arkadaşlarımız onların istediği hiçbir kâğıda imza atmadı, atmayacağız. İşten çıkartılan arkadaşlar olursa ceketini alıp evine gitmeyecek hep birlikte ekmeğimize sahip çıkacağız” dedi.

İşçilerin bir kısmı işbaşı yaparken, vardiyadan çıkan işçiler servislerle fabrika önünden ayrıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Çöken binadaki iş yerlerinin ruhsatı vardı’

SONRAKİ HABER

DEREİSTANBUL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...