23 Nisan 2013 12:43

İnsanca yaşam için bir adım

Sezon boyunca köle gibi çalıştırılan turizm işçileri, sendikalı olduğu için işten atılan güvenlik işçileri, güvencesiz koşullarda taşeron çalışan belediye işçileri, kayıt dışı çalıştırılan ev işçisi kadınlar… Turizm kenti Antalya’da ilk kez farklı iş kollarından işçiler 28 Nis

İnsanca yaşam için bir adım
Paylaş
Duygu Ayber

Ücretlerinin zamanında ödenmesi için, esnek çalışma saatleri ve taşeronlaşmaya karşı kadro hakkı talepleri ile kurultaya katılacaklarını söyleyen işçiler, “Bir araya geldikten sonra yapamayacağız şey yok” diyor. Kurultaya günler kala, hazırlık çalışmasında yer alan işçilerle konuştuk.

‘SEÇİMLERDE GELMESİNLER’

Yaklaşık 5 yıldır Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı taşeron bir firmada çalışan ve Güvenlik-İş’e üye olduktan sonra yılbaşında işten atılan Güvenlik İşçisi Erdal Ervan, siyasetçilerin ve sendikacıların sorunlarını çözmekten uzak olduğunu ifade etti. “Siyasetçiler sadece seçim zamanı işçileri hatırlıyor” diyen Ervan, kurultaya taşeronun kaldırılması talebiyle katılacaklarını söyledi.

İşten atılan Güvenlik İşçisi Ali Akyol ise, “Milletvekilleri kurultaya gelsin de dinlesin sorunlarımızı. Sadece seçimlerde işçileri hatırlamasınlar” dedi.

EV İŞÇİSİ KADINLAR GÜVENCE İSTİYOR

4857 sayılı İş Yasası’nın dışında tutulan ev işçisi kadınlar da, güvencesiz çalıştırılmanın mağdurlarından. Gündelik ev işçisi binlerce kadından biri olan Münire İnal, iş kazasında hayatını kaybeden ev işçilerinin olduğunu ancak bir meslek olarak kabul edilmemesinden dolayı hiçbir hak talep edemediklerini söyledi. “Çok zor koşullarda çalışan ev işçileri var. Sendikalı olmak istiyoruz” diyen İnal, Antalya’daki bütün ev işçisi kadınları kurultayda buluşmaya çağırdı.

4 yıldır ev işçisi olan Kader Kantarcı ise, “Çalışmaya gittiğim evlerde ‘Kadın aldım, kadın gelecek’ vs. derler. İşçi olarak bir sıfatımız bile yok” dedi. Yıllardır staj adı altında sömürüldüklerini söyleyen Kurultay Komitesinden Büro Emekçisi Huriye Tozluyurt ise, kurultayda tartışılacak ortak sorunlar ve taleplerle 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağırdı.


KURULTAYDAN 1 MAYIS’A

Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı taşeron bir firmada çalışan Lütfü Keskin, taşeron firmanın sürekli değişmesinden dolayı ücretlerini alamadıklarını ve açlık sınırında yaşamaya çalıştıklarını söyledi. “Maaşımızı 2-3 ayda bir ödüyorlar. Greve çıkmayalım diye de korkutuyorlar” diyen Keskin, “Biz bir araya gelmedikçe sömürülmeye mahkumuz. Ama bu kurultay bizi cesaretlendirecektir” dedi.

Asgari ücretin altında çocuk bakıcılığı yapan Gülistan Ağaçdan ise, yıllardır her türlü işte çalıştığını ama gün geçtikçe eve ekmek götüremez hale geldiğini söyledi. “İşçilerin bir araya geleceğini duyduğumda çok sevindim” diyen Ağaçdan, köle gibi çalışmaktan bıktığını ve insan gibi yaşamak istediğini dile getirdi.

Kurultay, 28 Nisan Pazar günü Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda saat 12.30- 15.00 arasında gerçekleştirilecek.

İşçi kurultayı komitesinde yer alan Tabela İşçisi Ali Yüzübenli, “Yıllardır asgari ücretle acımasız koşullarda çalışıyorum. Artık bu vahşi sömürü koşullarını değiştirmemiz gerekiyor. Kurultay ve bu yıl ki 1 Mayıs, bunun için bir başlangıç olacak” dedi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halkın ocağına taş oturdu

SONRAKİ HABER

Çölleşmeyle ağaç sökerek mücadele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa